Selv om mobiler til over 5000 kroner fortsatt er best, kan en mobil til under tusen kroner trolig gjøre nytten for svært mange.

Det viser en test «TV2 hjelper deg» har gjort av fem smarttelefoner til rundt tusenlappen.

Telefonene har samme operativsystem som toppmodellene og har stort sett de samme funksjonene. Dessuten ser de også bra ut.

— De billige mobiltelefonene er blitt langt bedre de siste par årene og er et godt kjøp.

Det er dommen fra teknologiekspert Bjørn Eirik Loftås, redaktør i Dinside.no som har gjennomført testen for «TV2 hjelper deg». Han har testet fem smarttelefoner med prislapp på 1100 kroner og nedover, og er overrasket over hvor bra de faktisk er.

— Jeg vil si at det er rimelig utrolig at alle disse koster 3000 kroner mindre enn bare en ny Iphone, sier han.

Kjenner du deg igjen?

GODE KJØP: Smartmobiler behøver ikke koste tusenvis av kroner. Det viser testen TV 2 Hjelper deg har gjort. FOTO: TV 2 Hjelper deg.

Sony og Microsoft best

Telefonene som er testet er Huawei Y360, Huawei Y550, Samsung Galaxy J1, Microsoft Lumia 535 og Sony Xperia E4.

ER MED: Microsoft er små på mobil sammenlignet med Googles Android og Apple Ios.

Aller best ut av testen kommer Microsoft og Sony. De har 5-tommersskjerm, 8 Gb minne og sistnevnte har et enormt apputvalg og kan filme i HD-kvalitet.Forskjellen på de billige telefonene sammenlignet med dyrere modeller, merker du på hastighet, lagringsplass og bildekvalitet. Det siste er kanskje det største ankepunktet for mange, men om du klarer deg med 5 megapixel kamera, er de mer enn bra nok, konkluderer testen.

— I godt lys kan disse mobilene ta bra bilder. Men med en gang det blir mørkt, da får de problemer. Også tar det litt tid fra du trykker på knappen til bildene blir tatt, sier Loftås til «TV2 hjelper deg».

Holder lenger enn toppmodellene

Batteriet til telefonene varer lengre enn på toppmodellene. Microsoft sin telefon har for eksempel en ringetid på 11 timer og kan være standby i 550 timer.

— Toppmoddellene må du lade hver dag, mens disse holder det kanskje å lade annenhver dag, sier Loftås.

Kan koste deg dyrt:

Mindre minne

Minnet til telefonene er ikke all verden. Selv om både Microsoft og Sony har 8gb lagringsplass, er det langt fra nok om du skal ha plass til musikk, bilder og film.

På den annen side kan de bygges ut med et minnekort. Disse koster fra 100 kroner og oppover. Men skal du ha så mye som 64 Gb må du ut med 2-400 kroner.

Hva gjelder Microsoft telefonen, mener han det er et stort minus at den ikke støtter googlebaserte apper eller Snapchat.

I motsetning til de andre telefonene som er androidtelefoner, kjører den Windows og det gir den et mer begrenset apputvalg. Samtidig gjør Windowsprogrammene at den er meget brukervennlig.

For deg på jakt etter en enkel telefon:

Huawei Y360, pris 699 kroner.

Huawei Y550, pris 1160 kroner.

Tekniske spesifikasjoner: 4GB lagringsplass, 5Mpix kamera, 4 til 4,5-tommersskjerm, 3G, 720P videokamera, Android operativsystem

RIMELIGST: Huawei Y360 blir din for kun 699 kroner. FOTO: TV2 Hjelper deg

Testen konkluderer med at disse telefonene fungerer helt greit hvis du bare trenger en enkel smartmobil til å snakke i, sende meldinger og bruke enkle apper.Alle har kameraer som kan ta OK bilder i gode lysforhold, men som sliter skikkelig når det blir litt mørkt. Det er ikke unikt i denne klassen, men på grunn av svært liten lagringsplass er ikke dette telefoner Loftås vil anbefale foran Sony og Microsoft.

Svært brukervennlig:

Microsoft Lumia 535, pris: 890 kroner

Tekniske spesifikasjoner : 8GB lagringsplass, 5Mpix kamera, 5-tommersskjerm, 3G, 480P videokamera, Windows operativsystem

BRUKERVENNLIG: Microsoft Lumia 535 gjør en god testfigur.

I testen heter det følgende: Dette er en fin mobil med stor skjerm, som byr på dobbelt så mye lagringsplass som de tre nederste i vår rangering. Plassen kan dessuten enkelt mangedobles med et minnekort.Dette er en Windows-mobil, noe som betyr at den er meget brukervennlig. Utvalget av apper er ikke så god som for testvinneren, og videokameraet er også dårligere.

Alt i alt er dette er dette uansett ett av de aller beste kjøpene i budsjettklassen, mener Loftås.

Best i test

Sony Xperia E4, pris: 999 kroner

Tekniske spesifikasjoner: 8GB lagringsplass, 5Mpix kamera, 5-tommersskjerm, 3G, 1080P videokamera, Android operativsystem

BEST: Det er Sony Xperia E4 som imponerer mest i test. FOTO TV 2 Hjelper deg

Denne mobilen overrasker testerne med stor, god og lyssterk skjerm. Man får følelsen av at dette er en dyrere mobil enn de 990 kronene den koster.Den har like stor lagringsplass som Lumia 535, byr på god lagringsplass, enormt app-utvalg, og kan også filme i full HD-oppløsning. Ikke rart dette er en av de aller mest populære mobilene til under 1000-lappen, og etter Loftås’ mening også det beste kjøpet.

Forsov du deg i dag?

Tekniske spesifikasjoner:

Flere gode artikler: