Få byer i verden tar pizza på alvor som New York. De siste årene har fancy pizzeriaer dukket opp som paddehatter, hvor køene er lange, regningen stiv og pizzaen stekes individuelt for gjestene i hundre år gamle steinovner.

Dette er ikke en sak om dem. Her hedrer vi istedenfor de gammeldagse nabolagssjappene, som serverer New York style-pizza i sin reneste form. Rimelig, ferskt og i et stykke av gangen.

Den grunnleggende oppskriften på oste-slice hos Vinnie’s i Williamsburg er den samme som i 1960, men resten av menyen er helt ugjenkjennelig. Har du 45 dollar til overs kan du prøve en pizza servert i en pizzaeske laget av pizza. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
Enklere – og bedre – blir det ikke. «New York style» pizza er blitt servert i hundre år og fås over hele byen. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

– En del av hverdagslivet

Ved første øyekast ser Vinnie’s Pizzeria i Williamsburg ut som en god, gammeldags slice-sjappe. Stykkene serveres på papptallerkener for mellom tre og fem dollar, her er det «cash only». Møblementet bærer preg av 60 år med daglig bruk.

En bjelle over døren annonserer kundenes ankomst, og fra bakerste del av kjøkkenet høres Toto’s «Africa» fra en sprakete radio.

– Slice-sjappene er en viktig del av hverdagslivet i New York, sier Henrik Toncic, en av tre venner som tok over Vinnie’s i 2007.

– Ikke bare er de steder hvor du kan nyte fersk pizza på rappen, men de har forsynt millioner av mennesker med god og rimelig mat de siste hundre årene. For det alene fortjener de respekt.

Inventaret er kanskje tradisjonelt, men Vinnie’s har siden overtagelsen blitt berømt for sine kreative (og ofte virale) oppskrifter: fra odde versjoner med makaroni og avokado til en pizza servert i en pizzaeske laget av pizza.

Jeg går heller for en standard cheese slice, klassisk «New York style», som betyr lite mer enn mozzarella og tomatsaus spredt over tynn og luftig deig.

I en kalorifrelst kultur virker den påfallende enkel, men fra første jafs forstår man hvorfor denne oppskriften er blitt elsket og perfeksjonert siden byens første pizzeria (den fortsatt åpne Lombardi's) startet i Little Italy for over hundre år siden.

– Noen av slice-sjappene i byen selger flere tusen stykker om dagen, forklarer Henrik.

– En så høy omsetning gjør ikke bare at pizzaen blir fersk, men også perfekt tilberedt gang etter gang.

Unngå dollar-stykket

Med talløse slice-sjapper spredt rundt om i New Yorks fem bydeler er det naturlig at kvaliteten varierer. På veien gjennom Midtown passerer jeg et tosifret antall som selger «autentisk» pizza for en dollar stykket, men det er sjeldent noe mer appellerende å finne her enn den lave prisen.

Hos steder som Corner Slice – nylig åpnet ved Gotham West Market i Hell’s Kitchen – beviser en gruppe ildsjeler at det kan gjøres langt bedre.

– Det sier seg selv at du ikke kan tilby et minneverdig produkt når du selger det for en dollar, sier kokk og medeier Mike Bergemann.

– Det er trist at folk kommer til New York for å oppleve maten vi er mest berømt for, og ender opp med noe smakløst og papp-lignende.

Prisen på en Corner Slice – i likhet med Vinnie’s – ligger på mellom tre og fem dollar, langt fra dyrt, men det er i de ekstra kronene at hele forskjellen ligger. Her serveres «Grandma-style», en luftig variant stekt i en firkantet jernpanne. Mozzarellaen lages fersk hver dag, og deigen (en blanding av spelt og durumhvete) fermenterer i 60 timer før ovnen skrus på.

– Hvis du vil gjøre en god jobb, tror jeg du må bli litt besatt av detaljene, sier Mike.

Ja, det er typisk, men pizzaen hos Joe’s i Greenwich Village er fortsatt utsøkt. Med en omsetning på flere tusen stykker pr. dag er det kanskje den ferskeste maten du får i hele byen. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
Mange kommer til New York uten å prøve annet enn smakløs pizza til én dollar stykket. Går du opp 20 til 30 kroner i pris befinner du deg plutselig i en helt annen verden. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
Pizza er kanskje fast food, men hos Joe’s må du typisk vente noen minutter. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Og er det en ting publikumet hans er besatt av, så er det pizza. Spør ti ulike New Yorkere om hvor den beste slicen lages, hvilken form den har eller hva som legges på toppen – og du vil få ti ulike svar. Men det er nettopp denne lidenskapen, sier kokken, som gjør hverdagsmaten pizza til en av de mest interessante rettene å jobbe med i New York.

– Alle har erfaring med pizza. Det er universelt, noe de aller fleste elsker. Folk vokser typisk ikke opp med andebryst og kirsebærsaus, men god pizza har vi alle en mening om. Og den er gyldig!

Slice-sjapper tilbyr ofte et lite utvalg krydder og tilbehør du kan drysse over pizzaen, inkludert hvitløkspulver, chilifrø, parmesan og olivenolje. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
Hvit pizza er ekstremt vanedannende. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Fem slice-sjapper du bør besøke

Med flere hundre å velge mellom hadde det vært umulig (og nokså arrogant) å liste New Yorks beste slice-sjapper, men her er fem verdt et besøk (eller tre):

1. Joe’s

Den mest berømte slicesjappa i byen bør inkluderes på timeplanen, både for sin høye kvalitet og for en introduksjon til klassisk New York style pizza. Det finnes flere filialer, blant annet i Times Square og i Williamsburg, men vil du oppleve den originale, sett kursen mot Greenwich Village.

Adresse: 7 Carmine St På nett: www.joespizzanyc.com

Skal du nyte et stykke New York Pizza i sin reneste form, er den originale Joe’s i Greenwich Village et godt – men også noe typisk – valg. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland
Joe’s har flere restauranter spredt rundt om i New York – inkludert Times Square og Williamsburg – men vil du oppleve den originale som åpnet i 1975 må du ta turen til Greenwich Village. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

2. Vinnie’s

Siden overtagelsen av nye eiere har Vinne’s blitt berømt for sine eksperimentelle oppskrifter, men den grunnleggende slicen med ost og tomatsaus forblir den samme som da dørene først åpnet i 1960. I tradisjon tro tar de kun cash, og holder åpent til sent på kveld. Inkluderes også på listen som en av de beste i byen for vegetarianske og veganske alternativer.

Adresse: 148 Bedford Ave På nett: www.vinniesbrooklyn.com

Joe’s har også blitt berømt for berømthetene som besøker. På veggene henger et stort galleri av pizzaglade kjendiser. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

3. Scarr’s Pizza

Bunnsolid slicesjappe på kanten av Chinatown. Ser langt eldre ut enn den egentlig er, med slitt 70-talls interiør og eldgamle gassovner. Oppskriftene er enkle og fantastisk vanedannende, med tre eller fire varianter å velge mellom. Høyt respektert av pizzanerder over hele byen.

Adresse: 22 Orchard Street På nett: www.scarrspizza.com

Scarr’s ved kanten av Chinatown er blitt et pilegrimsmål for pizza-elskere over hele New York, og fylles typisk opp til bristepunktet rundt middagstid. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

4. Corner Slice

Åpnet av Ramen-kjendis Ivan Orkin og kokk Mike Bergemann i mathallen Gotham West Market. Har en nesten vitenskapelig tilnærming til pizzabakingen, som har resultert i byens kanskje luftigste bunn.

Deigen hos Corner Slice er fermentert i 60 timer før ovnen skrus på. – Hvis du vil gjøre en god jobb, tror jeg du må bli litt besatt av detaljene, sier kokk Mike Bergemann. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Serverer en håndfull varianter av såkalt «Grandma Style»-pizza, stekt i firkantede jernpanner.

Adresse: 600 11th Ave, På nett: www.cornerslicenyc.com

Pizzaelsker, kokk og medeier Mike Bergemann startet Corner Slice med ramen-kjendis Ivan Orkin. På to år har sjappa i Hell’s Kitchen fått mye oppmerksomhet, og en lojal kundegruppe. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

5. Mama’s Too

– En nyankommen og skinnende stjerne på byens pizzahimmel. Særlig kjent for sin rikelig toppede slice, ofte beskrevet som en hybrid mellom firkanttypen du typisk ser i Roma og klassisk New York style. Bunnen er sprø og luftig, skorpen er akkurat passe forkullet. Beliggende på Upper West Side.

Adresse: 2750 Broadway På nett: www.mamastoo.com

Halve opplevelsen av en tradisjonell slice-sjappe er den gammeldagse og avslappede atmosfæren. Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland