– Se! Disse nydelige blomstene plukket jeg på vei ned fra Vettakolltoppen. Det er så mange fordeler med hjemmekontor hvis man har øynene med seg, sier arkitekt Henriette Salvesen.

Hun driver artiktektfirma sammen med ektemannen Christopher Adams. Daglig veksler hun mellom kontoret i Industrigata i Oslo sentrum og det nåværende hjemmekontoret på Vettakollen. På veien opp til toppen ble hun stående i passiar med et par andre som også benyttet morgentimene til en forfriskende skogstur. Etter en kaffe ved benken på kjøkkenet er hun klar til dagens første arbeidsøkt.

– Jeg har tegnet inn en liten plass ved siden av kjøkkenbenken, i forlengelsen av skjenken, som strekker seg under de smale vinduene her. Det er kun snakk om 50 centimeter. Det er akkurat nok plass til at jeg kan skyve krakken under, forklarer arkitekten.

Salvesen bruker den lille plassen på kjøkkenet til å planlegge oppskrifter eller lese en bok i pausene mens hun jobber. Blir hun ekstra sliten, setter hun seg ned i en av lenestolene på kjøkkenet og hviler bena på en krakk.

For å få en skjenk under det lange smale vinduet, har Salvesen brukt kjøkkenoverskap som er hengt på veggen. Lenestoler på kjøkkenet er perfekt for myke pauser. Foto: Espen Grønli
Arkitektparet var bevisste på at de ville bruke avsatsen som en mulig lekse- eller kontorplass da de designet huset. Ved å legge inn en meter ekstra på avsatsen, har de fått en ekstra brukssone. Den sammenleggbare sykkelen får plass under pulten. Foto: Espen Grønli

– Ingen stilling er feil

Ergoterapeut ved Hernes Institutt, Kristin Haugen, fremhever at det faktisk ikke er noe som heter feil sittestilling når man jobber, uavhengig av om det er hjemme eller på kontor.

– Ingen stilling er feil, fordi neste stilling er den beste stillingen. Du må ha variasjon. Det er det statiske og ensidige som tar oss. Det er det vi ikke tolererer over tid. Sett på vaskemaskinen og heng opp klær, sleng bena på bordet. Det er ingenting som ikke er lov.

I stedet for å diskutere tekniske detaljer som mus, avlastningsmatter, eller ekstra skjermer, vil ergoterapeuten snakke om betydningen av å tenke sammenheng: Hvordan man har det i livet.

Hun henviser til Arbeidstilsynet, som på sine nettsider lister opp en rekke viktige punkter for å ivareta fysisk og psykisk helse.

– Det tekniske er det lett å finne ut av. Jeg tenker på hva hjemmekontor gjør med oss som mennesker. Vi vet at arbeid har veldig stor betydning i livet. Ikke bare gir det en økonomisk trygghet. Arbeidsplassen er en arena for sosial deltagelse. Man har mye sosial støtte i kolleger og ledelse som kan falle litt bort når man har hjemmekontor, sier Haugen.

Hun fremhever at det er viktig å få dekket det sosiale på en annen måte når man sitter hjemme. Man bør sørge for å få noen sosiale møtepunkter i løpet av dagen, som det Salvesen fikk på sin skogstur.

– Så lenge du i hovedsak opplever at det er balanse mellom krav og kontroll og du trives på arbeidsplassen, er du bedre rustet til å tolerere ulike belastninger og utfordringer i jobbsammenheng. Har du det ikke bra, er det vitenskapelig bevist at det kan sette seg i musklene, understreker Haugen.

Ved å plassere hjemmekontoret i en trappeavsats, får man avstand til det som ellers skjer i huset. Har man små barn, kan man sette opp en grind nederst i trappen. Foto: Espen Grønli

Litt utenfor

Haugen fremhever at en av utfordringene med hjemmekontor, er at det kan være vanskelig å skille mellom jobb og fritid.

– Dette skillet kan bli uklart fordi vi har jobben rundt oss hele tiden. Hjemmearenaen blir også en jobbarena. Man er alltid tilgjengelig. Hva blir da fristedet? Det har jo vært hjemmet før, spekulerer Haugen.

Arkitektens råd er å finne en krok eller et hjørne i boligen som ligger akkurat litt utenfor de mest aktive sonene.

– Vi har brukt avsatsen i trappen, men det kan fungere like fint under trappen, i et hjørne eller i en krok. Ikke alle har et eget rom de kan bruke som hjemmekontor. Det har heller ikke vi her. Det viktige er at du får avstand til det som skjer ellers i huset, sier Salvesen.

