BYTTET VEI: – Jeg gikk fra maskiner til mennesker, og ble forbauset over hvor mye jeg likte det, sier Christian Minsaas (23). Foto: Olav Olsen

Med en sivilingeniør som både pappa og forbilde, lå mye til rette for at det var ingeniør Christian Minsaas (23) fra Levanger skulle bli.

Det kom derfor ikke som noen overraskelse på familien da han startet på maskiningeniørutdanning på Høgskolen i Sør-Trøndelag (nå NTNU, red.anm.) like etter videregående.

Det var et studium han trivdes med – helt til han fikk sommerjobb i eldreomsorgen ett år senere. Lite visste han at det skulle åpne opp for en helt ny karrièredrøm.

– Jeg gikk fra maskiner til mennesker, og ble forbauset over hvor mye jeg likte det, sier 23-åringen.

– Omsorgspersonen i meg ble vekket da jeg fikk den jobben

Minsaas begynte så å leke med tankene på å skifte retning.

– Omsorgspersonen i meg ble vekket da jeg fikk den jobben. Det er noe med disse relasjonene mellom ung og gammel, frisk og syk. De følelsene er rå og upyntet, men samtidig så herlige.

23-åringen hadde imidlertid to år igjen av ingeniør-bacheloren, og valgte å fullføre til tross for at magefølelsen hadde endret seg.

– Dette med sykepleierstudier ... Det var veldig uforutsett kan du si, og spesielt vanskelig å skulle fortelle til familien min. Spesielt pappa hadde nok en drøm om at jeg skulle bli ingeniør som ham. Heldigvis tok han det bra.

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Karrière.

– Tabu å være usikker på karrièrevalg

I november 2016 utga Statistisk sentralbyrå rapporten «Sysselsetting og utdanningsvalg frem mot 2035».

I rapporten hevder forfatterne at petroleumsnæringen vil fortsette å reduseres ytterligere frem mot 2035, men at andre næringer som helse- og omsorgsfag vil se økt aktivitet.

Denne høsten starter Minsaas på sykepleierstudiet ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han ser frem til å jobbe med mennesker fremfor maskiner.

– Du skal tross alt trives med det du holder på med, uten at penger er en faktor. Jeg synes det er tøft å høre når folk avbryter et studium for å satse på noe helt annet, for det viser at de har mot til å stå for noe, sier 23-åringen.

Han fortsetter:

– Det er litt tabu å være usikker på karrièrevalg. I dag har jeg inntrykk av at alle skal være på sikre på alt mulig rart. Det er ikke rom for å være usikker, alt skal ha en plan.

Kjenner du til lignende historier? Ta kontakt med oss.

Forsker Elisabeth Hovdhaugen hos Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU). Foto: NIFU

Ekstrajobber er gull verdt

Forsker Elisabeth Hovdhaugen ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) sier det ikke bør være tabu å være usikker.

– Dette avhenger av hvilket miljø du befinner deg i, men det er ganske vanlig å endre mening underveis i studieløpet.

Hun mener det var et smart valg av Minsaas å ta en ekstrajobb innenfor et annet felt enn det han studerte.

– All type arbeidserfaring er gull – uansett. En sommerjobb kan bidra til å åpne nye karrièredrømmer, eller motsatt – at du finner ut hva du i hvert fall ikke skal jobbe med, sier Hovdhaugen.

HAR FORSKET PÅ TEMAET: – Det er ikke uvanlig å velge det samme som foreldrene, sier professor Håvard Helland ved Senter for profesjonsstudier på Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Høgskolen i Oslo og Akershus

Velger ofte likt som foreldre

Professor Håvard Helland ved Senter for profesjonsstudier på Høgskolen i Oslo og Akershus har undersøkt om barn følger i foreldrenes utdanningsspor.

– Det er ikke uvanlig å følge i foreldrenes fotspor i utdanningssystemet. Særlig stor er overrepresentasjonen i eliteprofesjonsutdanninger som sivilingeniørutdanning, jus og medisin, sier han.

Ifølge Hellands forskning finnes det tre årsaker til at mange velger likt som foreldre:

  1. Fordi det lønner seg

  2. Fordi de behersker foreldrenes utdanningsretninger bedre

  3. Fordi de liker det bedre

– Hvis Christian finner sykepleieryrket mer givende, er det fint at han har muligheten til å skifte. Dette er et av godene ved det norske systemet hvor utdanning er gratis, sier professoren.

Gleder seg til ny start

For Minsaas gjenstår det fortsatt en siste eksamen fra ingeniørutdanningen. Den vil han gjennomføre parallelt med sykepleien.

– Jeg gleder meg til å begynne på noe jeg vet jeg brenner for. Jeg går jo fra et yrke der gutteandelen er vesentlig størst til en utdanning der vi er i mindretall. Selvfølgelig er også det en fordel for meg, sier han.