Skriket fra en jamrende stikksag sang ut over nabolaget. Da bråket stilnet, hadde Brede Rosanowsky Nordahl skjært et digert hull i kledningen. Bergenseren dyttet en liten, grå Renault inn gjennom hullet, spikret igjen veggen og slo av taklyset.

Seks år senere er Nordahl tilbake i boden. Den lille, franske bilen ikke rørt seg en centimeter. Men verdien har økt med flere hundre tusen kroner.

– Dette er inngangsbilletten til en leilighet for ungene, sier 49-åringen idet han fjerner støvtrekket fra en ikonisk rallybil, en Renault 5 Turbo 2.

SPIKRET INNE: For seks år siden spikret Brede Nordahl en sjelden Renault 5 Turbo 2 inn i boden. Bilen står der ennå, men verdien har skutt i taket. Foto: Paal Kvamme

Verdien flerdoblet

Bilen kjøpte han i 2001 for 125.000 kroner. Rundt ti år senere ville han selge bilen, men ingen ville kjøpe. Dermed ble bilen satt i boden.

– Den gangen kostet en sånn bil ikke så mye. Men da folk ifra England spurte om jeg ville selge den, skjønte jeg at noe hadde skjedd. I dag kan jeg ikke herje rundt med en slik bil lenger. Realistisk verdi nå er nok en halv million, mener Nordahl.

Et kjapt nettsøk viser at bergenseren slett ikke er stor i kjeften: tilsvarende biler i USA er priset fra 75.000 til 100.000 dollar.

683 prosent økning

For folk flest er verdifallet på biler en endeløs tristesse. Men bil trenger ikke være et pengesluk, i hvert fall ikke for dem som har mye å rutte med.

Tyske Suedwestbank AG anbefaler velbeslåtte kunder å sette pengene i klassiske biler. Banken har til og med sin egen indeks for verdien på veteranbiler.

Selv om markedet skal ha roet seg litt de siste to årene, kunne Bloomberg News nylig melde at eiere av enkelte Porsche 911-modeller har hatt en verdiøkning på 683 prosent de siste 13 årene.

En av dem som virkelig har satset på klassiske biler, er rogalendingen Ole Ertvaag. Ifølge Finansavisen hadde hans selskap Classic Cars Asset Management allerede i 2016 tjent mellom 40 og 50 millioner kroner på internasjonal handel med drømmebiler. 2017-regnskapet viser et «varelager» verdt 102 millioner kroner.

Men selv for dem med et mer moderat budsjett, kan det være håp: Det amerikanske selskapet Rally Rd. har laget en mobilapp der man kan kjøpe andeler i klassiske biler for noen hundrelapper.

TOYS R US: -Jeg er sikker på at 75 prosent av bilene vil være en ok investering. Det kan jeg ikke si om aksjene mine, sier Øyvind Heradstveit (47). Foto: Paal Kvamme

Toys R Us

Ikke langt fra Nordahls innspikrete rallybil, ligger en stor, anonym lagerhall som eierne kaller Toys R Us. Inne i mørket står en rekke Porsche, Ferrari, Morgan og andre entusiastbiler og venter på å øke i verdi.

– Jeg er sikker på at 75 prosent av bilene vil være en ok investering, det kan jeg ikke si om aksjene mine. Aksjer er bare tall på en skjerm. Skulle kursen gå ned, så har du i hvert fall bilen, sier Øyvind Heradstveit (47).

I 2014, etter å ha startet og solgt et selskap innen olje- og gassnæringen, satt Heradstveit med det han kaller «litt penger». Sammen med en kamerat startet han Enzo Racing AS, et investeringsselskap med fokus på klassiske biler.

– Vi plasserer penger i biler som jeg tenker kan være en god investering. Dette er noe jeg kan betydelig mer om enn aksjemarkedet, og noe jeg hatt lyst til å gjøre siden jeg var 20 år.

Tror på «gammeldagse» biler

Så langt har Enzo Racing stort sett kjøpt inn biler.

– De få vi har solgt, har gitt fra beskjeden til meget god fortjeneste. Noen av bilene våre har hatt en realistisk dobling på to-tre år.

Heradstveit tror det er «gammeldagse» biler som vil være lønnsomme på sikt – gjerne dem som er produsert i begrenset omfang.

– Biler med manuelt gir, selvpustende motorer, biler med lukt og lyd og vibrasjoner. Biler der du er i førersetet, ikke omvendt.

Heradstveit understreker betydningen av å ha «de lange brillene på».

– Jeg har ti års perspektiv. Da har jeg samtidig en unnskyldning for å ha bilene en god stund. Litt av gleden er jo å kunne lufte bilene av og til.

TRAFF BLINK: – Jeg har truffet blink på Porsche 911 og BMW M3. De kan jeg selge med god gevinst, sier Arnulf Stakkestad. Foto: Paal Kvamme

– Fornøyd med å gå i null

I Haugesund sitter økonom og bilsamler Arnulf Stakkestad (40) og tenker at tre ulike faktorer har gjort bil til et hett investeringsobjekt:

– Etter den globale finanskrisen gikk mange fra verdipapirer til realkapital, altså fysiske objekter. En annen faktor er at internett har gjort det globale bilmarkedet mer oversiktlig. Dessuten er vi inne i et skifte innen bilproduksjon, der biler er blitt datamaskiner. Analoge biler kommer ikke tilbake, og det er slike biler som skaper følelser, sier Stakkestad.

I hans 170 m² store garasje står det både Porsche, Ferrari, BMW og Alfa Romeo. Alle er kjøpt for å gi store opplevelser uten store kostnader.

– Tanken er å eie bilene, kose meg med dem og selge dem. Jeg er svært fornøyd hvis jeg går i null.

– Noen gode tips til investeringslystne?

– Kjøp en bil du virkelig, virkelig ønsker, og finn et så godt og originalt eksemplar. Eiergleden må være en del av investeringen, mener Stakkestad.

Sjelden vare: – Analoge biler kommer ikke tilbake, og det er slike biler som skaper følelser, sier Arnulf Stakkestad. Her er han ute og lufter sin sjeldne Alfa Romeo SZ. Foto: Paal Kvamme
Sjelden vare: – Analoge biler kommer ikke tilbake, og det er slike biler som skaper følelser, sier Arnulf Stakkestad. Her er han ute og lufter sin sjeldne Alfa Romeo SZ. Foto: Paal Kvamme