Fem spørsmål og svar om utveksling

Eksperten: Gisle Hellsten

Utdanning: Utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo (UiO). Har også en Master of Arts, Political Science-grad fra Griffith University i Australia.

Jobber som: Karrièreveileder ved UiO

Færre norske studenter reiser nå utenlands for å studere, ifølge nye tall fra Lånekassen. Men rundt 25.000 av oss bytter fortsatt ut forelesningslokalene til fordel for et semester i utlandet.

EKSPERTEN: Totalt 24.807 norske studenter fikk støtte fra Lånekassen til å studere i utlandet forrige undervisningsår, noe som er 566 færre enn året før. Her Gisle Hellsten, leder av Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo. Foto: Tron Trondal

– Før søknadsfristen er det mye å sette seg inn i, sier karrièreveileder Gisle Hellsten.

1. Hvorfor skal man dra på utveksling?

– Rent praktisk er det blitt enklere å søke seg ut. Videre får man nye perspektiver ved å studere i en annen kontekst enn hva man får hjemme. Språkferdigheter får man med på kjøpet og i tillegg en unik mulighet til å knytte bånd med andre kulturer, sier Hellsten.

Han legger til:

– Globalisering er viktig i mange sammenhenger, og studier i utlandet gir en god smakebit på hva skjer der ute. Du får dessuten bedre innsikt i om du ønsker seg en fremtidig karrière utenlands.

2. Hva bør man tenke på før fristen?

– Tenk på hvor du vil reise og kom tidlig i kontakt med en veileder som kjenner til de ulike avtalene. Det er viktig å sette seg inn i om stedene du ønsker å reise til kan tilby emnene du ønsker. Husk å sjekke om avtalene du ønsker å søke på har noen spesielle krav til språktest, motivasjonsbrev eller annet som du må skaffe til veie før fristen.

– Det kan også være til stor nytte å snakke med andre studenter som har vært på utveksling før og høre om de har noen gode råd og anbefaleringer på veien, fortsetter Hellsten.

LEI AV FORELESNINGSSALEN? Mange har godt av å bytte omgivelser i løpet av studietiden, mener vår ekspert. Foto: Anette Karlsen

3. Hva er ulempene med å dra på utveksling?

– Det er viktig at man undersøker at det man ønsker å studere ute vil bli godkjent som en del av graden man tar hjemme. Man kan selvsagt dra ut og studere noe som ikke vil bli godkjent som en del av graden, men det er da viktig at man er klar over det på forhånd.

4. Hvordan ser et utvekslingssemester ut på CV-en?

Utveksling tar seg bra ut, mener Hellsten.

– Det viser at du har tatt initiativ til å gjøre noe utover det å bare følge et utdanningsløp i hjemlandet. Du kan vise til oppholdet når man omtaler språkferdigheter og du kan bruke flere av dine erfaringer fra utenlandsoppholdet som eksempler den dagen du skal på et jobbintervju.

Det er ikke grunnlag for å hevde at det å ha tatt ett opphold ute øker sjansen betraktelig med tanke på fremtidig jobb, fortsetter han.

– Men samtidig er det viktig å poengtere at arbeidsgivere ikke opplever det som negativt at man har vært ute. Når man skal velge en kandidat til en stilling legger arbeidsgivere sammen summen av en kandidats kompetanse, og mange bekker små gjør som kjent en stor å.

5. Finnes det fallgruver?

– Den største fallgruven er at man ikke setter seg inn i hvilke muligheter som finnes der ute og dermed lar være å vurdere hvorvidt det kan være noe som passer for deg. Vær nysgjerrig og gå på informasjonsmøter, les på nettsider og gjør opp en vurdering når man sitter på tilstrekkelig informasjon. Har du lyst og mulighet – ryk og reis!

DYRT: Australske Sydney er en populær by blant norske studenter, men det koster å reise hit. Foto: Taras Vyshnya / Shutterstock