Statistisk sentralbyrå presenterte nylig tall fra 2018 som viser gjennomsnittslønnen for de fleste yrker. Se oversikt lenger ned i saken.

Fjorårets lønnsvinner, ledere av olje- og gassutvinning, er nå forbigått av handels- og skipsmeglere som har fått månedslønnen sin økt med hele 13.000 kroner.

Dermed tjener lønnsvinneren 109.000 kroner i måneden, hvilket utgjør en årslønn på drøye 1,3 millioner kroner.

Hvorfor?

– Dette er en gjeng som har mye bonus inkludert i lønnen, forklarer SSBs Knut Håkon Grini om handels- og skipsmeglerne.

– Fra 2015 til 2016 hadde yrkesgruppen en kraftig nedgang i lønn – nettopp på grunn av mindre bonus. De siste to årene har bonusen deres steget, uten at gjennomsnittslønnen har steget nevneverdig. Årsaken til at de nå får mer bonus, er knyttet til økonomisk utvikling, sier han.

I helt andre enden av lønnsskalaen finner vi hjelpearbeidere i ulike produksjoner, samt gatekjøkken- og kafémedarbeidere.

Menn tjener best

Uavhengig av sektor tjener menn i gjennomsnitt 48.420 kroner måneden. Kvinner tjener noe mindre, 42.170 kroner.

Kjønnsforskjellene er ikke tatt med i tabellen under. Her kan du sjekke hvilken lønn «ditt» yrke gir og hvordan lønnsutviklingen har vært de siste tre årene:

Fornuftig å sjekke forskjellene

Elisabeth Josefine Lackner har en mastergrad i utdanningsvitenskap og er medforfatter av boken Studievalg. Hun mener det handler om å være bevisst på hva som er viktig for en selv.

– Er lønnsnivået viktig for deg, er det fornuftig å undersøke hvilke jobber som vil være aktuelle når du er ferdig utdannet – og hvilken lønn du kan forvente å få.

OM BESLUTNINGER: – For dem som orienterer seg mot humanistiske fag, er ikke lønn like viktig sammenlignet med dem som velger økonomi og administrative fag, sier Elisabeth Josefine Lackner som har skrevet boken «Studievalg» sammen med Hedvig Lie Nygaard. Foto: Hanne Ystad Mørch

Hun påpeker likevel at mye kan endre seg.

– Og det må man ta i betraktning når man leser lønnstallene, for i dag er arbeidslivet i stor omstilling. Det kan godt hende at jobbene som er godt betalt i dag kan bli dårligere betalt i morgen- og omvendt. Det bør man være åpen for.

Lackner understreker også at inntekten din på ingen måte er bestemt når du har valgt utdanningsretning, og fremhever mulighetene for å endre sektor, ta videreutdanning eller bytte arbeidsgiver.

Dette bør tas med i beregningen

Forsker Liv Anne Støren ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) mener det i tillegg til lønn – også er andre ting som bør tas med i helhetsvurderingen når du bestemmer deg for utdanning.

– Lønn er én ting, men fremtidig pensjon, fleksibilitet i jobben og muligheten for å lære noe nytt er andre viktige faktorer. Dessuten kan jobbsikkerhet og fremtidige karriere- og arbeidsmuligheter være like betydningsfullt som inntekt, sier Støren.

Deler av denne saken er publisert tidligere.