Sommeren 2017 står Oda Sortland på T-baneperrongen i Oslo sammen med hunden sin Panda, en Bichon havanais.

Idet hun gir hunden en godbit, bjeffer Panda på en annen hund. Godbiten setter seg fast i halsen. Oda åpner raskt opp munnen til Panda og ser biten som har kilt seg fast.

– Jeg prøvde å fiske den opp, men biten ble bare skjøvet lenger ned i halsen hennes. Da begynte hun virkelig å slite med å puste, forteller 28-åringen.

I dag føler Sortland seg mye mer forberedt om det skulle skje et uhell igjen. Hun har blant annet lagret telefonnummeret til døgnåpne veterinærer, slik at hun raskt kan komme i kontakt med en veterinær ved behov. Foto: Privat

Mye av førstehjelpen er overførbar til hund og katt

Du vet kanskje hva du skal gjøre om en venn setter noe fast i halsen eller om vedkommende mister bevisstheten. Men hva gjør du om det samme skjer med hunden eller katten din?

Veterinæren råder alle hunde- og katteeiere til å ha et førstehjelpsskrin hjemme og med seg på tur. – Et vanlig førstehjelpsskrin til mennesker fungerer godt også til dyr, men det kan være lurt å putte en selvklebende bandasje oppi til bruk ved eventuelle potekutt og andre skrubbsår. Foto: Stein Bjørge

Mye av førstehjelpen man lærer for mennesker, er overførbar til hunder og katter, forteller veterinær Sasja Rygg. Likevel er det noen ting som skiller seg ut.

Oda Sortland hadde lest seg opp på førstehjelp for hunder, og begynte umiddelbart å gjøre Heimlichs manøver på Panda.

– Jeg husket ikke hvilken vei jeg skulle holde henne. Skal jeg holde henne opp eller skal hun stå på alle fire? husker jeg at jeg tenkte.

Panda skalv og var redd. Det samme var eieren hennes. Etter flere lange minutter, fikk Sortland biten opp. Panda kunne puste igjen.

– Jeg husker fremdeles hvor utrolig redd jeg var etterpå, selv om det hadde gått bra, sier Sortland, som råder andre til å lese seg opp på førstehjelp på dyr.

Nedenfor viser veterinæren deg hvordan du skal gjøre førstehjelp på firbeinte.

Rygg demonstrerer øvelsene på sin egen hund, Munter (12). Han er en 12 år gammel bastard, en blandingsrase mellom Gordonsetter, Labrador og Border Collie. Foto: Stein Bjørge

Slik sjekker du pulsen på hund og katt:

– Pulsen kjennes aller best bak i lysken, på innsiden av låret, sier Rygg.

Hun anbefaler at alle hunde- og katteeiere forsøker å finne pulsen på hunden eller katten sin, slik at man er forberedt om en er nødt til å sjekke dette i en stressende situasjon.

Slik sjekker du om dyret har satt noe i luftrøret:

Om en hund begynner å gni seg voldsomt mot snuten og ansiktet med potene eller gnir hodet langs bakken, kan det være tegn på at den har satt noe i halsen som blokkerer luftveiene.

1. Ta tak rundt munnen og åpne den godt opp. Det er ubehagelig for hunden, så vær oppmerksom på at dyret kan bite selv om det ikke vanligvis ville gjort det. Foto: Stein Bjørge
2. Ta tak i tungen og dra den til frem og til siden. Det gjør at du får et bedre overblikk. Bruk gjerne en tøybit, så det blir lettere å få tak på tungen. Foto: Stein Bjørge

Om man ikke ser noe og er usikker på om luftveiene er blokkerte; prøv å blåse inn i snuten og se om brystkassen beveger seg.

Hvis du ser noe som har satt seg fast i halsen, kan du forsøke å fiske det forsiktig ut. Pass på slik at du ikke skyver gjenstanden lenger ned. Om du ikke klarer å få det opp, fungerer Heimlichs manøver også på hund og katt.

