Julestrømpen har lange tradisjoner både i Europa og USA. Men de har endret seg litt over tid, og det er også store forskjeller fra sted til sted.

I USA og England, hvor den store gaveutdelingen foregår tidlig første juledag, har barna for vane å henge opp julestrømpen kvelden før, for så å sjekke den neste morgen.

Forhåpentligvis bugner den av godsaker.

I Norge brukes julestrømpen på forskjellig vis, men her er det nok vel så vanlig å henge den opp lille julaften.

Eller så kan du gjøre som Siri Ore Elle fra Farsund.

Det er hyggelig å finne fram de samme julestrømpene år etter år. Og kanskje det blir enda hyggeligere om du lager dem selv. Foto: Siri Ore Elle

Hun har laget en adventskalender av julestrømper. Kanskje det er en god idé for flere?I stedet for en tradisjonell julekalender med smågaver hver dag i desember, kan det heller vanke en litt større gave hver adventssøndag.

Se bildene før og etter:

Om du vil sy fire like, eller kanskje bare en, er fremgangsmåten den samme:

1. Tegn mønster på papir. Lag mønsteret litt større enn du vil ha strømpen, for det går bort litt til sømmen.

2. Kjøp eller finn fram noe stoff du har liggende. Siri har klippet opp et billig putevar. Baksiden er hvit filt.

Klipp til strømpemønsteret. Foto: Siri Ore Elle

3. Klipp til stoffet og stryk vliselin på baksiden av stoffet, så strømpen blir stivere.4. Stryk ned kanter på toppen av strømpen, sy en rett søm tvers over.

Bitende vinterkulde er rett rundt hjørnet:

5. Legg forside og bakside med vrangen mot hverandre, og sy en rett søm rundt. Sy sikksakk til slutt, så ikke strømpen rakner.

Hemper i kontrastfarger. Foto: Siri Ore Elle

6. Sy fast en liten hempe, gjerne i en morsom kontrastfarge.7. Ta en tur i skogen og finn en fin drivvedpinne, og sag i passende lengde.

Ferdige knotter med tall. Foto: Siri Ore Elle

8. Kjøp knotter i en hobbybutikk, enten med ferdige tall eller skriv på med sprittusj selv. Lim knottene på pinnen med kraftig lim, så de tåler litt tunge julestrømper.9. Si i fra til partneren hva du ønsker deg! Eller, overrask barna eller noen andre du er glad i. Fyll med godteri eller andre hyggelige ting.

10. Nyt førjulstida i visshet om at du har laget en ny tradisjon helt på egenhånd!

Les også: