Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Jeg er en typisk omsorgsperson som alltid har tatt meg av andre. Alle sier at jeg bør bli sykepleier eller lege, men jeg brekker meg bare jeg ser blod, og jeg tror heller ikke at et pleieyrke er riktig for meg. Jeg er interessert i mennesker og vil gjerne hjelpe dem, men jeg er også nysgjerrig på alle tekniske ting. Rådgiveren på skolen sa jeg burde bli ingeniør siden jeg liker matte og fysikk så godt. Men hvor blir omsorgen av da? Jeg kan ikke forestille meg å sitte ved datamaskinen hele dagen, ei heller drive med bare tekniske ting. Men jeg vil gjerne hjelpe mennesker. Finnes det et yrke som kombinerer omsorg med teknikk?

JOBBEKSPERTEN: Karriereveileder Mette Manus. Foto: Jan T. Espedal

Jobbeksperten:

Jeg ser dilemmaet ditt, men det finnes flere yrker der du kan kombinere disse interessene uten at det er et direkte pleieyrke.

Syv muligheter

Optiker er et forslag. Optometri er en ingeniørutdanning som nettopp kombinerer teknikk med omsorg.

Du hjelper mennesker til å finne riktige briller og linser, tilpasser dem og henviser til spesialister, og du driver kundeservice. En god optiker har omsorg for sine kunder i alle aldre og har en viktig funksjon.

Ellers er det jo også en tanke å bli ortopediingeniør. I dette yrket kartlegger du den enkeltes behov for å kunne fungere bedre i hverdagen, og du designer og tilpasser hjelpemidler som passer i den enkeltes situasjon.

Ortopediingeniøren lager proteser, ortoser og ortopedisk fottøy, og samarbeider tett med annet helsepersonell. Denne utdanningen er også veldig relevant hvis du skulle ønske å jobbe i en bistandsorganisasjon.

Ulike roller på sykehus

Bioingeniør er en annen utdanning hvor du kombinerer teknikk med omsorg. Du jobber gjerne ved et sykehus eller i et laboratorium, men også dette yrket åpner mange jobbmuligheter. Du bør tåle blod, for mye av jobben er å ta blodprøver.

På alle sykehus jobber det ellers ingeniører som har utdanning innen medisinsk teknikk, men her dominerer nok den tekniske delen mer enn omsorgsdelen. Men du jobber jo i et team med andre og mange har også en del kontakt med pasientene.

Radiografen jobber med røntgenapparater og fremkaller informasjon om menneskekroppen gjennom billedmateriale for å oppdage eller behandle/lindre sykdom og lidelser. Radiografen skal ivareta både pasient og pårørende mens de er til undersøkelse eller behandling. Det er en rivende utvikling innen radiograffaget, så vilje til endring og til å lære nye ting er derfor sentralt.

Foto: Shutterstock

Flere muligheter

Ergoterapeuten kombinerer også omsorg med tilrettelegging av praktiske hjelpemidler for mennesker som trenger hjelp til å fungere for eksempel i egen leilighet. De arbeider med samfunnsplanlegging, universell utforming, produktutvikling og velferdsteknologi.

Audiografen er ekspert på hørsel og har ansvar for utredning og rehabilitering av mennesker med hørselsproblemer. Pasientgruppen er fra spedbarn til voksne og eldre. Audiografen kan jobbe på sykehus eller hos privatpraktiserende øre-nese-halsleger og jobber ofte i team med andre spesialister som leger, audioingeniører og audiopedagoger.

Som tanntekniker lager du både tannerstatninger som festes permanent i munnen, og avtagbare løsninger (gebiss), som proteser for hele eller deler av tannsettet. Du kan også lage kjeveortopediske plater for pasienter med tannregulering, snorkeskinner og andre produkter. Av og til har tannteknikere kontakt med pasienter, som for eksempel når de skal finne ut hvilken farge tannerstatningen bør ha, og om det de har laget passer til pasienten.

Som du ser, det finnes mange muligheter, også flere enn disse. Jeg vet for lite om deg til å gi det et grundig råd, men synes du skal ta kontakt med aktuelle studiesteder og finne ut mer.

Lykke til med studievalget.

Hilsen Mette Manus