En gammel mathall er blant de mest populære turistattraksjonene i Helsingfors.

Den store hallen fra 1914 ligger på markedsplassen Hakaniemi et par hundre meter fra strøkets berømte landemerke – Kallio-kirken i jugendstil fra tidlig 1900-tall.

POP UP: Anna Sörensson driver pop-up kafé. Foto: Camilla Flaatten

Fra tidlig morgen handles og diskuteres det over de mange spesialdiskene. Finske og importerte spesialiteter og delikatesser selges til lokale og turister.

I annen etasje i det store mursteinsbygget finnes en kafé, boder med håndverksprodukter, interiør og antikviteter, og klesbutikker som Marimekko.

— Mathallen er det beste og mest autentiske markedet i byen. Her handler folk i bydelen alt de trenger av matvarer, forteller den svenske kokken og cateringeieren Anna Sörensson (38).

Etter tolv år i Helsingfors opplever hun store forandringer generelt i byen – et bredere utvalg av butikker og et godt utviklet sentrum fullt av fancy butikker og restauranter.

Sörensson har åpnet en pop-up kafé i Kallio, med salg av kaffe og lunsjmat. På et hjørnet i samme gate ligger restauranten Bar Sandro, som Sörensson gir mye av æren for at bydelen er i ferd med å endre seg.

— Restauranten er veldig populær, og har ført til at forretningsfolk og andre kommer hit for å lunsje og spise middag. Nabolaget blomstrer, det er blitt veldig hyggelig, sier hun.

Dette er tredje og siste nabolag i vår serie om oppgraderte og kule bydeler - les de to første sakene her:

- Alle turister reiser til Vest-London, men de er hit de burde komme

Dette er Berlins mest trendy nabolag

MATHALLEN: Det beste mest autentiske markedet i Helsingfors er mathallen. Foto: Camilla Flaatten

Renessanse

Kallio ble i fjor høst kåret til en av de kuleste, nye nabolagene i verden.

Reiseguideeksperten Lonely Planet er nemlig ikke i tvil om at Kallio er stedet å besøke i den finske hovedstaden, og unge butikkeiere og studenter er enige.

NAM: Pulled duck burger. Foto: Camilla Flaatten (Iphone)

— Det var noe som skjedde med området i fjor sommer, så jeg er ikke overrasket over at vi kom med på listen. Men vi håper ikke det blir for kult, da blir det bare enda dyrere å bo her, sier Maria Tommasito (40).

Hun eier second hand-butikken Frida Marina på et gatehjørne midt i bydelen. Det strømmer inn handleglade menn og kvinner en tidlig ettermiddag.

Tommasito er fra Helsingfors og bodde i bydelen Kallio første gang på 1990-tallet. Den gang begynte nabolaget å våkne til liv etter flere tiår med store arbeiderfamilier som bodde i slitte, gamle bygninger. Mange delte både kjøkken og bad. Det var ikke mye penger å spore i bydelen, og livet var til dels hardt.

Strøket var preget av små familiedrevne butikker; slaktere, bakerier, hattebutikker og lignende.

afp000721290-p182_NMe1U.jpg Foto: Camilla Flaatten

Men for 20 år siden måtte de siste butikkene stenge dørene. Da tok kjedebutikkene i stor grad over. Bydelen så nær sentrum ble også dyrere å bo i, og mange av arbeiderfamiliene måtte flytte. For et par år siden begynte bydelen for alvor å tiltrekke seg en yngre gruppe mennesker.

— Vennene mine trodde jeg var sprø som kom tilbake for å starte butikk. Her var det jo bare thailandske massasjesjapper og barer, sier Tommasito.

— Bydelen var død, det skjedde ingenting her. Nå har det endret seg betraktelig, legger hun til.

Tyve minutters gange nordøst for sentrum åpenbarer bydelen seg. Der de grønne trikkene samles på markedsplassen er det fem minutter opp til den store kirken.

afp000721298-VdB3Z07kVG.jpg

Fra den går gatene i en slags halvsirkel utover med innslag av små og store grønne lunger. På nesten samtlige gatehjørner er det en kafé eller bar du kan hvile trøtte føtter etter en gåtur i nabolaget. Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Høye leiepriser

Nærheten til sentrum har gjort sitt til at «alle» vil bo i Kallio.

Studenter leier de små, dyre leilighetene, politikere og unge gründere strømmer til strøkets bygårder og leilighetskomplekser. Leieprisene er i ferd med å gå i taket. I dag er bydelen den tetteste befolkede i Helsingfors.

Langs hovedveien ligger en grønn, frodig park ved det gamle krematoriet i Kallio. Krematoriet er borte forlengst, og i dag huser bygningen et frivillighetskonsept. Det arrangeres konserter og en liten kafé byr på gratis kaffe og informasjon om arrangementene i parken.

Sykepleierstudentene Kaili Randmâe (23) fra Estland og finske Ilona Perâmâki (23) slapper av i solen etter endt skoledag. Randmâe har bodd i nabolaget i fem år. Hun forteller at de små leilighetene tiltrekker seg yngre leietagere.

Studiestedene såpass sentrumsnært gjør sitt til at det er attraktivt for unge.

— Vi har ingenting imot å bo på 17 eller 20 kvadratmeter. Det er vanlig her, sier hun.

Men leieprisene er stive, det synes begge studentene.

— Jeg har venner som betaler 600 til 700 euro for en liten leilighet, det er gjennomsnittspris og veldig dyrt, mener Randmâe.

På gressplenen sitter grupper av ungdom og folk i 20-årene. De slapper av med gitarspill, øl og prat. Det finnes mange fine parker her, og de brukes flittig av finnene når solen endelig er her etter en lang og mørk vinter.

Parkene, barene og kafeene gjør det langt fra kjedelig. Det er alltid noe å gjøre i Kallio, mener de.

afp000721299-2Z3_NLbRY7.jpg Foto: Camilla Flaatten

Innsidetips:

Den svenske kokken Anna Sörensson (38) har bodd i Helsingfors i over 12 år. Hun gir deg sine anbefalinger i Kallio:

afp000721291-pkmnYA4FL7.jpg Foto: Camilla Flaatten

Spise og drikke: Galleria Keidas: Trivelig lunsjplass som serveres frokost, brunsj og lunsj i tillegg til kaffe.

Good Life Coffee Coffee: Et ganske nytt konsept med to kaffebarer i Kallio. Har alle mulige kaffetyper. På nett: goodlifecoffee.fi

Det gamle familiedrevne bakeriet Leipomo K.E. Avikainen ligger gjemt i et flott boligområde. En av butikkene som har overlevd.

Reisefakta:

Miniguide Kallio

Spise:

Bar Sandro: En av strøkets mest populære restauranter med en rikholdig meny inspisert av afrikanske street food. God vinmeny. Book for middag. På nett: sandro.fi

Fafa's: Falafel-restaurant med stor meny passende for både veganere og vegetarianere. Smakfullt og rimelig. Gå til lunsj. På nett: www.fafas.fi

Sävy kafé: Koselig hjørnekafé med søte retter og god kaffe. På nett: kahvilasavy.fi

Bo:

Scandic Paasi: Ligger i en rolig gate med kun noen minutters gange til den gamle mathallen, kirken og Kallio for øvrig. Fem minutter med trikk til sentrum. De tilbyr lobbybar, bibliotek og treningsrom. Pris fra 830 kroner per natt for et dobbeltrom. På nett: www.scandichotels.no

Hilton Helsinki Strand: Hotell ved vannet med utikt mot Østensjøen, kun noen hundre meter fra Kallio-kirken og fem minutter fra Helsingfors sentrum med trikk. Pris fra 1330 kroner per natt for et dobbeltrom.På nett: www.hiltonnordics.com/en

Cumulus Hakaniemi: Hotell rett ved siden av markedsplassen Hakaniemi. Har utsikt mot sjøen og torget, samt treningsstudio og to badstuer. Pris fra 930 kroner per natt for et dobbeltrom. På nett:http://www.cumulus.fi

Se:

Kallio-kirken er verdt et besøk.

Mathallen Hakaniemi har et stort matmarked i første etasje, og brukskunst— og klær i annen etasje. På sommerstid trekker deler av markedet ut på torget.

Shoppe:

Moko Market & Café: Kafé med en liten markedsplass hvor det selges alt mulig av interiør- og husholdningsartikler, pynt og søtt til

afp000725065-vPFHILJO97.jpg Foto: Camilla Flaatten

kaffen. På nett: www.moko.fi/en

Astraparatiisi: Antikvitetsbutikk med finsk porselen av blant annet Mummi-familien og Marimekko. På nett: www.astiaparatiisi.fi

Frida Marina: Butikken selger en mengde klær, sko og tilbehør i tillegg til retro interiørartikler.

Adresse: Karlsgatan 10, 00530 Helsingfors

Second Hand & Lifestyle: Konseptbutikk med små bord hvor du kan ta en kaffe. Har diverse nytt og gammelt interiør i tillegg til klær

afp000721293-XF8lNIWqLv.jpg Foto: Camilla Flaatten

og pynt. På nett: www.olo-huone.fi

Made in Kallio: Liten butikk med designartikler av lokale kunstnere. Det selges smykker, reiseguider, handlenett, klær og kunst. På nett: www.madeinkallio.fi

Reisen dit:

Både SAS, Norwegian, Finnair og KLM flyr fra flere norske flyplasser til Helsingfors. Fra Oslo flys det direkte, mens det fra Kristiansand, Bergen, Stavanger og Trondheim må beregnes en mellomlanding.

Fra flyplassen: Ta Finnair-bussen eller rutebuss til togstasjonen i sentrum. Koster 6,30 euro og tar ca. 30 min.

Nye, trendy nabolag

I fjor høst kåret Lonely Planet de ti kuleste og best fornyede bydelene i verden. Grünerløkka er en av dem, og vi bestemte oss for å besøke de tre bydelene som er mest tilgjengelig for en helgetur for nordmenn.

Ti på topp:

Florentin i Tel Aviv, Israel

Williamsburg i Brooklyn, USA

Shoreditch i London, England

Grünerløkka i Oslo, Norge

Baixo Augusta i São Paulo, Brazil

Naka-Meguro i Tokyo, Japan

***** Kallio District i Helsingfors, Finland****

Prenzlauer Berg i Berlin, Tyskland

CBD / Newtown i Johannesburg, Sør-Afrika

Saint-Roch i Québec City, Canada

Les også:

500 nordmenn får psykiske problemer på ferie hvert år

Dette ligger et vulkanutbrudd unna Etna

Se Heathrows nye terminal bygges på 100 sekunder