– Når man har jobbet et sted veldig lenge, glemmer man kanskje litt å være takknemlig. Det er lett å ta ting for gitt, sier Cathrine Fossum.

Den kjente TV-profilen hadde jobbet hos TV 2 i ti år da hun begynte å lure på om hun egentlig hadde havnet på rett plass karrieremessig. Var hun opprinnelig ment å gjøre noe annet? Fikk hun utviklet seg nok?

– Fordi jeg alltid har vært journalist, har jeg hatt denne tanken i bakhodet. Tenk om jeg valgte feil og egentlig burde jobbet med noe helt annet?

Cathrine Fossum jobbet hos Rema 1000 i rundt åtte måneder før hun vendte tilbake til gamlejobben. Foto: Dan P. Neegaard

Samtidig som det ble tilbudt sluttpakker i TV 2, og hun fikk sin avvist, kom et tilbud fra Rema 1000 om å bli kommunikasjonssjef hos matvaregiganten.

– Jeg var usikker, for jeg hadde ikke efaring med kommunikasjon. Men det kunne jeg jo lære meg, så jeg tok sjansen. Det var en spennende mulighet. Dessuten tenkte jeg det kunne være ok å få normale arbeidstider.

Å slutte

Hun hadde en god porsjon tvil da hun sluttet hos TV 2.

– Det føltes litt som å slå opp med en kjæreste. Jeg hadde ingen gode følelser med det.

Fossum kom inn i Rema 1000 omtrent samtidig som kjeden lanserte sin nye bestevennstrategi og Æ-appen. Hun fikk stå på sidelinjen og observere, for det var mye å sette seg inn i.

Fra å ha stålkontroll i TV 2 gikk hun til en bransje hvor hun i større grad følte på en utilstrekkelighet.

– Den overgangen var ganske tøff, og det hadde jeg ikke vært så bevisst på før, altså hvordan den følelsen ville være – å gå fra trygg til utrygg grunn.

– Hendte det at du ble oppringt av tidligere kollegaer som skulle ha en kommentar?

– Eh, det kan hende at det hendte, men da tok jeg i så fall ikke telefonen.

Hun ler.

– Neida. Jeg var ikke så involvert i den prosessen og fikk lov til å iaktta fra sidelinjen. Da fikk jeg også kjent på om jobben og stedet var riktig for meg.

Slik vi er vant til å se henne – som nyhetsanker i TV 2s lokaler. Foto: Dan P. Neegaard

Savnet

Men usikkerheten, om dette kjentes rett eller feil, klarte ikke helt slippe taket.

Etter hvert begynte hun også å savne nyhetspulsen. Donald Trump var nettopp blitt president i USA, og Fossum skulle gjerne gitt løpende nyhetsrapporter. I stedet ble hun sittende å følge med fra TV-en.

Hun syntes det var sårt ikke å være en del av TV 2-gjengen lenger. Hos Rema 1000 var hun også åpen om at det var vanskelig å finne seg helt til rette.

– Jeg sa at jeg syntes det var vanskelig å finne plassen min, passe inn, og jeg savnet journalistikken. Jeg følte meg kanskje noe utrygg, men tenkte jeg måtte gi det litt tid.

Etter noen måneder dukket det tilfeldigvis opp en stillingsutlysning hos TV 2. Tidspunktet var bra.

Hun hadde kommet til et punkt hvor hun innså at nyhetsjegeren lå i blodet, og hun var ikke i tvil om at hun skulle søke seg tilbake.

– Jeg visste godt at jeg ikke hadde noen returbillett, men det føltes veldig riktig for meg å søke.

– Jeg ville gjort det samme igjen ut fra de forutsetningene jeg hadde da jeg tok den avgjørelsen, sier Cathrine Fossum om jobbyttet. Her med sminkør Rita Vedal. Foto: Dan P. Neegaard

Tilbake

Og så var hun tilbake - på jobbintervju hos sin gamle sjef.

