– For meg har Google vært drømmen siden jeg leste om et rart nyoppstartet selskap hvor folk kjørte rundt på skateboard på kontoret og hadde sklie ned til kantinen som serverte gratis mat.

Vi møter Christopher Conradi i Googles fargerike lokaler på Aker brygge i Oslo. Der har han hatt drømmejobben som norgessjef for Google Cloud i fire år.

De rundt 50 ansatte har ingen fastsatt arbeidstid og kan ta ferie når de vil. Conradi drar frem godteriskuffene og viser fri tilgang på iskrem, sjokolade og drikkevarer.

POPULÆRT: De ansatte har mange goder og uendelig tilgang på godteri, mat og drikke 24 timer i døgnet. Foto: Stein J. Bjørge

– De som jobber her legger i snitt på seg syv kilo. Det har vi faktisk målt, ler han.

Selv er 32-åringen overbevist om at han har verdens morsomste arbeidshverdag.

– Ingen dag er lik. Jeg gjør alt fra å stå på scenen til å sitte i kontraktsforhandlinger eller å programmere til å skrive strategiplaner. Vi er lite opptatt av stillingsbeskrivelser i Google. Man har et mål, og hvordan man kommer dit er opp til hver enkelt.

LEDER GOOGLE CLOUD-TEAMET: – Selv opplever jeg det ikke som at valget falt på IT-bransjen. Det var aldri et valg. Det var det mest naturlige i verden. Jeg får lov til å komme på jobb hver dag og fordype meg i mine interesser. Foto: Stein J. Bjørge

En lang vei å gå

Men veien hit har ikke vært enkel.

Etter fullførte IT-studier og en traineestilling i teknologiselskapet IBM, ble Conradi kontaktet av Google og oppfordret til å søke på en stilling som innebar å starte opp Googles B2B-avdeling i Norge.

Dermed startet en ni måneder lang prosess bestående av ukentlige intervjuer, IQ-tester, presentasjoner og personlighetstester.

– Jeg fløy hit og dit. Det er noe av det mest ekstreme jeg har vært med på. Jeg tror ikke de innså at han de hadde bedt søke på en strategisk viktig stilling for Google i Norden, bare var 28 år. I Google skal alle ansettelser godkjennes i tre nivåer, og jeg måtte gå tilbake til start hver gang det kom frem at jeg hadde så lav alder. Utrolig nok klarte jeg meg gjennom det de kastet på meg.

TIDLIG INTERESSERT: – At mine foreldre lot meg, eller skal jeg heller si holdt ut med at jeg, plukket fra hverandre alle ting i huset for å se hvordan de virket, og eksponerte meg tidlig for datamaskiner, spillkonsoller og Internett, har nok vært avgjørende for min dype interesse for teknologi og IT. Foto: Stein J. Bjørge

– Ikke lenger forbeholdt nerdene

Google kom på førsteplass over drømmearbeidsgivere blant norske IT-utdannede i fjor. Det er ikke en hemmelighet at folk med IT-kompetanse blir stadig mer etterspurt i fremtidens arbeidsmarked.

– Å være teknisk kompetent er ikke lenger forbeholdt nerdene. Det er en kritisk ferdighet, sier Conradi og utdyper:

– På samme måte som det forventes at en leder skal kunne grunnleggende økonomiregnskap, forventes det i større og større grad at man skal kunne grunnleggende IT. Og da snakker jeg ikke om at man kan åpne Word eller skrive e-post. Jeg snakker om at man skal forstå hva maskinlæring er og hvilke implikasjoner det har for sin bedrift og bransjen, eller at man forstår hvordan databehandling eller skytjenester fungerer.

Når Conradi intervjuer kandidater, ser han etter en basiskunnskap innen IT, men kanskje viktigere: nysgjerrighet og interesse for teknologi.

– Om du ikke kan forklare hva et nevralt nettverk* er, vil ikke det si at du stryker på intervjuet. Hvis du derimot ikke bryr deg og er nysgjerrig på hva et nevralt nettverk er – da er kanskje ikke Google Cloud stedet for deg, selv om du skal inn i en ren lederrolle.

IT-studenter kjapt ut i jobb

En ny arbeidsmarkedsundersøkelse fra landets største forening for akademikere, Tekna, viser at 93 prosent av nyutdannede IKT-studenter i 2017 var i jobb fem måneder etter studieslutt.

Andelen har økt gradvis de siste årene, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

– IT er en av de aller sikreste utdanningene du kan ta akkurat nå. Det gir deg muligheter på veldig mange områder, ettersom alle moderne bedrifter trenger digital kompetanse. Du kan ende opp i store selskaper som Statoil eller Telenor, starte opp en liten gründerbedrift og utvikle den, drive med forskning eller bruke kompetansen din globalt.

FARGERIKE LOKALER: Det sto ikke på kreativiteten da Googles lokaler på Aker brygge ble utformet. Foto: Stein J. Bjørge

Christophers beste karrièretips:

  1. Det er sjelden snarveier. Mange timer og hardt arbeid er en uslåelig kombinasjon. Men jobber man med noe man brenner for, virker det hverken som mange timer eller hardt arbeid.

  2. Bruk det du lærer i praksis. Arbeidserfaring utenfor studiene ser ikke bare bra ut på CV-en, det gjør deg også rustet for verdenen. Selv tok jeg en fulltidsjobb i et lite IT-selskap ved siden av studiene. Det ble lange dager, men jeg lærte masse og fikk en kunnskapsbase som gjorde at jeg bygget stein på stein og ikke trengte skippertak før eksamener.

  3. Bruk energi på de rundt deg. Hjelp andre, bidra, vær fleksibel og spre positivitet. Min erfaring er at man får mer tilbake enn man gir. Både positiv energi, men også den gangen man selv trenger hjelp.

  4. Finn deg et system for å håndtere e-post og oppgaver. Daglig ser jeg mennesker som kaster bort enormt mye tid fordi man ikke har et godt system for å få unna oppgaver. Jeg bruker Getting Things Done-metodikken, men det er mange gode systemer der ute.

  5. Få ting gjort. Få ting er mer bortkastet enn å gå og grue seg til å sette i gang med noe. Det stjeler energi og tanker. Ha disiplin og få ting unna.

  6. Verden er i konstant endring. Endre deg med den. Aldri slutt å lære. Aldri slutt å utfordre. Lytt til andre. I dagens marked er man nødt til å trives med endring, og det er opp til hver enkelt å finne ut hvordan man motiverer seg for dette.