Noen liker gyllen julebrus best, andre rød. Derfor tester vi den beste i hver farge.

Utvalget er alltid utfordrende. Å teste alle julebrusene blir for mye, derfor velger vi ut ti produkter. I år tar vi utgangspunkt i de mest solgte julebrusene.

Disse julebrusene skal under lupen. Foto: Morten Uglum

Slik testet vi

Vi tester fem gylne og fem røde julebrus. Fargene sammenlignes hver for seg.

I testpanelet sitter Knut Magne Whist fra kulinarisk.no, Morten Thyregod Paulsen og Kristina Gjestland. Paulsen har doktorgrad i smak og Gjestland har Master i Food Science.

Julebrusene presenteres til panelet romtemperert, i klare plastglass. Hver deltager gir terningkast til hver julebrus. Til slutt regner vi ut gjennomsnittet av terningkastene og runder av.

Resultater for de røde julebrusene:

Vinner: Grans Julebrus

Grans Julebrus. Foto: Morten Uglum

Panelet mener: Grans Julebrus lukter «julete». Den er lettdrikkelig og smaker fruktig, med hint av blåbær og solbær. Gjennomsnittsverdien av terningkastene er høyest. Derfor går Grans Julebrus av med seieren.

Mack Julebrus

Mack Julebrus. Foto: Morten Uglum

Panelet mener: Mack skiller seg ut på smaken. Den minner mer om godteri og føles kunstig. Lukten preges av friske bringebær og solbær. Aromaen er tung og ettersmaken varer lenge.

Aass Julebrus

Aass Julebrus. Foto: Morten Uglum

Panelet mener: Brusen har en fin rødfarge, og lukten er frisk med et hint av eple. Brusen virker kunstig og har en kraftig bærsmak. Helhetsinntrykket er noe kjedelig, men godt.

Ringnes Julebrus

Ringnes Julebrus. Foto: Morten Uglum

Panelet mener: Den lukter vanilje og har en fin rødfarge. Smaken er frisk, søt og minner om bær. Likevel er det litt lite fruktsmak. Den lukter bedre enn den smaker.

Lerum Julebrus

Lerum Julebrus. Foto: Morten Uglum

Panelet mener: Brusen er mild og god, men litt sur på slutten. Det er litt for mye vaniljesmak til stede. Den skummer godt, men panelet er delt i sin mening om det er positivt eller ikke. Lerum får lavest gjennomsnittsverdi, men tipper opp på terningkast fire.

Testpanelet, fra venstre: Knut Magne Whist, Kristina Gjestland og Morten Thyregod Paulsen. Foto: Morten Uglum
Panelet noterer positive og negative meninger om julebrusene. Foto: Morten Uglum
– Denne smaker som noe jeg kunne puttet i bilen min, sier Whist i det han smaker på julebrusen fra Mack. Fra venstre: Knut Magne Whist, Kristina Gjestland og Morten Thyregod Paulsen. Foto: Morten Uglum

Resultater for de gylne julebrusene:

Vinner: Hamar og Lillehammer Julebrus

Hamar og Lillehammer Julebrus. Foto: Morten Uglum

Panelet mener: Den lukter lite og minner om fruktchampagne med tyggegummi. Den er litt mørk og skiller seg ut i smaken. Hamar og Lillehammer Julebrus stikker av med seieren på grunn av en høyere gjennomsnittsverdi enn Dahls.

Dahls Julebrus

Dahls Julebrus. Foto: Morten Uglum

Panelet mener: Dahls Julebrus smaker og lukter champagnebrus. Den er lettdrikkelig og søt. Ettersmaken er nøytral og helhetsinntrykket er balansert. Det finnes et hint av sitrus i smaken.

CB Julebrus

CB Julebrus. Foto: Morten Uglum

Panelet mener: Lukten er frisk og minner om bær. Fargen er mørkere enn de andre i testen. Aromaen har en bismak og den mangler litt champagnepreg. Den har litt for lite bobler og oppfattes som tung.

Hamar og Lillehammer Julebrus Lett

Hamar og Lillehammer Julebrus Lett. Foto: Morten Uglum

Panelet mener: Alle i panelet smaker at den er sukkerfri. Smaken og lukten er kunstig. Den er søt og minner én i panelet om fruktig tyggegummi. Boblene forsvinner fort og aromaen tung.

Sagene Julebrus

Sagene Julebrus. Foto: Morten Uglum

Panelet mener: Smaken er fuktig med et hint av blodappelsin. Dessverre føles den for platt og den minner litt om sukkervann. Den lyse fargen er fin, men totalinntrykket blir noe kunstig. Alt i alt en enkel og god julebrus.

Testene fra tidligere år: