– Jeg ble ganske sjokkert da jeg fikk regningen. Det overrasket meg at beløpet var såpass høyt, sier Odin Nordal Hornseth (20).

20-åringen gikk på yrkessjåførskole og fikk studiestipend som forutsatte at han hadde lærlingplass. Da Hornseth imidlertid sluttet midt i lærlingtiden, ble stipendet omgjort til lån.

Etter å ha oversett regninger fra Lånekassen, fikk 20-åringen brev om at lånet var gått til inkasso.

– Jeg har tidligere hatt regninger som har gått til inkasso, men forsinkelsesgebyret var mye høyere på denne. Jeg fikk meg en skikkelig vekker, og det var bare å betale beløpet før det ble verre, sier han.

ADVARER: Forbrukerøkonom og «Luksusfellen»-programleder Silje Sandmæl. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Studielånet er unikt

– Studielån som har gått til Statens innkrevingssentral (SI), sjokkerer meg gang på gang, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

For: Når du ikke betaler en regning fra Lånekassen, går den til inkasso som alle andre regninger. Men det er en stor forskjell, påpeker Sandmæl:

– Forskjellen fra andre regninger er at du ikke bare får en forsinkelsesrente (8,5 prosent) på det beløpet som er oppført på den ubetalte regningen, men på hele lånet ditt.

Mister retten for all tid

I fjor ble over 22.000 lån fra Lånekassen sendt til inkasso. Av disse har 1751 studenter fått lånet sitt permanent overført, noe som vil si at man har mistet retten til senere støtte fra Lånekassen.

Det mest hårreisende er ifølge forbrukerøkonomen at studielånet er det enkleste lånet å utsette – rettere sagt bare et klikk unna.

– Og det verste med at det går til Statens innkrevingssentral, er at døren tilbake til Lånekassen blir stengt etter tre år. Da er det ingen vei tilbake.

Som programleder i Luksusfellen har hun sett mange skjebner som har gjort diverse feilgrep med pengene sine – ofte på grunn av manglende kompetanse.

– Dette er en av fellene som det er ekstremt viktig å opplyse om.

MENER MANGE IKKE KJENNER REGLENE: Aleksander Millang, informasjonssjef i Statens innkrevingssentral (SI). Foto: Martin Scherer

Kan ikke reglene for tilbakebetaling av studielån

Aleksander Millang, informasjonssjef i Statens innkrevingssentral (SI), mener mange kunne gjort aktive grep lenge før lånet går til innkreving.

– Studielån er et kjedelig lån å ha på tvangsinnkreving ettersom det er pålagt så vanvittig høye tvangsrenter på det. Det er klart en fordel å være klar over dette. Det kan tyde på at det er flere som kunne ha foretatt seg noe i forkant, og det vet vi bare ved enkelte uttalelser fra kundehenvendelser, sier han.

Å bli nedlesset av post kan for mange føles overveldende, og det kan virke enklere å stikke hodet i sanden og håpe at det går bort, fortsetter han.

– Det som er viktig for folk å forstå, er at de søke Lånekassen om hjelp. Man friskmelder ikke lån automatisk. Ta kontakt så fort som mulig.

Mister gode ordninger

Studielån er i utgangspunktet det mest gunstige lånet du kan ha, sier Sandmæl.

– Det har lav rente, og har du betalingsproblemer, kan du få rentefritak. Blir du arbeidsufør, kan du få deler eller hele lånet slettet. I tillegg har du mulighet til å søke om fritak, sier hun.

Men: Dersom studielånet overføres til SI, kan du miste muligheten til å søke støtte hos Lånekassen i fremtiden.

I tillegg mister du retten til de gode ordningene, som retten til betalingsutsettelse, sletting av renter og sletting av gjeld. Dette er det mange unge som ikke er klar over, sier forbrukerøkonomen.

Hun råder unge til å sette seg godt inn i betalingsbetingelsene til Lånekassen og å åpne regningene som kommer.

– Jeg har sett mange eksempler på at regninger er kommet overraskende og har gått rett i skuffen. Får du en anmerkning, blir du svartelistet av alle som sjekker deg. Det kan være arbeidsgivere, huseiere som leier ut bolig, mobilaktører og banker. Du kan også få store problemer med å få lån.

DET KOSTER Å STUDERE: Men totalkostnaden blir ekstra høy dersom du glemmer å betale ned studielånet. Foto: Shutterstock

Regler for overføring av lån til Statens innkrevingssentral (SI):

Midlertidig overført:

  • Låntagere som ikke har betalt avdrag etter tre betalingsvarsler, får lånet oppsagt hos Lånekassen. Utestående beløp blir så overført til Statens innkrevingssentral (SI). Ved å betale kan låntagerne få studielånet tilbakeført til Lånekassen.

  • Den umiddelbare konsekvensen av dette er at det begynner å løpe forsinkelsesrenter på hele gjelden din. Forsinkelsesrentene er pr. i dag på 8,5 prosent (til sammenligning er Lånekassens ordinære flytende rente nå på 2,08 prosent).

  • SI har blant annet hjemmel til å begynne å trekke deg i lønn eller trygd. De kan også ta pant i bankkontoer du har. Denne tvangsinnkrevingen fortsetter normalt til alle dine utestående terminer er blitt ajourbetalt.

  • Du har imidlertid muligheten til å søke Lånekassen om betalingsutsettelse og om sletting av renter, selv om lånet ditt er midlertidig overført til SI. Dersom du blir innvilget betalingsutsettelse, vil saken trekkes tilbake fra SI, og du vil begynne å få vanlige regninger igjen fra Lånekassen. Det vil da heller ikke lenger påløpe forsinkelsesrenter.

Permanent overført:

  • Ved langvarig og grovt mislighold blir lånet permanent overført til SI. I fjor ble 1751 personer – med en samlet studiegjeld på rundt 300 millioner kroner – permanent overført.

  • Da skal lånet ha vært midlertidig oppsagt i minst tre år.

  • I forkant av dette vil Lånekassen gi mulighet til å søke om betalingsutsettelse og om sletting av renter.

  • Dersom man ikke reagerer på brevet, vil Lånekassen fatte vedtak om permanent oppsigelse av lånet.

  • Da mister man rettigheter i Lånekassen. Det vil blant annet si muligheten til å få mer utdanningsstøtte, muligheten til å søke om betalingsutsettelse og sletting av renter og muligheten til å søke om sletting av gjeld dersom man får varig uføretrygd m.m.

  • Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-side og Twitter-profil for Karriere.