– Det er jo over normalen. Jeg har aldri hørt om noen som har noe lignende på jobb, sier Bjarne Flur Kvistad.

Rundt bena leker sønnen Hannes (1 1/2), som ser ut til å stortrives i de fargerike lokalene til design- og teknologiselskapet Bakken & Bæck på Carl Berner i Oslo.

Den 30 år gamle designeren snakker om babybonusen han fikk da sønnen kom til verden – en sum på 2000 euro, tilsvarende 19.000 norske kroner. Hos selskapet får alle nybakte foreldre i tillegg påspandert et bedre restaurantbesøk, en pinjata fylt med godteri og 30 kopper kaffe hos favorittbaristaen.

– Det har vært en babyboom på kontoret den siste tiden, smiler Kvistad og utdyper:

– Jeg tror nok den pakken gir en trygghet på at du har tillit og at ikke barn nødvendigvis gjør deg til en dårligere ansatt. Det er mange som diskriminerer, men her tar jobben vare på og ser verdien i deg likevel. Slike goder gjør absolutt arbeidsplassen attraktiv.

EKSOTISKE FIRMATURER: – Vi som jobber med design reiste på inspirasjonstur til Tokyo i fjor og fikk masse impulser, sier Bjarne Flur Kvistad. Her med kollega Thomas Kjellberg i forgrunnen. Foto: Olav Olsen

Skaper verdi for bedriften

I tillegg kan selskapet skilte med gratis massasje og firmaturer til spennende steder – som Tokyo, der Kvistad var i fjor.

– Du føler deg ikke bare som en ansatt, men som del av en større familie, sier han.

Fordelene og ansattgodene er helt klart viktig for å tiltrekke seg nye ansatte, bekrefter daglig leder og gründer av Bakken & Bæck, Tobias Bæck.

– Men hensikten er også at frynsegodene skal bidra til å bygge en solid kultur internt, noe som de ansatte fortsetter å sette pris på etter at de har jobbet her en stund. For eksempel bidrar gratis, varm lunsj til at alle spiser sammen hver dag – noe som også skaper en kulturell merverdi for bedriften og alle som jobber her.

Han mener fleksibilitet og frihet er noen av de største godene de tilbyr.

– For mange er det viktigere med fleksible arbeidssteder og tider enn for eksempel massasje og bysykkelkort – selv om dette også er kjekt å kunne få gjennom jobben, sier Bæck.

TROR GODER BÅDE TILTREKKER OG BEHOLDER ANSATTE: – Det reflekterer kulturen og holdningen i selskapet generelt sett, mener Bjarne Flur Kvistad (30). Foto: Olav Olsen

Firmahytter, trening i arbeidstiden og ansattrabatter. Arbeidsgiverne tilbyr det de kan for at ansatte skal tiltrekkes bedriften – og bli der.

Med jevne mellomrom dukker det opp kåringer av de mest populære og attraktive stedene å jobbe. Vi har spurt fem andre arbeidsplasser som alle havner høyt opp på listene om hva de gjør for å begeistre ansatte og hvilke goder de tilbyr.

POPULÆRT: De ansatte hos Google har mange goder og uendelig tilgang på godteri, mat og drikke 24 timer i døgnet. Foto: Stein Bjørge

Google: – Alle som begynner her, legger på seg syv kilo

De rundt 50 ansatte ved Googles norgeskontor har mange goder og uendelig tilgang på godteri, mat og drikke 24 timer i døgnet.

Da vi besøkte dem i fjor, dro ansatt Christopher Conradi frem godteriskuffene som viste fri tilgang på iskrem, sjokolade og drikkevarer.

– De som jobber her legger i snitt på seg syv kilo. Det har vi faktisk målt, lo han.

De ansatte har heller ingen fastsatt arbeidstid og kan ta ferie når de vil.

Sopra Steria: Surfing og eget husband

– Vi trenger å vise innovasjon – også internt til våre ansatte, sier Solfrid Skilbrigt, Strategi og HR-direktør i Sopra Steria Skandinavia.

Tidligere i år ble IT-konsulentselskapet kåret til landets beste arbeidsplass.

Selskapet kan skilte med tradisjonelle ansattgoder som pensjon, forsikring, en ekstra ferieuke, firmahytter og støtte til trening.

– Vi har også utallige sosiale grupper for alt fra surfing og toppturer til brettspill og mindfulness. Vårt eget husband heter Kjells Angels – inspirert av vår administrerende direktør Kjell som opptrer for oss gjennom året.

UTENDØRS KINO: I slutten av august arrangerte Sopra Steria førpremierevisning av filmen Skjelvet. Visningen foregikk på toppen av Postgirobygget – der bedriften holder til og hvor deler av filmen utspiller seg. Foto: Studio OSCAR

DNB: – Pensjon er viktigst

– Vi har god bredde i ansattgoder, med firmahytter, bedriftsidrettslag og tilbud om trening er goder som mange benytter seg av og som øker tilfredsheten, sier informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld.

Westerveld mener gode pensjons- og forsikringsordninger er viktig og har størst økonomisk verdi for de ansatte og ved rekruttering.

– Vi ser også at helseforsikring og helårs familiereiseforsikring verdsettes høyt ut fra at disse er hyppigere i bruk blant våre ansatte.

OM ANSATTGODER: Marianne Engebrigtsen, HR-direktør i Microsoft Norge. Foto: Jan O. Kiese

Microsoft: – Kan bruke arbeidsdagen på frivillig arbeid

– Noe av det viktigste vi gjør er å investere i kompetanseheving og læring. Vi tilbyr ansatte både interne og eksterne kurs, sier HR-direktør Marianne Engebrigtsen i Microsoft Norge.

Her får ansatte fem ekstra fridager i tillegg til obligatorisk ferie. De kan bruke tre arbeidsdager på arbeid for en valgfri ideell organisasjon, som for eksempel hjelpeorganisasjoner, ressurssenter for ungdom eller datakurs for minoritetskvinner.

– Jobben er noe du gjør, ikke et sted du er. Det betyr at ansatte kan jobbe hjemmefra når de ønsker, fortsetter Engebrigtsen.

I tillegg til pensjons- og forsikringsordninger, har alle ansatte muligheten til å eie aksjer i selskapet.

– Vi har også tre firmahytter på Beitostølen og i Trysil som ansatte bruker, i tillegg har vi forskjellige bedriftsrabatter som rabatt på kollektivtransport.

KAPRET DRØMMEJOBBEN: I fjor besøkte vi Equinor i forbindelse med at olje- og gasselskapet gikk til topps i Universum Professionals-undersøkelsen blant tidligere ingeniørselskaper. Her med ansatt Julie Vadholm. Foto: Jan Tomas Espedal

Equinor: – Tilbyr bonusaksjer

– Når vi prøver å tiltrekke oss, og ikke minst holde på de vi har, så er nøkkelen at en må synes det er spennende å jobbe for selskapet i utgangspunktet, sier pressetalsmann i Equinor, Erik Haaland.

Equinor, tidligere Statoil, havnet i fjor på topp over drømmearbeidsgivere blant studentene.

Haaland understreker at Equinor på ingen måte er lønnsledende innenfor olje- og gassindustrien, men at selskapet tilbyr en «god totalpakke».

– Den inneholder goder som for eksempel et aksjesparingsprogram der ansatte kan spare en prosentandel av lønnen og etter to års ventetid få bonusaksjer. Vi har pensjons- og forsikringsordninger, samt ansattlån via selskapet.

På de ulike lokasjonene til Equinor kan ansatte benytte seg av treningsanlegg, gymsaler og lokale idrettsklubber. I tillegg har selskapet hytter til utleie langs kysten og på fjellet.

OM MATERIELLE GODER: Seniorforsker Arild Henrik Steen hos Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved Oslo Met. Foto: Benjamin A. Ward

Nye tall: Så viktig er ansattgoder

Når arbeidstagerne skal vurdere hva som er viktigst ved en ideell jobb, er de mest opptatt av trygghet, sier forsker Arild Henrik Steen ved Arbeidsforskningsinstituttet.

– Deretter kommer at arbeidet er utviklende og verdifullt. God lønn og materielle goder er ikke like viktig, sier han og viser til Arbeidslivsbarometeret for 2018.

Her svarer likevel majoriteten at lønn og materielle goder har en viss betydning:

– Det er ikke slik at folk søker seg til arbeidsgivere fordi «de tilbyr de og de ansattgodene», men de som er der føler seg verdsatt og satt pris på. Fordeler og ansattgoder har en ganske stor symbolsk betydning, fortsetter Steen.

Men:

– Hvis du innfører slike goder, blir det fort også sett på som rettigheter som vil føre til stor misnøye dersom de tas bort.