I valg av studier må det tas mange hensyn. Skal du følge hodet eller hjertet når du bestemmer deg for utdanning?

Mens en spennende arbeidshverdag kan være et kriterium for enkelte, kan jobbtrygghet være avgjørende for andre.

Er du del av den siste gruppen, bør du gjøre noen undersøkelser før du lander på utdanning. For det er ikke sikkert drømmeyrket er like forlokkende om noen år.

– Det er vanskeligere å spå om fremtiden enn noen gang. Hovedårsak er selvfølgelig at utviklingen går raskere og raskere, sier rekrutteringsrådgiver Jan-Petter Westlie.

EKSPERTEN: Rådgiver hos rekrutteringsbyrået Badenoch & Clark, Jan-Petter Westlie. Foto: Morten Quale

Vi har spurt tre eksperter om fremtidens arbeidsmarked.

Jan-Petter Westlie

Rekrutteringsrådgiver hos rekrutteringsbyrået Badenoch & Clark.

1. Hvilke utdanninger bør du tenke deg om en ekstra gang før du begynner på?

– Generelt opplever mange humaniorastudenter at de ikke får jobbe med faget sitt etter endt utdanning. Dette vil trolig vedvare. Studier fokusert på ren olje eller gass vil trolig også oppleve mindre etterspørsel. Videre vil utdanning innen yrker som regnskap, eiendomsmegler, aksjemegler og lignende miste relevans.

– Når det er sagt – så lenge du er best på ditt fag, vil det alltid være plass til deg i yrkeslivet. All utdanning har en verdi.

2. I hvilke bransjer tror du det vil bli mindre etterspørsel?

– Bransjer under press er ofte relatert til olje, gass eller fossile løsninger, men det vil nok fortsatt ta minst 10–15 år før dette «dør ut». Varehandelen er gjennom store endringer, og den tradisjonelle butikkhandelen vil sannsynligvis fortsette å synke. Dette gjelder også bilbransjen som mange mener vil stå overfor noen av de største utfordringene.

– Bank og finans har opplevd, og vil fortsette å oppleve, mindre etterspørsel etter folk selv om tjenestebehovet nok vil vokse. Reiseliv vil også endre karakter selv om vi reiser mer og mer. Meglervirksomhet generelt er også noe vi tror vil ha vansker med å forsvare sin verdiskapning. Her skal man nok høyt opp i verdikjeden for å kunne forsvare en rolle.

3. Hvilke yrker tror du vil forsvinne i fremtidens arbeidsmarked?

– Alle yrker som handler om transaksjoner og standardiserte prosesser, vil trolig overtas av roboter. De vi antar blir mest berørt, er regnskapsfører, butikkansatt, alt av skranke- og kassapersonell, og til dels sekretærfunksjoner. Sistnevnte vil nok beholdes noe innen spesielle bransjer som eksempelvis advokatvirksomhet. Vi tror heller ikke det er mange meglere igjen, annet enn de høyest i verdikjeden som ikke kan erstattes av eksempelvis AI (kunstig intelligens, red.anm.).

ALL UTDANNING HAR EN VERDI: Men bransjer som står overfor digitalisering og automatisering, er spesielt utsatt. Foto: Shutterstock
EKSPERT TO: Ingjerd Birkelund er divisjonsdirektør for Experis, ManpowerGroup. Foto: Experis

Ingjerd Birkelund

Divisjonsdirektør Experis, ManpowerGroup.

1. Hvilke utdanninger bør du tenke deg om en ekstra gang før du begynner på?

– Har du en bachelor i økonomi og administrasjon uten en spesialisering i ettertid, kan det være utfordrende å få jobb. Det er behov for spesialistkompetanse i mange bransjer.

2. I hvilke bransjer tror du det vil bli mindre etterspørsel?

– Vi har akkurat sluppet en undersøkelse på World Economic Forum i Davos. 19.000 arbeidsgivere globalt er spurt om innen hvilke funksjoner de skal ansette, og innen hvilke de skal redusere arbeidsstokken. Undersøkelsen viser hvilke bransjer som skal nedbemanne eller oppbemanne, og innenfor både kontor og administrasjon, samt økonomi og regnskap, er det en nedgang. Dette er en direkte årsak av robotisering og digitalisering. Mange oppgaver er blitt automatisert, og behovet for ansatte er blitt redusert.

3. Hvilke yrker tror du vil forsvinne i fremtidens arbeidsmarked?

– Yrker som består av manuelle oppgaver som kan erstattes av maskiner, er definitivt i faresonen, eksempelvis kan lagermedarbeidere, telefonselgere og jobber som består av å registrere data nevnes. Nå skal det også sies at robotisering og digitalisering vil genere nye typer jobber, det ser vi i rapporten vår «Human Needed, Robots Need You».

EKSPERT TRE: Kompetansedirektør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og utdanningsforsker Are Turmo. Foto: Moment studio

Are Turmo

Kompetansedirektør i NHO og utdanningsforsker.

1. Hvilke utdanninger bør du tenke deg om en ekstra gang før du begynner på?

– Våre undersøkelser viser at det fremover blir stadig viktigere å ha en utdanning i form av fagbrev, fagskole eller høyere utdanning. Ifølge medlemmene våre blir det mindre etterspørsel etter ansatte med kun grunnskole eller kun studieforberedende utdanningsprogram fra videregående. Hvis man velger studieforberedende på videregående, må man derfor regne med å ta mer utdanning for å være etterspurt fremover.

2. I hvilke bransjer tror du det vil bli mindre etterspørsel?

– Det er mye diskusjon om hvordan digitalisering og automatisering vil endre kompetansebehovene fremover. Ny teknologi kan erstatte rutineoppgaver, både manuelle og ikke-manuelle, men kan ikke på samme måte erstatte sosial kompetanse. Mye tyder derfor på at sosiale og emosjonelle ferdigheter blir stadig viktigere fremover. Økende digitalisering vil også innebære stadig økte krav til digitale ferdigheter hos alle, og digital spisskompetanse hos noen.

3. Hvilke yrker tror du vil forsvinne i fremtidens arbeidsmarked?

– Noen yrker nevnes ofte som særlig utsatte for endring som følge av digitalisering og automatisering. Det gjelder for eksempel regnskapsførere, maskinoperatører, selgere, butikkansatte, resepsjonister og forsikrings- og finansmedarbeidere.