Elvis (7) tripper rundt i en bunadslignende festdrakt på gulvet i Høvik Dyrebutikk. Han har på seg en jakke, vest og hvit skjorte – i ett og samme klesplagg.

– Sitt, sier daglig leder og matmor Vibeke Landre.

Chihuahuaen setter seg på bakbeina med ryggen mot kameraet, snur hodet over skulderen sin og ser inn i kameraet.

– Jeg tror de fleste kjøper bunad til hunden eller katten for bildenes skyld, sier Landre.

Denne bunaden er inspirert av Hardangerbunaden og laget av Dogs of Norway. Foreløpig har ikke produsenten tenkt til å lage flere enn de bunadene som allerede finnes på markedet. Foto: Stein J. Bjørge

Elvis inntar stadig vekk en ny positur mens han følger godbiten som matmor holder i hånden. Ved siden av ham ligger katten Findus (2) som også har på seg bunad.

– Det har vært et par stykker innom som har kjøpt bunad til katt, men det er absolutt mest populært til hund. Vi har tatt imot mange bestillinger nå før nasjonaldagen, sier Landre.

Herman (8) er en blanding av Mittelspitz og Pomeranian. Foto: Stein J. Bjørge
Elvis (7) er Chihuahua, her med ryggen til. Foto: Stein J. Bjørge
Katten Findus (2) er av rasen Maine coon. Foto: Stein J. Bjørge
Cockapooen Multe (3) er klar for 17.mai. Foto: Stein J. Bjørge
Bono blir fire år 17. mai og er en Australian Sheperd. Foto: Stein J. Bjørge
Indie (4) er en fjong Mellompuddel. Foto: Stein J. Bjørge

Dyrevernalliansen: – Bør få slippe bunad

Stadig flere hunde- og katteeiere oppdager bunad til firbeinte. Men det er ikke alle som roper hurra for denne trenden.

Det gjelder blant andre hundepsykolog Tess Erngren og veterinær og rådgiver Helle Haukvik i Dyrevernalliansen. De mener man kun skal bruke klær på dyr når de har en funksjon, som for eksempel å beskytte fra regn og kulde.

– Klær som kun skal underholde mennesker, er unødvendig og skaper ofte stress for dyret, sier Erngren.

– Dyrene våre bør få slippe bunad. Noen hunder som er vant til å gå med klær, kan sikkert takle en «bunadsvest», men vi anbefaler å la være, legger Haukvik til.

Det er ryggen som blir front på hundebunadene. Foto: Stein J. Bjørge

Sasja Rygg, veterinær i AniCura er enig. Hun mener påkledning utover en sløyfe i båndet eller en tversoversløyfe, er noe man skal være forsiktig med.

– Hundens språk blir hemmet av påkledning, og mange kostymer er trange, ubehagelige, gir gnagsår eller kan gjøre hunden for varm i varmt vær, sier Rygg.

Bør hunder og katter få lov til å bruke bunad? Gi din stemme nederst i saken.

Hundedesign er blant dem som selger håndlagde bunader til firbeinte. De sier de har forståelse for at noen er kritiske.

– Men vi har aldri hørt om at en bunad har skadet hunden. Vår tanke rundt salg av hundebunad, er at det er et gøyalt innslag på familiebilder på 17. mai, sier Bjarte Helland.

Bunader til hund og katt koster 400-500 kroner. Foto: Stein J. Bjørge

– Plager ikke hunden

Marianne Hagelia er en av to bak varemerket Dogs of Norway. De har designet bunader for hund i ti år. Konfrontert med kritikken fra veterinærhold, sier hun:

– Jeg tror det er langt flere som syns det er morsomt, enn de som kritiserer. Våre bunader er formet som et dekken. De sitter løst, er lett å ta av og på og plager ikke hunden. Jeg har til gode å se hunder som lider av å ha på seg det.

Bunad til hund er ikke bare til underholdning for mennesker. Det er også slik at mange hunder liker å ha på tøy, påpeker Hagelia.

– Mange hunder poserer når de får på fint tøy. Det har vi sett i butikken utallige ganger.

De største bunadsstørrelsene kommer i XXL. De passer til hunder på størrelse med rasen Staffordshire bull terrier. Derfor må større hunder som Bono, nøye seg med skjerf, kjøttbein-søljer og sløyfer. Foto: Stein J. Bjørge

Hagelia får sjelden negative kommentarer på bunadene, men hun kan likevel møte på noen sure hundeeiere.

– Faktisk er det slik at noen hundeeiere med store hunder blir sure når de får beskjed om at vi bare har bunad til små hunder.