Jobbsøknad eller skriftlig eksamen? Det hjelper ikke at innholdet er bra dersom teksten overskygges av dårlig språk.

– Enkelte skrivefeil kan overses, men det kommer helt an på hvem som leser. Man kan jo bli usikker på om personen virkelig har satt seg ned og brukt tid på teksten, sier Marielle Paulsen.

Sjekk hvor god kontroll du har på rettskrivning i vår test nederst i saken.

JOBBER MED REKRUTTERING: Marielle Paulsen hos Experis kan ikke telle hvor mange søknader hun har lest gjennom i årenes løp. Foto: Experis

Flere skrivefeil enn før

Som leder for Executive Search i Experis, et datterselskap i Manpowergroup, har hun lest gjennom en rekke jobbsøknader. Ikke alle er like gode.

– Vi ser at det er flere skrivefeil enn før, og orddelingsfeil går igjen. Det er dessuten også mange som ikke kan forskjellen på og og å.

Generelt bruker mange veldig muntlig språk i sine søknader, og det er ikke alltid et sjakktrekk i jobbsammenheng, påpeker Paulsen.

– Det brukes mye fyllord og forkortelser, spesielt blant yngre søkere. Et eksempel kan være å skrive etter et komma, i stedet for et men. Mange bygger opp setningene slik man ville sagt dem muntlig, og da blir det ikke alltid grammatisk korrekt. Det er synd, og det påvirker det helhetlige inntrykket av søknaden.

De vanligste feilene

Enkelte skrivefeil er mer vanlige enn andre.

Selskapet Tansa Systems har levert systemer for korrektur og orddeling til bedrifter, organisasjoner og offentlig sektor i en årrekke. Her er de vanligste generelle stavefeilene, ifølge Tansas feilstatistikk:

StavefeilSær- og sammenskriving
PlasseringFeilKorrektFeilKorrekt
1satsningsatsingi følgeifølge
2potensialepotensiali motimot
3ènéni fraifra
4*tunelltunnelalt for (mye)altfor (mye)
5kafèkaféigangi gang
6rettsakrettssakomlagom lag
7utrykkuttrykki mellomimellom
8hovedsaklighovedsakeligtilstedetil stede
9formueskattformuesskattpå egenhåndpå egen hånd
10tillitttillitikke en gangikke engang

* Som mange lesere har gjort oss oppmerksomme på, er det ifølge Språkrådet lov til å skrive «tunell». Men vi har i tabellen tatt utgangspunkt i Tansas feilstatistikk, og ifølge dem er «tunnel» riktig måte å skrive det på.

Tre kategorier du bør passe på

Heller ikke sensor blir imponert av en slik besvarelse, påpeker Hedvig Halvorsrud.

Hun er lærer og sensor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), og sier det er en del skrivefeil ute og går – også i eksamensbesvarelser.

– Du har de med naturlige språkutfordringer fordi de har et annet morsmål. Og så har du de som hverken kan eller er opptatt av norsk rettskriving, sier hun.

SENSOR: Hedvig Halvorsrud, sensor på sykepleierutdanningen ved HiOA. Foto: Sonja Balci, HiOA

Det er særlig tre kategorier som skiller seg ut, ifølge sensoren:

1. Ord man ønsker å formidle er skrevet helt på trynet. Hvis det er skrivefeil som gjør setningen uforståelig, så vil sensor tenke at vedkommende heller er dårlig forberedt.

2. Slurvefeil som sensor forstår er nettopp slurvefeil, gjerne i kombinasjon med stress. Skriver du menneskekoppen i stedet for menneskekroppen, så legger sensor godviljen til. Du trekkes ikke for poeng så lenge det er tydelig i sammenhengen hva kandidaten ønsker å si.

3. Du lager deg ord fordi du ikke kan det egentlige ordet. Du husker ikke hvilket ord du skal frem til og skriver noe selvkonstruert som gjør at setningen ikke får mening – i stedet for å forklare hva du mener. Det gjennomskuer sensor ganske kjapt. Det er bedre at kandidaten forklarer detaljert hva det ordet som ikke huskes, betyr, i stedet for å skrive noe som er meningsløst.

Fine formuleringer hjelper ikke alltid

På en eksamen vil man ikke bli straffet for små slurvefeil, understreker Halvorsrud.

– Er innholdet forståelig og man ser at kandidaten har kunnskap, så trekker det ikke ned – selv om det er irriterende og forstyrrende hvis teksten er full av feil. Ofte kan det heller være tegn på at studenten er stresset, og det er naturlig.

Mange studenter har derimot en tendens til å være litt for opptatt av at ting skal være flott formulert, sier Halvorsrud.

– En gang var det en student som skrev «Maten er en viktig del av kostholdet». Det var en veldig søt setning, men vedkommende kan ikke ha visst hvor rart det egentlig høres ut. Et godt tips er å lese teksten høyt for seg selv først.