I dag ble den nyestrømmetjenesten Filmbib lansert. Det eneste du trenger for å få fri tilgang til tjenesten er et nasjonalt lånekort. Innloggingen skjer ved å bruke lånekortnummeret og kortets pin-kode.

I dag er 150 kort— og dokumentarfilmer tilgjengelige for strømming, men planen er at det skal komme ytterligere 100 nye filmer i året, skriver Aftenposten.

Filmene i tjenesten er klarert for undervisning og kan derfor brukes i klasserommet. I tillegg til å være tilgjengelig i nettlesere vil Filmbib komme som app for IOS og Android.

Hvilken er din favoritt?

Strømming er mest hensiktsmessig

Filmbib er et resultat av innkjøpsordningen for kort— og dokumentarfilm. Det er Norsk filminstitutt som står bak tjenesten på oppdrag fra Kulturdepartementet. Direktør for Norsk filminstitutt, Sindre Guldvog, mener at Filmbib er en milepæl for norsk film og norske bibliotek.

— Det har lenge vært et ønske fra filminstituttet å ha en innkjøpsordning for norsk film som blir distribuert til publikum gjennom folkebiblioteket. At det nå skjer gjennom en strømmetjeneste er en del av planen om å nå ut til folket på de mest hensiktsmessige og relevante plattformene, sier han.

Get gir opp:

Lettere tilgang norsk film

Det norsk kort— og dokumentarfilm har felles er at de ikke alltid har vært lette å få tak i for folk flest.

Guldvog mener at Filmbib er spennende for både publikum og filmskapere som tidligere har vært avhengige av blant annet filmfestivaler for å henholdsvis se og vise frem denne typen film. Han er spent på om folk vil benytte seg av tjenesten.

- Nå blir det lettere å få tilgang til norske filmer som ikke har vært så tilgjengelige tidligere. Filmbib vil gjøre både norsk film og bibliotekene mer attraktive, sier han .

Biblioteksjef for Deichmanske bibliotek, Kristin Danielsen, er enig. Hun mener Filmbib også viser at bibliotekene henger med på utviklingen.

- Biblioteket handler ikke bare om bøker, men også om formidling av kunnskap og opplevelser i en digital tid, sier Danielsen.

Fornøyd kulturminister

Kulturminister Thorhild Widvey åpnet lanseringen av Filmbib på Deichmanske Hovedbibliotek. I sin tale sa kulturministeren at hun syns det er gledelig at innkjøpsordningen for kort— og dokumentarfilm har resultert i en distribusjonsportal som kan komme mange brukere i hele landet til gode.

— Det brukes mye tid og fokus på filmformidling i filmmeldingen til Stortinget. Det har ikke blitt tatt initiativ til slik politikk med tanke på formidling av film tidligere, legger hun til ovenfor Aftenposten.

En del av et fremtidsrettet bibliotek

— Dette fører filmen tilbake til bibliotekene, sier Aslak Sira Myhre, direktør for Nasjonalbiblioteket.

Han sier at bøkene ikke forsvinner, det er ikke dem endringen i biblioteket dreier seg om. Det er utlån av såkalte nye medier som stuper. På samme måte som salget av cd og dvd stuper i butikkene. Selv om Filmbib ikke trekker folk fysisk inn i bibliotekene, vil biblioteket som institusjon bli mer attraktiv.

— Nå kommer biblioteket dit du er, sier Sira Myhre.

Han legger til at Filmbib er det første av 23 tiltak som blir gjennomført som en følge av Nasjonal bibliotekstrategi som han lanserte sammen med kulturminister Widvey tidligere i år. Målet er å utvikle biblioteket som en arena for fremtiden.

Hvilken er din favoritt?