Da hun og ektemannen designet boligen på Vettakollen i 1999, la de inn litt ekstra luft og rom i avsatsen i trappen. Først og fremst med tanke på at barna kanskje skulle sitte her og gjøre lekser. Noe de også har gjort opp gjennom årene.

– Det er faktisk bare snakk om en meter på toppen av trappen. Det er nok. Det praktiske med å være utenfor allfarvei, er at man kan holde på med oppgaver som er i prosess, uten å måtte flytte unna ting hele tiden, forklarer hun.

Ved å lage en liten åpning på 50 centimeter under benken, har man en ekstra liten arbeidsplass i boligen. Foto: Espen Grønli

Hjemmekoselig

Når man skal innrede hjemmekontorkroken, kan det være lurt å minne seg på at det faktisk ikke er så mye man trenger i en teknologisk virkelighet. Nå kan man gladelig kan ha møter på kafé og skrive mail på trikken.

– Det er selvsagt forskjellige bransjer med ulike behov, men jeg synes det er viktig å huske på at hjemmekontoret også skal være hyggelig. Det er tross alt en del av boligen, sier Salvesen.

Kroken hennes har den samme stilrenheten som resten. Salvesen fremhever at selv om de som arkitektpar er i overkant opptatt av estetikk, vil et rotete hjem kunne skape irritasjon og hevede skuldre.

– I det siste har det vært veldig mye fokus på fleksibilitet. Alle skal ha heve-senke-bord for enhver pris. I en hjemmesetting blir det ufattelig rotete med alle de ledningene som tyter ut av et sånt bord. Kanskje det er nok å kunne regulere stolen, sier Salvesen.

Med en liten latter legger hun til at det er en grunn til at man ikke har begynt med heve-senke-spisebord.

Ergoterapeuten mener det er mange personlige omgivelses- og miljømessige varianter som kan fungere godt.

– Ikke alle har økonomi eller ressurser til å kjøpe inn nytt for å ha hjemmekontor. Det er mulig å høre med arbeidsplassen om man kan låne utstyr der. Og så være kreativ, som Salvesen, innenfor egne rammer, sier Haugen.

På det bitte lille brettet som brukes til å bære opp snacks til den bitte lille arbeidsplassen, har Salvesen satt vannflasken med H for Henriette. Praktisk med navnemerking i disse koronatider. Foto: Espen Grønli

Rullende løsning

Arkitekten har gått for et helt enkelt hvitt skrivebord på hjul. Hun understreker at bord på hjul kan man få kjøpt hos de fleste store møbelkjedene. Hun har i tillegg hentet hjem en kontorstol på hjul fra kontoret, med heve-senke-muligheter.

– Jeg lever litt i gamle dager og liker fortsatt å printe ut papirer og oppbevare dem. Jeg har derfor satt to gamle hyller jeg har tegnet for over 20 år siden inntil veggen bak pulten. De var i bjørk før, men jeg har malt dem hvite. Man trenger ikke spesialdesigne en hylle. Det er bare å kjøpe en på for eksempel Ikea og sette på hjul. Enklere går det ikke an å gjøre det.

Med alt på hjul, kan hele hjemmekontoret trilles vekk. Kroken kan ommøbleres hvis situasjonen skulle snu og man vender tilbake til kontoret.

En oppslagstavle er ifølge Henriette Salvesen uunnværlig på kontoret, så vel som på hjemmekontoret. Her henger hun opp den kortreiste kunsten fra barnebarna og arkitekturtegninger hun printer ut på kontoret. En metallplate fra blikkenslager er alt man trenger, sammen med noen magneter. Foto: Espen Grønli

Elsker oppslagstavler

Salvesen går bort til veggen og gestikulerer mot den store oppslagstavlen. Der henger arkitekttegninger side om side med vannmalerier av barnebarna.

– Jeg elsker oppslagstavler. Jeg har hatt oppslagstavle helt fra jeg fikk den første på barnerommet jeg flyttet inn i i 1962. Den gangen var det korktavler. Etter hvert har jeg gått over til magnettavler.

Arkitektens råd er å være raus med størrelsen på en oppslagstavle og ikke kjøpe de små standardstørrelsene som selges i butikker. Her er det bare å gå til en blikkenslager og få en metallplate etter ønsket størrelse, og så kjøpe noen magneter.

Salvesen rusler ned til kjøkkenet og begynner å dandere et lite fat. Det er tid for en ny kaffepause.