Ved et beinbrudd vil dyret få ekstreme smerter. Dette kan føre til at de biter. I slike tilfeller bør du lage et snutebånd for å hindre at du selv blir skadet. Det gjør du ved å knyte båndet rundt munnen på dyret, slik Rygg viser på bildet. Foto: Stein Bjørge

Slik gjør du Heimlichs manøver:

  1. Du kan enten løfte hundens bakben opp slik at den står på forbeina eller la den stå på alle fire. Stå bak hunden og plasser hendene på hver sin side under mellomgulvet. Trykk hardt opp i mageregionen og frem mot brysthulen to til tre ganger.

  2. Er det en liten hund eller katt, kan du løfte den opp og snu den opp ned. Hold dyret inn med ryggen inn mot kroppen din og press hardt over magen. La tyngdekraften hjelpe deg. Dette gjøres en til to ganger eller helt til du eventuelt får biten opp.

– Ikke vær redd for å gjøre feil. Det er mye bedre å gjøre noe enn å bare stå og se på. Den lille innsatsen du gjør, kan faktisk redde livet til dyret, sier Rygg.

Slik gir du munn til snute:

Om hunden er bevisstløs og du er usikker på om den puster, kan du for eksempel holde et par briller opp mot snuten. Begynner det å dugge på brilleglassene, puster hunden. Du kan også for eksempel rive av noen hårstrå fra hundens egen pels og plassere det tett opp mot snuten for å se om det beveger seg av pusten eller ikke. Det samme gjelder for katt.

Puster ikke dyret, er du nødt til å gi munn til snute. Slik går du frem:

1. Hold et godt grep rundt munnen. Foto: Stein Bjørge
2. Plasser din egen munn over hundens eller kattens snute. Sørg for at du dekker hele snuten. Foto: Stein Bjørge
3. Blås godt inn én gang, men pass på å tilpasse luftmengden til dyrets lungekapasitet. Se om brystkassen beveger seg. Om ikke, gjør Heimlichs manøver. Foto: Stein Bjørge

Ta munnen vekk fra snuten etter at du har blåst inn i den og pust inn frisk luft, før du begynner på nytt.

Om hjertet fremdeles slår, men dyret ikke puster, er det viktig å fortsette å blåse luft inn gjennom snuten. Om hjertet derimot har sluttet å slå, er du nødt til å begynne med brystkompresjon.

For å finne hjertet lar du hunden eller katten ligge på sin høyre side. Sitt bak hunden og dra venstre forbein mot deg til det sier «stopp». Der, under albuen på dyret, ligger hjertet. Foto: Stein Bjørge

Slik gjør du brystkompresjon:

Om det er en mellomstor eller stor hund, setter du deg bak hunden og plasserer hendene over hjertet, slik du gjør ved brystkompresjon på et menneske, og presser ned mot gulvet.

Man skal gjøre 80–100 kompresjoner i minuttet på et stort dyr, det tilsvarer litt under to kompresjoner i sekundet. Gjør 30 kompresjoner, og ta deretter to innblåsinger. Begynn på nytt. Sjekk for puls mens du holder på. Foto: Stein Bjørge

– Her skal en ikke være redd for å gjøre kraftfulle kompresjoner, selv om et ribbein skulle knekke. Om man klarer å få liv i hunden, er det verdt det, sier Rygg.

Er det en liten hund eller katt, setter du deg på fremsiden av dyret og gjør brystkompresjoner ved å holde en hånd på oversiden av brystet og en annen på undersiden. Deretter presser man hendene mot hverandre. Her trenger man ikke bruke like mye kraft som på et større dyr. Man skal gjøre 100–120 kompresjoner i minuttet, med to innblåsninger per 30 kompresjoner.

Er man to stykker, kan det lønne seg å bytte på å gjøre brystkompresjoner og å gjøre munn til snute.