Ost er noe mange av oss spiser ofte. Gjerne hver dag, og kanskje også til flere av dagens måltider. Det er bra, for ost inneholder mange viktige næringsstoffer som kalsium, jod, protein, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12 og sink.

Ost og andre meieriprodukter er faktisk vår viktigste kilde til både kalsium og jod, og dette er noe av grunnen til at vi anbefales å innta tre enheter med meieriprodukter pr. dag. En enhet regnes som et glass melk, en yoghurt/skyr, en skive brød eller et knekkebrød med ost.

Spis ost selv om du ikke tåler laktose

Noen unngår ost fordi de reagerer på melkesukker. Det ikke alle vet, er at gulost inneholder minimalt med melkesukker og tåles derfor av de fleste med laktoseintoleranse. Brunost derimot inneholder mye melkesukker, men også mye jod.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Like mye vitaminer og mineraler i magre oster

Helfet gulost inneholder rundt 27 prosent fett, hvorav to tredjedeler er mettet og resten enumettet og flerumettet fett. Noen guloster inneholder litt mer eller litt mindre fett enn de helfete, mens magre hvitoster har et fettinnhold på ca. 17 prosent.

Gräddoster og enkelte andre fyldige oster er feitere enn helfet gulost med over 30 prosent fett. I denne testen finner du ost som inneholder alt fra 10 til 38 prosent fett.

Som med melk, er det slik at de magre variantene inneholder omtrent akkurat samme mengde næringsstoffer som de fete. Forskjellen er bare at de inneholder mindre fett og kalorier.

Omdiskutert melkefett

En del forskning tyder på at melkefett kanskje ikke er så kolesteroløkende og helseskadelig som det vi har trodd frem til nå. Særlig ikke fett fra ost. Noen vil gå så langt som å si at melkefettet ikke er kolesteroløkende, mens andre er forsiktige i kostrådene sine og fremholder fremdeles at melkefettet er kolesteroløkende og kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom.

Per i dag lyder de offisielle kostrådene at bør vi bytte ut mettet fett med umettet, fordi dette vil redusere vår risiko for å få hjerte- og karsykdom. Selv om det pågår mye forskning når det kommer til fettets innvirkning på helsen, velger vi å ta hensyn de offisielle kostrådene i denne testen.

Les også:

Sjekk pris og test smak

I våre tester vurderer vi ikke pris, men vi kan likevel ikke unngå å skrive litt om pris i akkurat denne testen. Det er nemlig slik at flere av «billigostene», som har matvarekjedenes egne merker, for eksempel Coop, Rema 1000 og Xtra, er laget av samme produsent; nemlig Synnøve Finden.

Næringsinnholdet i disse ostene er nokså likt, og kanskje også smaken? Den største forskjellen på Synnøve Findens egne oster og de som er laget for ulike matvarekjeder ser ut til å være prisen. «Billigmerkene» er nemlig langt billigere.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.