Pitabrød fylt med massevis av grønnsaker sammen med kjøtt, fisk eller kylling er et enkelt, sunt og godt alternativ til middag, lunsj eller kveldsmat.

Det eneste som kunne gjort dette måltidet enda litt sunnere, er selve pitabrødet. De fleste pitabrød er nemlig for loff å regne.

Nesten som loff

De fleste pitabrød er laget på finmalt mel og inneholder derfor en del raske karbohydrater. Bakervarer laget av finmalt mel, inneholder dessuten mindre fiber, vitaminer og mineraler enn bakervarer laget av fullkornsmel. Dette er grunnen til at du bør velge fullkornsprodukter hvis det lar seg gjøre, også når du kjøper pitabrød.

Da Bramat kjøpte inn til denne testen, fant vi et svært begrenset antall typer pitabrød, og kun én av dem var laget av fullkorn. Denne typen ligger dessuten i frysedisken, noe som nok kan gjøre at mange velger andre typer når de handler. Rett og slett fordi de ikke tenker på at pitabrød ligger i frysedisken.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Fyll på med grønnsaker

Enda viktigere enn hva slags pita du velger, er hva du fyller pitabrødet med. Jo mer grønnsaker du bruker, desto sunnere måltid får du.

Fyll gjerne opp med tomat, agurk, salat, paprika, rødløk, oliven, bønner, og gjerne hjemmelaget guacamole. Av kjøtt kan du velge kylling, svin, okse, fisk, eller skalldyr. Skal det gå ekstra fort kan du velge skinke eller ferdig stekt kylling.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.