– Vi har jo helt lik sveis, sier Vibeke Sitter og peker på håret til Sebastian Nybøen Svendsen (11). Han er den eldste sønnen til bestevenninnen Hanne Nybøen.

– Du har hermet etter meg, svarer Sebastian kjapt.

– Jeg har jo hatt denne sveisen siden før du ble født, erter Sitter tilbake.

Praten og latteren sitter løst rundt middagsbordet hos familien Nybøen Svendsen. Vibeke Sitter er som en naturlig del av familien. Noen ganger i året er hun med på familiemiddagene, i tillegg til å stille i barnebursdager.

Hanne Nybøen og Vibeke Sitter har vært venner siden de gikk i 2. klasse på barneskolen, i hele 33 år. Nybøen har fått tre barn, Sitter har ingen. Hvordan har de klart å beholde vennskapet?

– Hun leker alltid med barna når hun er her, og hun foretrekker barnebordet når hun er i barnebursdagene, sier Nybøen og ler.

– Det er jo fordi du har de kuleste barna, forklarer Sitter.

Og nettopp det at Sitter er så glad i barn, tror Nybøen er én av grunnene til at det har vært relativt enkelt å beholde vennskapet.

Vibeke Sitter liker å finne på noe med barna når hun besøker bestevenninnen Hanne Nybøen. Da blir det gjerne spill eller annen lek. Foto: Signe Dons

Man får noe og mister noe

Det er et velkjent problem at vennskap kan opphøre når en eller begge går gjennom store endringer i livet. Det handler om et skifte av interesser og fokus på et grunnleggende plan, forklarer Peder Kjøs. Han er psykolog og har jobbet mye med unge voksne.

Å få barn er en slik endring.

– Det er både bra og trist å komme i slike livsfaseoverganger. Du får noe og mister noe, sier han.

Ifølge Kjøs er det typisk to ytterpunkter nybakte foreldre velger som ikke pleier å gå særlig bra.

– Noen går «all in» og kutter alle bånd, da er det kun familien som gjelder. I den andre enden finner vi dem som ikke vil endre noe. Det skal være akkurat som før.

Det å få barn tvinger oss til å finne et nytt balansepunkt. Vi må finne ut hva som er viktig, og hva man skal prioritere. Men selv om man velger å prioritere eksisterende venner, er det ikke sikkert at den andre parten takler den nye deg, mener Kjøs.

Kan være vanskelig for begge parter

I et vennskap forventer vi et fellesskap, noe som kan bli vanskelig når den ene får barn. Interessene kan skifte, og det blir vanskelig å opprettholde fellesskapet. For å kunne bevare et vennskap gjennom en så stor endring er det viktig å engasjere seg i det som er viktigst i vennenes liv. Og det gjelder begge veier, sier psykologen.

For den nybakte forelderen kan det være at det livet man levde tidligere, blir meningsløst, og det kan være vanskelig for den uten barn å engasjere seg i vennens nye familiehverdag.

Hvis de nybakte foreldre kun snakker om den nye hverdagen og den andre parten ikke vil snakke om det i det hele tatt, vil det ble vanskelig å finne en ny felles plattform.

– Det man pleide å snakke om, er ikke like spennende for begge parter lenger. Da forsvinner fellesskapet og etter hvert også vennskapet, sier Kjøs.

Da blir det naturlig å finne nye venner på nye sosiale arenaer, mener han.

Det er naturlig og ikke så farlig at vennene dine byttes ut med tiden, sier han.

Selv har Kjøs møtt flere av sine nåværende nære venner på foreldremøter.

Helt siden Vibeke Sitter (t.h.) og Hanne Nybøen gikk i 2. klasse, har de vært venner. Foto: Privat
Vibeke Sitter (t.v.) og Hanne Nybøen har vært venner i 33 år. Foto: Signe Dons

Ikke så høye forventninger

Både Nybøen og Sitter har mistet kontakt med venner som har fått barn. Venneparet tror det er flere grunner til at de har klart å bevare vennskapet.

– Jeg tror mange har for høye krav til hverandre, sier Sitter.

– Og at mange av kravene forblir usagt, skyter Nybøen inn.

Nybøen inviterer til barnebursdager, Sitter inviterer til barnløse middager med venner, og de reiser på turer alene. Det er ikke alltid de får til å stille opp på alt som skjer i den andres liv, men begge prøver å prioritere det. De prøver også å snakke åpent og tydelig om hvilke forventninger de har til hverandre. Det kan være beskjeder av typen:

– Jeg forstår at det ble vanskelig denne gangen, men neste gang forventer jeg at du stiller, forklarer Sitter.

Vennskap på tvers av by- og landegrenser

I mange år har venneparet bodd i forskjellige byer og land. I perioder har de sett hverandre bare én gang i året og vært fornøyd med det. Men nå som Sitter er tilbake i Norge, har de tid til å møtes oftere.

– Vi prøver også å få til en vennetur én gang i året, smiler Nybøen.

Nybøen snakker helst minst mulig om barna når de to er sammen. Nesten for lite, mener Sitter.

– Du glemte jo å fortelle meg at Vilde hadde brukket kravebeinet for en stund siden, sier Sitter.

Begge tror det har vært avgjørende at Nybøen har behov for et rom der barna ikke er det eneste temaet.

Vibeke Sitter er den tanten som oppfordrer barna til å leke med ball inne, mens Hanne Nybøen må minne barna Sebastian, Per Olav og Vilde på at det egentlig er en utelek. Foto: Signe Dons

– Det trenger ikke koste så mye

Anne Inger Helmen Borge er professor emeritus i psykologi og har jobbet mye med vennskap. Hun startet forskningsprosjektet «Det første vennskap». Der har de fulgt norske barn og samarbeidet med forskere i andre land. Hun forteller at det er lite forskning på voksne vennskap. De få forskerne som har sett på det, gjør det som en liten del av større forskningsprosjekter.

– Vennskap er ikke konstante, de endrer ofte fasong og form etter at man får barn.

Det viktigste er at alle partene i et vennskap bestemmer seg for å satse på hverandre. Det krever litt bevissthet, men det trenger ikke koste så mye. Det er veldig godt for den mentale helsen å få et lite vink fra en venn, sier hun.

– Du må ikke tro at venner kommer deisende. Det krever at man tar initiativ og strekker ut en hånd.

Og hun har en oppfordring til dem som føler seg nedprioritert.

– Det er viktig å tenke at du ikke er utelukket og avvist, men at de andre har en litt annen livsrytme enn deg selv. Det går an å tenke «om noen år kan vi endelig ha det gøy igjen». Vennskapet går på sparebluss noen år, men det kan tas ordentlig opp igjen når den travleste småbarnstiden er over.

Hvordan beholde vennskapet, i korte trekk:

  1. Prioriter hverandre.

  2. Senk forventningene, og snakk om de forventningene dere har til hverandre.

  3. Vær interessert i hverandres hverdag, og engasjer dere i begges utfordringer og gleder.

  4. Ha forståelse for at vennskap kan endre form, og at det i perioder kan bli mindre tid til hverandre.

Er du opptatt av saker om familie og oppvekst? Vi har en egen side for alle saker om familie og oppvekst. Her er et utvalg av saker om temaet: