– Jeg kan ikke si at jeg umiddelbart tenkte at dette virket veldig lovende. Vi visste ikke helt om det var en god vei å gå for bedriften.

Alexander Quidding (41) sitter i kontorlokalene til WK Entreprenør i Oslo og snakker om da ledelsen for noen år siden kom med ideen om å kutte ut årlige medarbeidersamtaler, ha mer individuell oppfølging og fokusere på den enkeltes behov.

Fine ord som mange arbeidsplasser prøver å leve etter eller identifisere seg med, gjerne rett etter at noen ledere har vært på et dyrt kurs og absolutt skal implementere det nye de har lært.

– Jeg tenkte også litt sånn «hmm, dette renner kanskje litt ut i sanden», sier kollega Stein Runar Hotvedt.

Alexander Quidding fra Ålesund jobber som anleggsleder hos WK Entreprenør, en bedrift han har vært hos i 11 år. Foto: Morten Uglum

På hver sin side av bordet

Men tvert imot: Fra januar til desember 2018 gikk sykefraværet i bedriften ned fra 8,4 prosent til 2,3 prosent.

Det henger også sammen med at selskapet investerte i en ny stilling for en HR-leder med lang lederutviklingserfaring. Kulturutvikling og lederadferd ble satt i system.

Og resultatene ble tydelige, også for Hotvedt og Quidding.

– Årsaken til at jeg opplevde denne endringsprosessen som positiv, var at det tydelig ble gitt beskjed om at de ansatte skal få være med hele veien. Da er det enklere å se verdien og få troen på opplegget, sier sistnevnte.

Mens 41-åringen har pleid å bli innkalt til medarbeidersamtale, har Hotvedt vært med på å holde dem. Sistnevnte har jobbet i bedriften i 30 år og ser tydelig forskjell på de ansatte nå sammenlignet med tidligere.

– Med et medarbeidersamtaleskjema har du dessverre på følelsen at du tar frem det du hadde i fjor, og så prater du om akkurat det samme. Det er de samme punktene år etter år. «Trives du? Er det ting som kunne blitt bedre?»

Med den nye månedlige utviklingssamtalen skal det bli lettere å se den enkeltes behov, følge opp kontinuerlig og bli enig om personlige mål som skal være nådd til neste samtale.

– Det skal litt mer til før du tar en sykmelding. «Jeg tar denne dagen, og jeg klarer det», er det flere som tenker, mener Hotvedt.

De to WK Entreprenør-medarbeiderne er begge tydelige på at utviklingssamtalen er del av en kulturendring hvor den enkelte skal bli sett.

Stein Runar Hotvedt har vært i bedriften i 30 år. Tidligere deltok han i sjeldne medarbeidersamtaler, nå har han jevnlige utviklingssamtaler. Foto: Morten Uglum

Tilrettelegging i stedet for sykmelding

– Om fagarbeiderne våre har vondt i benet eller kroppen, som de ofte har, er vi tettere på enn før og kan tilrettelegge arbeidsdagen bedre, sier Hilde Glenne.

Hun er leder for strategi, kultur og HR i WK Entreprenør – en jobb hun har hatt i rundt to og et halvt år. Det var hun som dro med seg nye tanker inn i firmaet, ifølge Quidding og Hotvedt.

Sykefraværet går ned fordi folk virkelig har lyst å levere, understreker Glenne.

– Det gjør noe med miljøet å bli sett gjennom kontinuerlige samtaler, både de formelle og de uformelle. Vi har ikke tro på medarbeidersamtaler kun et par ganger i året, men ser styrken i å være tett på med utviklingssamtaler, sier Glenne.

Entreprenørselskapet teller rundt 70 ansatte fordelt i Oslo og Tønsberg.

– Årlige medarbeidersamtaler er OK, men det ligger ikke en reell mulighet til endring kun én gang i året. Med en strukturert utviklingsplan for den enkelte er alle helt nødt til å utvikle sitt eget potensial i egen rolle. Det gjør at alle blir sett og lyttet til, mener hun.

WK Entreprenørs fagforening bekrefter at utviklingssamtaler og mer kontinuerlig oppfølging av den enkelte har gitt lavere sykefravær.

– Det er så lett å si man jobber med å utvikle folk, men også lett ikke å gjøre noe med det, sier Hilde Glenne, leder for strategi, kultur og HR i WK Entreprenør. Foto: Morten Uglum

Mener det ene ikke utelukker det andre

– Det er en veldig sterk nedgang. Ekstremt sterk, kommenterer professor i organisasjonspsykologi Stig Berge Matthiesen om sykefraværet hos WK Entreprenør.

BI-professoren er ekspert på ledelse og motivasjon. Han mener hyppige utviklingssamtaler er et effektivt virkemiddel.

– I mange jobber kan det bli litt knapt med nærhetskommunikasjon. Det sikrer de gjennom disse utviklingssamtalene.

I medarbeidersamtaler har man fokus på det overordnede aspektet, mens i utviklingssamtaler dreier det seg mer om den enkeltes trivsel og motivasjon i hverdagen, påpeker han:

– Du trenger ikke kutte medarbeidersamtalen for å innføre utviklingssamtaler. Hvorfor ikke ha begge deler?

Professor i organisasjonspsykologi ved BI, Stig Berge Matthiesen. Foto: Handelshøyskolen BI

For å holde sykefraværet lavt over tid, er det viktig med god kommunikasjon og tillit, fortsetter Matthiesen.

Gjennomsnittsfraværet i Norge ligger ifølge SSB på rundt 5,8 prosent.

– Norge er sannsynligvis et av de landene i verden med best arbeidsmiljø. Vi har lav maktdistanse, liten avstand mellom leder og medarbeider, et likestilt samfunn, og vi evner også å vise omsorg og ta oss av dem som trenger det.

– Til tross for det har vi høyt sykefravær, så det er et paradoks. Ingen har knekt sykefraværskoden.

De ansatte hos WK Entreprenør består blant andre av prosjektansvarlige, ingeniører, snekkere og murere. Foto: Morten Uglum