Våre jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til jobbekspertene ved å klikke deg inn på en av dem nederst i denne saken. Merk emnefeltet med «Jobbeksperten».

Spørsmål: Jeg begynte å studere ved Universitetet i Oslo i høst og gledet meg til å bli student. Men alt er blitt annerledes enn jeg trodde det skulle bli.

Jeg kommer fra et lite sted hvor jeg kjente de fleste, og på videregående var vi en stor venneflokk som alltid holdt sammen. Nå bor jeg på hybel alene og synes det er vanskelig å bli kjent med noen nye.

Fadderuken var morsom og hyggelig, men etterpå konsentrerte jeg meg veldig om studiene, og jeg opplevde at andre allerede hadde fått sine klikker som det var vanskelig å komme inn i.

Jeg er litt beskjeden av natur og har ikke helt samme sjargong som en del av mine medstudenter, som tydeligvis er mye sammen på fritiden. Nå merker jeg at det er vanskelig å konsentrere seg om studiene, og jeg har mistet lysten på å studere. Har du et råd til meg?

Hilsen ensom student

Jobbeksperten:

Nærmere én av tre studenter er ensomme

Takk for innlegget ditt som berører hele 29 prosent av dagens studenter. For ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (Shot-undersøkelsen) for 2018, føler nærmere en av tre studenter seg ensomme.

JOBBEKSPERTEN: Karriereveileder Mette Manus. Foto: Jan T. Espedal

Overgangen fra det trygge hjemmemiljøet til en større utdanningsinstitusjon i en by du ikke kjenner, kan være stor og vanskelig. Familie og nære venner er langt borte, og du kan føle at du drukner i mengden av studenter i de store forelesningssalene.

Faglig er det også en stor overgang fra videregående, og du må orientere deg i hvor og hva som tilbys, og forventes.

Det kan være krevende med ansvaret og friheten en studenttilværelse gir

Sosiale aktiviteter

Å trives sosialt er uhyre viktig for å kunne prestere faglig. Derfor råder jeg deg til å engasjere deg i sosiale aktiviteter.

Det kan være i en studentorganisasjon, bli med på frivillige aktiviteter, fagforening, idrettslag eller studentkor – alt etter hvilke interesser du har. Slik får du nye bekjentskaper og lærer kanskje nye ting som vil kunne bli nyttig for deg senere.

Det kan være vanskelig å ta initiativ, men sjekk ut mulighetene og møt opp på et møte i studentforeningen, eller meld din interesse innen noe du har lyst til å bli med på.

I små kollokviegrupper vil du også bli mer kjent med andre studenter, og kanskje finner du en som vil jobbe faglig med deg og som du kan løse oppgaver sammen med.

Det kan være krevende med ansvaret og friheten en studenttilværelse gir. De fleste er lite forberedt på utfordringen det kan være å bo for seg selv med alt hva det innebærer. Mange løser dette ved å flytte i kollektiv eller på studenthybel, hvor de bor sammen med andre i samme situasjon, og hvor man deler på de praktiske oppgavene.

MANGE ER I SAMME BÅT: Det første året er alltid mest utfordrende på et nytt studiested. Foto: Stein J. Bjørge

Finn noen å snakke med

Dersom du ikke kommer ut av ensomheten, må du finne noen å snakke med. Studentskipnaden tilbyr gratis helsetjeneste og en psykolog du kan åpne deg for. Dersom du ikke vil kontakte en fagperson, bør du snakke med en god venn fra hjemstedet for å lette på trykket.

Vit at det er mange som har det som deg, så tør å ta et initiativ for å prate med andre som sitter alene i kantinen, eller som du treffer på forelesning.

Små studiesteder har fordelen av et tettere miljø, men også ved et stort universitet er det mulig å finne mindre grupper hvor du kan føle deg trygg og skaffe deg nye venner.

Det første året er alltid mest utfordrende på et nytt studiested, så jeg håper du følger noen av disse rådene, og at du får en fin studietilværelse etter hvert. Lykke til. Ikke begynn å droppe ut av forelesningene og isolere deg. Det er det minst kloke du kan gjøre.

Vennlig hilsen Mette Manus