Fire konkrete fradragstips finner du lenger ned i saken

Selvangivelsen, eller skattemeldingen som det nå heter, er noe mange forbinder med kjedsommelige timer med kalkulator og papirarbeid. Men gevinsten av å ta en ekstra titt på den årlige meldingen, kan imidlertid være stor.

Sjekk at du har fått det du har krav på

Skattemeldingen er tilgjengelig fra 4. april, og 2. mai er fristen for levering.

Skatteetatens nettsider finnes det meste av informasjon om skattemeldingen. Fradragsveilederen er et godt verktøy for å finne ut hvilke fradrag du har krav på.

– Du bør sjekke at du har fått med deg alle nødvendige fradrag. Mange hopper over dette og kan dermed gå glipp av tusenlapper. Det er dumt, for du trenger ikke ha inngående kunnskap om skatt og fradrag for å gjøre det, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.

Det er ditt ansvar at opplysningene er riktige!

Det er imidlertid flere grunner til å ta en dobbeltsjekk. I verste fall kan det nemlig bli straffbart å ignorere skattemeldingen, til tross for at den i stor grad er forhåndsutfylt.

VÆR OBS: Kontroller at opplysningene i skattemeldingen stemmer med tallene i årsoppgavene fra arbeidsgiver(e), banker, kredittkortselskaper, forsikringsselskaper og andre med opplysninger om din inntekt og formue, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen. Foto: Fotograf Ørnelund AS

– Dette er myndighetenes grunnlag for å beregne riktig skatt til deg. Det er ditt ansvar at opplysningene er fullstendige og korrekte. Gir du feil eller ufullstendige opplysninger, som å la være å føre opp for eksempel inntekt, risikerer du å få tilleggsskatt og i grove tilfeller fengsel, sier forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen.

– Du må også huske å sjekke at dine konto- og personopplysninger stemmer. Vær ekstra oppmerksom på nylige endringer i bostedsadresse, eiendom og formue, og før opp eventuelle manglende opplysninger.

Her er de viktigste fradragene

Så hva bør man være ekstra oppmerksom på? Vi spurte ekspertene om de viktigste fradragene.

1. Fradrag for kjøring og fritidsordninger

– Du kan få fradrag for kjøring til barnehage og skole dersom du må kjøre en omvei til jobben for å levere. Denne posten er aldri forhåndsutfylt, til tross for at man fylte det inn året før, og er derfor noe man alltid må fylle inn på egen hånd, sier Reitan.

MANGE FRADRAG FOR DE SOM HAR BARN: Foreldre kan dra nytte av en rekke fradrag, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan. Foto: Nordea

– Jeg tror mange glemmer at de kan få fradrag for kostnader forbundet med fritidsordninger arrangert av idrettsforeninger og sportsklubber som et alternativ til skolefritidsordning i barneskolen, tilføyer forbrukerøkonomen.

2. Fradrag for reising og pendling

Mange kan også med fordel sjekke om de har rett til fradrag for reiseutgifter. Har du fulltidsjobb hele året, med minst 64 kilometer reisevei tur-retur og reisekostnader som overstiger 22.000 kroner, kan du ha rett til reisefradrag.

– Du kan trekke fra 1,5 kroner pr. kilometer inntil 50.000 kilometer, deretter 0,7 kroner pr. kilometer. Maksimalt reisefradrag er 70.500 kroner. Du skal bruke det faktiske antall dager du har reist til jobben når du regner ut dette, sier Reitan.

Hun minner dessuten på pendlerfradraget som gjelder for arbeidstagere som må pendle mellom hjemmet og en annen boplass på grunn av jobb.

SPAR PENGER: Er du pendler eller har lang reisevei til og fra jobb, bør du dobbeltsjekke fradragene dine. Også de som jobber i utlandet kan ha rett på fradrag om de skatter i Norge. Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT / Shutterstock

3. Fradrag for renter, refinansiering og gaver til veldedighet

Et fradrag mange kanskje ikke kjenner til, er fradraget for renteutgiftene på private lån.

– Dette må du selv føre opp, og tilsvarende må den som har lånt deg penger føre opp renteinntektene, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Han sier at det også er lett å glemme å kreve fradrag for utgifter i forbindelse med refinansiering av lån.

– Det kan være ny takst, etableringsgebyr og andre omkostninger ved opptak av lån, men ikke tinglysningsgebyr.

Husk også på å sjekke at du har fått fradrag for gaver til godkjente veldedige organisasjoner. Liste over disse finnes på Skatteetatens nettsider.

PENGER Å SPARE: Å ta en ekstra titt på skattemeldingen kan lønne seg for lommeboken. Foto: tommaso79 / Shutterstock

4. Fradrag til barnefamilier og enslige forsørgere

Som nok mange mødre og fedre kjenner til, gis det foreldrefradrag på 25.000 for det første barnet og 15.000 kroner for hvert ekstra barn. Dette er fradrag for utgifter til pass og stell av barn under 12 år eller eldre barn som har særskilt behov for omsorg eller pleie.

Mange av fradragene for barnehage og skolefritidsordning, vil allerede stå oppført i skattemeldingen, men sjekk likevel at utgiftene dine er kommet med.

– Andre utgifter som barnevakt, barnepass, skolefritidsordning i idrettslag og privat dagmamma, må føres opp manuelt, sier Gundersen.

Enslige forsørgere for barn under 18 år, har dessuten rett på særfradrag, tilføyer forbrukerøkonom Elin Reitan.

– For 2016 er fullt særfradrag 4317 kroner pr. måned. Det er imidlertid verdt å merke seg at særfradraget ikke gjelder for dem som har samboer på varig basis, sier hun.

Betal restskatten innen utgangen av mai

Både Reitan og Gundersen oppfordrer de av oss som har fått baksmell, til å betale restskatten innen 31. mai. Da slipper man nemlig unna rentene på beløpet.

– Av ulike årsaker har mange stor restskatt, og da er det fort flere hundrelapper å spare ved å betale innen utgangen av mai, sier Gundersen.

Og skulle du ha glemt å gjøre en endring i skattemeldingen, er det ingen grunn til å fortvile. Med ny skatteforvaltningslov fra 1. januar 2017 er det nemlig mulig selv å gå inn og oppdatere skattemeldingen i inntil tre år for å få oppdaterte skatteoppgjør. Dette gjelder for skattemeldinger fra og med inntektsåret 2016.

– Oppdager du feil i selvangivelser for inntektsårene 2015 eller tidligere, må du fortsatt levere en klage til skatteetaten for å gjøre endringer, avslutter Gundersen.

Ønsker du å få med deg lignede saker? Vi har en egen Facebook-gruppe og Twitter-profil for Familie og oppvekst.