Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Jeg er en student med en bachelor i samfunnsfag fra Universitetet i Oslo. Denne treårige graden ble påbegynt i 2012 og fullført i 2018.

Grunnen til dette studieforløpet er at jeg på grunn av et flåttbitt gradvis ble mer senge- og sofaliggende under store deler av min utdanning. Det var også et par år hvor jeg ikke var på skolen eller jobb i det hele tatt grunnet dette. I dag er jeg helt frisk og har fungert fint i hverdagen – både da jeg i 2018 endelig fikk fullført bachelorgraden min, og i jobbsammenheng.

Jeg er nå klar for å komme meg videre fra deltidsjobb og søke fulltidsstilling et annet sted. Derfor skulle jeg gjerne hatt noen tips til hvordan jeg skal forklare dette hullet i utdanningen til potensielle arbeidsgivere.

På forhånd tusen takk!

Mvh. arbeidsklar student

Jobbeksperten: Hei.

Gratulerer med oppnådd grad.

Jobbekspert Gisle Hellsten. Foto: Jan T. Espedal

Det at folk har vært borte fra studier grunnet sykdom er ikke uvanlig, og det er veldig bra at du nå er helt arbeidsfør igjen. Slik jeg ser det har du ikke et hull i din cv, men du har brukt lengre tid på din utdannelse enn vanlig fordi du ble utsatt for sykdom. For at det ikke skal fremstå som et hull tror jeg det er lurt å finne ut av hvordan du skal kommunisere rundt det faktum at du har brukt lang tid på studiene dine.

Legg vekt på to ting

Du trenger ikke å utdype i detalj rundt hva som var årsaken til forsinkelsen i utdanningen din. Det er to ting som etter min mening er viktig å få frem: At du ble syk, og at du nå er 100 prosent frisk og klar for arbeidsgivere.

Du trenger med andre ord ikke gå i detalj når du skal beskrive din sykdom, det holder å konstatere at du har vært syk og at du nå er frisk.

Holdningene til ulike sykdommer spriker stort. Hjerteinfarkt er høyt ansett, mens skrumplever og fibromyalgi ligger på bunn, viser en undersøkelse som ble gjennomført i 2014. Undersøkelsen jeg sikter til, sier ingenting om flåttbitt, og det blir opp til deg å avgjøre hvor åpen du ønsker å være.

Rett blikket fremover

Arbeidsgivere er mest opptatt av hva du kan prestere fremover, og slik jeg ser det vil de aller fleste arbeidsgivere ha stor forståelse for at man kan bli syk, også i ung alder.

Det er også viktig å rette blikket fremover og ikke bruke for mye tid og energi på å det å kommunisere hvorfor du har brukt lang tid på dine studier. Forklar det kort og konsist i din cv, og la det være med det.

Det er mye viktigere at du blir trygg på å kommunisere rundt egen kompetanse og hvordan du vil anvende denne hos din nye arbeidsgiver. Arbeidsgiver forsøker alltid å finne den personen som har en god kompetanseprofil i forhold til arbeidsoppgavene som er knyttet til stillingen.

Det å fremheve kunnskaper, ferdigheter, egnethet og tidligere resultatoppnåelse, helst ved hjelp av god eksempelbruk, vil gjøre det lettere for arbeidsgivere å se hvordan du vil kunne løse fremtidige arbeidsgivere.

Unngå at arbeidsgiver blir usikker

Arbeidsgivere er også opptatt av å eliminere usikkerhet. Hvis du velger ikke å si noe om årsaken til ditt lange studieløp, overlater du det til arbeidsgiver å tolke eller gjette på hvorfor du brukte så lang tid. Det kan godt tenkes at de da blir usikre og heller ser etter en annen kandidat.

Du har hatt en tøffere og lengre studiereise enn de fleste. Det kan også tenkes at denne perioden har gitt deg noe som kan telle positivt i fremtidig jobbsammenheng. Det er krevende å komme tilbake og oppnå egne mål, og du har bevist at du har evnet nettopp det. Fokuser derfor på hva du kan bidra med i fremtiden basert på din utdanning og erfaring og tillegg den lange studietiden så lite vekt som mulig.

Lykke til med jobbjakten.

Gisle Hellsten