AUKSJON: Bordet ble kjøpt på auksjon i Birkeland og ble opprinnelig brukt til å bake flatbrød på. Ruth laget nye ben og la en glassplate over. Faktisk er det fremdels litt flatbrødrester igjen i sporene i treverket. Foto: Christine Gulbrandsen

— Hvis du kjenner deg sjøl, skjønner du at det finnes så mange muligheter der ute. Jeg tror spesielt jenter ikke alltid kjenner etter, og da har de heller ikke sjanse til å vite hva de trives best med.

Vi er på besøk hos Ruth Vagle i Lillesand, i eneboligen hun deler sammen med ektemannen.

De tre barna har flyttet hjemmefra. Yngstemann er bare 17 år, men skal gå på skole i USA dette året.

Det er god plass i det hyggelige huset, men de siste årene er det kanskje i kjelleren hun har hatt det aller best.

Lei overfylte skap og skuffer?

Glemmer tid og sted i snekkerboden

Når den kreative dama står i snekkerboden med sirkelsag, skruer og gjenbruksplanker, har hun det godt.

LUKTER IKKE: - Jeg boret fire hull i en planke og satte inn lyspærer. Så monterte jeg en glassplate over, men for at ikke det skulle bli gjenskinn i det klare klasset, smurte jeg på litt surmelk. Foto: Christine Gulbrandsen

Da er hun i den deilig, svevende flytsonen hvor tid og sted er underordnet.Men det er bare et par år siden hun virkelig fikk utløst sitt sanne jeg, og det synes hun er litt synd.

— Jeg skjønte jo ikke at jeg elsket å snekre før jeg fikk prøvd skikkelig. Da venninnene mine og jeg skulle være kreative før, lagde vi julekort og dørkranser. Jeg var med fordi de andre gjorde det, men jeg synes egentlig ikke det var så gøy.

Hun mener mange har det på samme måten, spesielt jenter. De holder på med det samme som venninnene, uten å kjenne etter hva de egentlig liker best. Hun tror de gammeldagse forventningene om at jenter og gutter er flinke til forskjellige ting, henger igjen i en del miljøer.

— Jeg oppfordrer jenter til å finne ut hva de liker, det er nok mye uforløst energi der ute.

Eie eller leie?

Støper sement, bygger og snekrer

Hun synes det er vesentlig å gjøre noe en trives med og synes er meningsfylt.

— Det å få være i flyt og utnytte øyeblikket, er en viktig mening med livet. Det gjør oss godt. Og det er spesielt viktig i dagens samfunn, hvor så mye handler om skjermer og krav.

For henne handler disse gode øyeblikkene om å skape. Hun elsker å støpe sement, bygge stein og snekre.

Gjerne av gjenbruksmaterialer fra søsterens gamle hus.

LAGET HAGEMØBLENE: Ruth Vagle har laget hagemøblene sine selv, men har også laget mange av de andre møblene familien har i huset. - Jeg elsker å snekre, men det er faktisk ikke så lenge siden jeg oppdaget hvor moro det er å holde på med det, forteller hun. Foto: Christine Gulbrandsen

Når ideene dukker opp i hodet, og hun har redskaper og materialer tilgjengelig, er veien til verkstedet i kjelleren kort.Der forvandles de gamle materialene om til nye ting, som stort sett får plass i eget hjem.

Flytter du for ofte?

Gammelt flatbrødbord ble kjøkkenbord

— Jeg elsker striper og rundinger, tenk så kjedelig dette bordet hadde vært uten de rundingene.

Det robuste hagemøblementet er midtpunktet i hagen. Ruth har snekret det selv.

Et lite blomsterbord, med understell fra en gammel tralle, ble også tryllet fram i verkstedet i kjelleren.

Inne i huset har et gammel flattbrødbord, kjøpt på auksjon i Birkeland, fått nytt liv som kjøkkenbord.

— Se, det er faktisk litt flatbrødrester igjen, det er sikkert et hauggammelt bord.