– I etterkant har jeg fått noen spørsmål om jeg syntes det var et nederlag å komme tilbake med halen mellom beina. Min opplevelse er helt motsatt. Å tørre og gå en vei som skulle vise seg ikke å være den riktige - det er ikke noe nederlag å innse det. Jeg synes det er en styrke.

Hun var på vei til brorens bryllup da hun ble oppringt av TV 2. Jobben var hennes.

– Da ble jeg altså glad. Alle puslebitene landet. Det føltes som å komme hjem.

Å slutte hos Rema 1000, gikk fint.

– Det er nok ikke helt uvanlig at folk slutter etter noen måneder i ny jobb. Det var en helt ryddig og respektfull prosess. Det er ikke gøy å skulle si farvel, men det er en ærlig sak.

Som nyhetsanker jobber Cathrine Fossum både i Oslo og Bergen. Foto: Dan P. Neegaard

Tanker

I dag møter vi Fossum i TV 2s lokaler i Bjørvika i Oslo - i nyhetskanalen der hun startet i 2007. 41-åringen føler det som om ringen er sluttet.

Nå har hun en annen ro og trygghet på at hun er på rett sted.

– Som medarbeider kom jeg tilbake mer motivert enn noen gang. Det har ikke vært lett hele veien, men for meg har det vært utelukkende positivt for utviklingen min.

Spørsmålene du bør stille

Leder av karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UiO), Gisle Hellsten, sier Fossum har gjort mye riktig.

– Når lysten og muligheten til å prøve noe annet dukker opp, vil det for mange være riktig å gripe sjansen. Ved å bytte får man også erfart om gresset er grønnere på den andre siden, noe som bare kan spekuleres i dersom man forblir der man er.

Hellsten sier mange vegrer seg for å ta slike valg. Man vet hva man har, men aner lite om det som kommer.

Trives jeg på jobb? Blir jeg utfordret nok? Er jeg fornøyd med tingenes tilstand, eller er jeg åpen for nye oppgaver? Slike spørsmål bør du stille deg selv dersom du er i tvil om du er på rett sted, råder karriereveilederen.

Hvis du lander på at du er klar for endring, kan fordelene være mange.

– Det å få bevist for seg selv og andre at man duger, gjør godt for selvbildet. Det kan i tillegg være et gode å utfordre seg selv, med tanke på å bryte andre mønstre man ikke er fornøyd med.

Ulempen med å bytte er selvsagt at det medfører risiko.

– Men det kan samtidig gi verdifull læring som kan ses tilbake på. Det at man faktisk turte å ta sjansen, selv om det ikke ble helt innertier, føles ofte bedre enn å angre på noe en ikke gjorde, sier han.

– Nå er min plan er å være her og gjøre så godt jeg kan hver dag, sier Cathrine Fossum. Her med vaktsjef Thomas Venger Claussen. Foto: Dan P. Neegaard

Takknemlig

Fossum mener man har lite å tape på å bytte jobb dersom man er usikker på veien videre eller ikke trives.

– Å bytte jobb ses ofte på som noe farligere enn det er. Tar du en sjanse og bruker energi på å tenke at dette var feil, så stopper det kanskje litt opp. Spør heller deg selv hva erfaringene gir deg som kan være verdifullt for videre valg du tar.

Ønsker man en ny utfordring, så snakk om det, råder hun. Utnytt nettverket ditt.

– Det er ikke noen skam å ville bytte jobb. Vi alle har behov for å flytte oss innimellom, det er helt menneskelig. All endring starter med deg selv. Ikke gå og vent på en mulighet.

Etter at hun kom tilbake til TV 2 med nye erfaringer i bagasjen, har hun sluttet å ta hverdagen og jobben for gitt.

– Jeg mener det er en annen Cathrine som returnerte enn den som sluttet. Jeg var heldig som fikk lov å komme tilbake. Og det er jeg takknemlig for hver eneste dag.