Han fikk sitt første app-oppdrag som 14-åring etter å ha eksperimentert med egne mobilspill på fritiden i flere år.

Under videregående lagde han apper parallelt med skolearbeidet, deriblant en «Skam»-app som føk rett til førsteplass på Appstores toppliste – for deretter å bli stanset av NRK.

Med hobbyen som levebrød og etter hvert solid lønn, var det kanskje ikke så rart at Jacob Rothschild ikke ville fortsette på skolebenken.

– Da jeg var yngre, var det ikke så populært hjemme at jeg ville sitte på PC-en hele dagen. Da jeg sluttet på videregående og ikke ville studere, var ikke det så populært heller, sier 20-åringen.

GODT BETALT: Jacob Rothschild har tjent gode penger på å lage og utvikle apper. Foto: Privat

Tok et friår

Men interessen som tidligere kunne irritere venner og familie, har med årene vist seg å bli en lukrativ business.

– Jeg fikk mye press fra alle hold om at jeg burde starte studier med en gang. Jeg hadde gode karakterer, så mange mente jeg burde bruke dem, sier Rothschild og fortsetter:

– Men gjennom videregående merket jeg at jeg ikke nøt skolen. Jeg måtte tvinge meg selv til å gjøre oppgavene, og som avkobling kunne jeg sitte og kode i flere timer.

Konklusjonen ble at han valgte å ta et «friår» for å drive med det han likte best.

Godt betalt

Så fulgte en sommer med jobbsøking. Rothschild kjente ingen, hadde null nettverk og heller ikke forståelse for hvordan hverken prosessen eller selskapene fungerte.

– Jeg måtte stange hodet i veggen ganske mange ganger før jeg knekket koden. Jeg bygget meg en Linkedin-profil, møtte mange interessante mennesker og fikk generelt bedre kjennskap til jobbsøkingsprosessen. Det gikk fra at selskapene spurte «hvorfor ringer du oss?» til at jeg stadig ble oppringt og invitert på intervju.

Jobbsøkingen resulterte i jobb hos et apputviklingsselskap og deretter et engasjement hos et firma som drev med kunstig intelligens.

– Jeg tjente veldig godt, mye mer enn jeg hadde forventet etter kun å ha gått rett ut av videregående. Det er mye som er mulig uten formell utdanning.

TENK OVER HVILKE EGENSKAPER DU HAR: Råder partner og seniorrådgiver i Karrierehuset, Mette Ljungquist Marstrander. Foto: Karrierehuset

Ekspert: – Høyere utdanning er ikke for alle

– Jacob er åpenbart svært dyktig i det han gjør og har samtidig truffet et behov i markedet, som har gjort det mulig for han å kunne drive med sin hobby og leve av det, sier partner og seniorrådgiver i Karrierehuset, Mette Ljungquist Marstrander.

Hun påpeker at mye er mulig uten utdannelse.

– Et langt løp med høyere utdanning er ikke for alle. Slik som arbeidsmarkedet utvikler seg ser vi at personlige egenskaper, endrings- og læringsvillighet er faktorer som blir mer og mer viktig. Mange store ledere og bedriftseiere i dag har lykkes uten høyere utdanning, og derfor vil det absolutt være muligheter.

– Gode inntjeningsmuligheter

For mange vil det kunne være en drøm å jobbe med hobbyen sin.

For Rothschild og andre som har lykkes på egen hånd, vil det absolutt være gode inntjeningsmuligheter, påpeker Marstrander.

– Finner man en nisje i markedet som ikke er dekket, kan man oppnå mye – men da må en også være forberedt på å jobbe mye. Ser man på arbeidsgivere innen offentlig- og kommunal sektor, vil ditt utdanningsnivå og erfaring være avgjørende for hvor du havner på lønnsstigen. I privat næringsliv er det ofte mer basert på erfaring, ansvar og prestasjon.

Vær likevel oppmerksom på at du tar en risiko ved ikke å ta utdanning, fortsetter Marstrander. For du er aldri garantert suksess.

– Skal man lykkes, kreves det svært hard jobbing, innsats, teft og guts.

Hun møter mange mennesker som har vært i arbeidslivet i kortere eller lengre tid uten utdanning.

– Når endringer skjer og de står i en posisjon uten jobb, opplever de å falle gjennom i jobbsøkerprosesser grunnet manglende utdanning. Dette er ofte et problem for mange, og gir noen begrensninger på hva slags type stillinger de kan få, sier Marstrander.

Starter studier

Selv om Rothschild kunne tjent gode penger på å fortsette som apputvikler, starter han nå på en bachelor i matematikk ved Lunds universitet i Sverige.

– Det er ikke fordi jeg behøver dette for å få en fast jobb, men for å prøve ut dette med studier. Jeg gikk rett fra videregående til jobbene jeg drømte om, så jeg vil vite hva jeg eventuelt går glipp av før jeg for alltid sier nei til studier og takker ja til fast jobb.

Han mener mange er mer forsiktige på arbeidsmarkedet enn de burde.

– De fleste tror ikke de har sjans på jobbene de har lyst på før etter mange år med studier, men det stemmer ikke alltid. Med hardt arbeid og pågangsmot kan en ta snarveier og komme veldig langt på kort tid.