Hun pirker i bordplaten på det gamle bordet. Under har hun montert nye bein, oppå ligger en spesialtilpasset glassplate.

Bortsett fra de gamle flatbrødrestene, er det ikke lett å se hva det en gang har vært.

Stolene rundt bordet er mange tiår gamle, de har hun malt gule.

I stuen er det flere bord. Et lite firkantet, fortsatt med grønnmaling på plankene som stammer fra en vegg i søsterens gamle hus, og som tilslutt ble overflatebehandlet med epoxy.

SOVEROMMET: Både sengegavlen og det artige nattbordet har Ruth laget i verkstedet i kjelleren, to etasjer under soverommet. Foto: Christine Gulbrandsen

I den andre stuen står salongbordet med glass og tre, som opprinnelige har vært et gammelt gulv. Alt signert Ruth Vagle. — Hvordan kommer du på alt dette her?

— Ideene bare dukker opp, men når jeg begynner, er det ikke alltid jeg har planlagt det helt ferdige resultatet. Det er gøy å bestemme og skape underveis, forklarer hun.

Solgte leiligheten, kjøpte enda en enebolig:

Lager nye ting av gamle ting

Den nevenyttige dama har alltid vært opptatt av det gamle, selv om snekkergleden er forholdsvis nyoppdaget.

Hun liker aller best å skape nye ting av gjenbruksmaterialer og gamle ting.

AUKSJON: Bordet ble kjøpt på auksjon i Birkeland og ble opprinnelig brukt til å bake flatbrød på. Ruth laget nye ben og la en glassplate over. Faktisk er det fremdels litt flatbrødrester igjen i sporene i treverket. Foto: Christine Gulbrandsen

— Jeg tror det handler om å være i kontakt med det livet som er levd før. Det å se en sammenheng gjennom generasjoner.Hun sammenligner det med at folk gjerne oppsøker historiske plasser.

— Dette handler om det samme. Vi lar oss imponere over livet som ble levd før oss, og liker å omgi oss med ting fra en annen tid.

Ruth mener at et hvert menneske er et produkt av det miljøet man er vokst opp i.

HJEMMELAGET: Sengegavlen er laget av Ruth. Foto: Christine Gulbrandsen

— I min oppvekst, tok vi vare på det vi hadde. Jeg er glad i å lage mat, men bruker gjerne rester eller plukker sopp i skogen. Det handler om grunnleggende ting, og ikke bare nytt forbruk. Kan øke til 11.400 kr i året per mål:

Lampe med surmelk i

Og så handler det trolig også om en god porsjon selvinnsikt, kreativitet og skaperglede.

— Den lampen er det surmelk i.

Ruth ler og forklarer.

— Jeg boret fire hull i en planke og satte inn lyspærer. Så monterte jeg en glassplate over, men for at ikke det skulle bli gjenskinn i det klare klasset, smurte jeg på litt surmelk.

BORD: Et lite firkantet, fortsatt med grønnmaling på plankene som stammer fra en vegg i søsterens gamle hus, og som tilslutt ble overflatebehandlet med epoxy. Foto: Christine Gulbrandsen

Nå henger lampen over sofakroken. Og den lukter ikke!— Jeg synes det er gøy å lage god atmosfære rundt meg. Det kan gjerne være en ny designlampe, det er ikke sånn at absolutt alt må være gammelt, men ting må være skikkelige.

En god atmosfære er god å være i, og det er viktig for Ruth.

— Det kan være i Latinerkvarteret i Paris, i en romersk, liten by eller her hjemme. Man blir påvirket følelsesmessig av omgivelsene. De betyr mye for oss.

ruth5.jpg Foto: Christine Gulbrandsen

Nettopp derfor håper hun at ikke det rives flere gamle hus i Lillesand, og at flere jenter bruker tid på å finne ut hva de trives med. Slik at de finner enda mer glede i tilværelsen.— Det handler om balanse. Riktig tyngde. Man kjenner det i kroppen om det er riktig for en. Balanse er egentlig et godt ord. Det liker jeg, avslutter Ruth Vagle.

Les også: