– Hvis du skal ha en god karriere i tiden fremover, er det aller viktigste å si nei. Mange av oss tror at veien til suksess er å si ja, men jeg mener veien til suksess er å si nei.

Da Morten Timme Hansen var i starten av karrieren, jobbet han på kontoret til sent på kveld i håp om å gjøre seg bemerket. Men så feil kan man ta, skulle den nåværende Berkeley-professoren og forfatter av boken «Suveren på jobb» lære i ettertid.

– Du er ferdig på universitetet, og det første du tenker på er at du skal imponere. For å vise at du er skikkelig dyktig, er det antall timer og mengden arbeid du legger ned som teller. Problemet er at det er da prestasjonene går ned, sier Hansen, som er en ettertraktet foredragsholder over hele verden.

GJØR MINDRE, IKKE MER: Den norske professoren og suksessforfatteren Morten T. Hansen mener han har funnet nøkkelen til suksess. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Jobb smartere

For: Det er ikke antall timer som i seg selv fører til suksess, men hvordan du bruker dem, påpeker Hansen.

Professoren avkrefter myten om at stadig økt innsats også gir bedre resultater.

– De siste 50 årene i arbeidslivet har det vært en tenkemåte at jo flere timer du står på, desto bedre gjør du det på jobb. Men det fører til at vi har en feil innfallsvinkel tid det å prestere. Nøkkelen til suksess er derimot ikke å jobbe hardere, men smartere.

Slik gjør du mindre og oppnår mer: Syv råd for å få mest ut av arbeidsdagen

Hansens nye forskningsprosjekt viser at to tredjedeler av forskjellene hos folks prestasjoner, kan forklares ut fra syv punkter.

– Man må ikke gjøre hundrevis av ting på jobben sin for å prestere bra, man må gjøre de syv. Det høres ganske enkelt ut, men det er vanskelig å få til. Gjør du disse tingene hver dag, vil du prestere vesentlig bedre.

Her er syv praktiske råd for hvordan du får mest ut av arbeidsdagen, ifølge Hansen. De første fire punktene handler om å mestre eget arbeid, de tre siste handler om hvordan du omgås andre:

1. Gjør mindre, men gjør det fullt og helt

– Dette er det viktigste punktet. Vær hard på prioriteringene, og velg de to-tre arbeidsoppgavene som betyr mest for jobben. Vær dedikert, og gå så 100 prosent inn for disse oppgavene. Nøkkelen er også å si nei. Skal man lære seg å fokusere på færre oppgaver, må man lære å si nei på en riktig måte.

– Det å gjøre mer er vanligvis en dårlig strategi. Den smarte måten å jobbe på er først å gjøre mindre, og så gå fullt og helt inn for det som skal gjøres.

DROPP Å HA MANGE BALLER I LUFTEN: Du bør helst unngå å gjøre flere ting om gangen, men heller konsentrere deg fullt og helt om de aktivitetene du velger. Foto: Elise Rønnevig Andersen

2. Legg om arbeidet ditt

– For å oppnå toppresultater må du legge om arbeidet. Med andre ord, jobb annerledes. Det er mange arbeidsoppgaver som egentlig ikke fører til så mye verdi, og som har feil mål med tanke på det man holder på med. Snu opp ned på status quo og etabler nye mål, oppgaver og kriterier som maksimerer verdien av arbeidet ditt. Gjør mindre av det som er dårlig og mer av det som er bra.

3. Kontinuerlig forbedring

– Alles mål bør være å bli litt bedre dag for dag, de beste gjør det. Se på idrettsutøvere – på hver eneste trening prøver de å bli bedre. Det er det veldig få i arbeidslivet som gjør. I studien vår har vi kommet frem til at kun 15 prosent gjør det. Men de som gjør det, de blir bedre. Still deg spørsmålet: Hvordan kan jeg forbedre det jeg gjør nå?

4. Lidenskap og følelse av mening

– For de aller beste kommer ikke energien og den indre motivasjonen fra lønn, bonuser og slike ting – det kommer fra lidenskap og å føle mening med det man gjør. Da er det viktig å kunne skaffe seg en rolle og jobb som kombinerer disse to. Lidenskap handler om hva som interesserer deg – altså hva verden kan gi deg, mens følelsen av mening handler om hva du kan gi til andre. De som har begge to utløser en enorm mengde energi de kan benytte hver eneste time de arbeider.

5. Sterke pådrivere

– Ofte tror vi at det eneste vi trenger å gjøre, er å forklare hvor fantastisk saken vår er gang på gang – og så vil sjefer, kolleger og ansatte tre støttende til. Slik er det ikke. Du må kunne påvirke andre slik at de vil støtte deg i det du vil oppnå. Overtal dem, og få dem til bli begeistret for det du holder på med, for det kan hende du trenger dem til senere – om det så gjelder hjelp med ressurser eller å få ting gjort.

KOLLEGASTØTTE: Du oppnår ikke suksess alene, men som oftest også med hjelp av andre på veien. Foto: Shutterstock

6. Debatt og samhold

– Folk er elendige på møter. Dette med å skape en skikkelig debatt i møtene er utrolig viktig for å unngå at de blir ineffektive og at det må settes opp oppfølgingsmøter. Hele 80 prosent av respondentene i studien vår erkjente at «effektiv teamledelse er virkelig viktig i jobben min». Enten det er som leder eller medarbeider oppnår du ikke resultater alene, men i team. Teamets og dine egne prestasjoner er derfor avhengig av kvaliteten på disse møtene som arrangeres.

7. Samarbeidet

– Vi er blitt fortalt at samarbeid er det viktigste i dagens arbeidsliv, men det som ofte skjer er at folk samarbeider for mye. Det blir for mange komiteer og møter på tvers av organisasjoner, og så får man ikke tid til sitt eget arbeide. Du bør innføre et disiplinert samarbeid, hvor man bevisst velger hva slags samarbeidsaktiviteter man skal delta i – og takker nei til andre. Gjør du dette, blir du mer effektiv – og presterer vesentlig bedre.

OM Å BRUKE TIDEN GODT: Effektivitetsekspert Nina Verde. Foto: Privat

Effektivitetsekspert: – Tiden du har påvirkes av hva du bruker den til

Effektivitetsekspert Nina Verde hjelper bedrifter i Norge, Tyskland og Storbritannia med å øke effektiviteten, og har skrevet bøker om temaet.

Hun er enig med Hansen i at det ikke er antall timer som har noe å si for hvordan man presterer.

– Noen ser ut til å ha all den tid de trenger for å få gjort jobben sin. Noen ser ut til aldri å ha nok tid – selv om begge i utgangspunktet har like mye tid. Så tiden du har påvirkes av hva du bruker den til.

Her er hennes tips for en mer effektiv arbeidsdag:

1. Sørg for å ha en klar forståelse av hvilken rolle og hvilke oppgaver du har.

2. Gjør oppgaven nå og kun én gang.

3. Hvis du må delegere noe, så gjør det alltid skriftlig. Hvis du har fått tildelt en oppgave – sørg for å ha all informasjon du trenger til å gjøre den, og så gjør den.

4. Svar alltid først på kommunikasjon fra andre som er avhengig av svaret ditt for å kunne fortsette sin jobb.

5. Sørg for at du ikke gjør oppgaven halvferdig eller at oppgaver bare blir liggende og hoper seg opp. Store oppgaver deles opp i mindre oppgaver og gjennomføres trinn for trinn.

6. Gjør deg ferdig med ting, slik at du slipper å måtte ta dem opp igjen.

7. Utarbeid klare kriterier for hva som bør lagres og hva som kan kastes, og gjør det med én gang.

8. Sørg for at medarbeideren som tar over, kan fortsette på jobben uten noen problemer eller uklarheter.

9. Kom forberedt til møter slik at koordinering kan finne sted. Hold deg til agendaen, målsetningen og tidsrammen.

10. Har du flere hatter – del dagen eller uken i perioder der du kan utføre oppgavene uforstyrret og effektivt.

Morten Hansen har holdt betalte kurs for flere av lederne i Schibsted-konsernet, inkludert lederne i Aftenposten.