– Puter er min «guilty pleasure», venner himler med øynene over hvor mye penger jeg kan bruke på én pute. Den siste tiden har jeg cravet velur.

Slik forklarer interiørdesigner Malin Antonsen de selvsydde, mørkegrønne gardinene, den rosa velurstolen og de mange putene i det puseaktige stoffet. Antonsen driver interiørbloggen decobym og instagramkontoen @baremalin, der hun jevnlig legger ut bilder fra leiligheten i Bærum.

I håndvevd silke, med grafiske mønstre, grønne rysjer eller i okergul eller rosa velur, setter putene farge og mønster på den grå ullsofaen.

SYDD SELV: Malin Antonsen har blant annet sydd velurgardiner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

På gulvet, under det svarte marmorbordet, har hun et lysegrått, vevd bambusteppe. Hun drar hånden over det og viser hvordan fargen skifter fra lyst til mørkere.

– Det fine med disse stoffene er sjatteringene, det spillet som er i dem. Men de er sensitive og får lett merker. Under spisebordet har jeg bevisst valgt et teppe av kunstmateriale, som er lettere å rengjøre.

Antonsen liker å omgi seg med myke tekstiler: puter, sengetøy, gardiner.

– Alt som kan gi liv, varme og lunhet.

I tillegg setter hun pris på at hun lett kan endre uttrykket i rommet med dem.

– Med en ganske nøytral base er det tekstilene som pynter opp hjemmet ditt. Det er morsomt hvor mye man kan leke seg med det. Et par nye puter kan endre mye.

  • Dette trodde ekspertene om interiørtrendene i 2017:

  • Og dette trodde ekspertene om 2016:

OKER: Okerfarge i interiøret har stått høyt i kurs for Antonsen en stund, som har sikret seg denne velurputen, med dunfyll. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VELUR: Tekstiltypen med mest vind i seilene om dagen er velur. Den finnes i mange kvaliteter og farger. Foto: Bruno Warion / Green Apple
Luna har ingenting i mot å posere på velurstolen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mener vi er ferdige med den «hvite tornadoen»

Myke tekstiler er trendy igjen, bekrefter interiørstylist Christine Hærra.

– Tekstiler er veldig tilbake i trendbildet, som en motvekt til alt det stramme, all nakenheten vi har sett i interiøret de siste årene. Nå ønsker folk litt mer lunhet, i tillegg til at lyden i rommet fort blir ubehagelig uten tekstiler.

Mens liftgardiner har vært synlig lenge, ser interiørstylisten nå også flere tyngre gardiner i trendbildet.

– Man bruker til og med velur i gardiner, som er tungt og tar lyd veldig bra.

At velur er favoritten blant leverandørene, er synlig på bolig- og interiørmessene, bekrefter trendekspertene. På den populære bildedelingtjenesten Instagram har #velur over 5000 innlegg. Interiørbladene har også i lengre tid skrevet om velur.

– Velur er det heteste på sofafronten, og på puffer og stoffer nå. Når nye produkter skal eksponeres, bruker leverandører nesten alltid velur, påpeker Hærra.

Hun tror årsakene til velurens popularitet er sammensatt: det er komfortabelt, samtidig som det ser litt eksklusivt og glamorøst ut.

Dagny Thurmann-Moe hjemme hos seg selv tidligere i år. Foto: Gorm Kallestad

– Så er også art deco-stilen tilbake, der passer velur godt inn.

Også Dagny Thurmann-Moe, daglig leder i Dagny Fargestudio bekrefter velur-trenden, men påpeker at den ikke kommer alene. Også lin og ull er «in».

– Hvis alt er i velur, blir det veldig «over the top», og for oss skandinaver er ullen fremdeles viktig. Hvis sofaen er i velur, blir det litt mye å dra på med pynteputer og stoler i velur også. Mitt tips er at hvis man er tiltrukket av veluren, er å velge ett eller to elementer i rommet, og så kombinere med andre type tekstiler i harmonerende farger.

Det er stor forskjell på hvordan nordmenn innreder hjemmene sine, påpeker hun, også når det kommer til hvor «flinke» man er med farger.

– Det som er fint, er at epoken vi er på vei inn i, kaster mange reglene over bord. Det betyr at alt er greit. Bare du trives med det selv og har det bra selv.

Men hun påpeker at flere ønsker å ha et koseligere og mer personlig interiør.

– Vi tar tilbake «den norske kosen». Det er en typisk motreaksjon til kataloglooken som har vært så populær de siste årene, som er helt upersonlig.

Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi), der medlemsmassen består av bedrifter innen farge- og interiørmarkedet, bekrefter at tekstiler er tilbake i trendbildet. Ifis visjon er å øke totalmarkedet og skape mersalg av medlemmenes produkter og tjenester.

Tenk kontraster: Blankt-matt, grovt-fint, tykt-tynt, mønstret-ensfarget, glatt-tekstur. Det må ikke være enten-eller, det blir flatt og kjedelig

SERVIETTER: Hvorfor ikke bytte ut papirserviettene med noen i lin, som kan vaskes og brukes flere ganger? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det normale frem til den «hvite tornadoen» feide inn over oss, var farger, stoppede møbler og gardiner, sier kreativ leder Bjørg Owren i Ifi.

Med «den hvite tornadoen» forsvant imidlertid mye av det myke.

– Salget av tekstiler stupte, og gardin- og tekstilbutikker forsvant, sier Owren.

Nå mener flere at pendelen snudd.

– Gardiner kommer tilbake sammen med fargene. Lin har vært favoritten, nå er det velur som fosser frem, både som sidegardiner og på møbler, forteller Owren.

Stilmessig vil hun råde folk til å tenke variasjon av ulike tekstiler.

– Lin og velur er fint sammen. Tenk kontraster: Blankt-matt, grovt-fint, tykt-tynt, mønstret-ensfarget, glatt-tekstur. Det må ikke være enten-eller, det blir flatt og kjedelig.

SILKE: Puter i håndvevd silke og med mønster og rysjer gir farge til interiøret i Malins stue, som ellers er i relativt nøytrale farger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

... men fremdeles «kjedelige» fargevalg

Ellen Lind er direktør i og eier av GreenApple, som blant annet importerer eksklusive tapeter, gardin- og møbelstoffer og selger videre til butikker og selgere over hele landet.

– For fem år siden hadde vi nesten ikke bestillinger, da skulle det bare være ekko i huset. Nå har vi kjempeøkning, i hvert fall 30 prosent økning pr. ordre.

Lind skulle imidlertid gjerne sett enda mer sprelskhet der ute.

– Nå skal alle ha grått, brunt, mørkeblått og sort. Kun i putene bruker de farger, sukker hun.

TEPPE: Under spisebordet hjemme hos blogger Malin Antonsen er teppet av kunststoff. Der blir det fort litt søl. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / NTB scanpix
SOVEROM: Malin valgte mørkegrønne fløyelsgardiner til den pudderrosa veggen. Foto: Heiko Junge

Trenger ikke være dyrt

Malin Antonsen råder velurinteresserte til å vurdere kritisk hvor fort stoffet får merker, og hvor fort det fester seg støv og bøss til det.

Men tekstilene trenger ikke være så dyre, fremholder hun. De lange, mørkegrønne fløyelsgardinene til soverommet kjøpte hun rimelig på en stoffbutikk på Grønland i Oslo.

– Jeg skal også kjøpe mer velurstoff til å sy duker.

Antonsen innser at velurperioden kommer til å gå over, slik som da hun hadde dilla på lin-sengetøy, og i en annen periode sateng.

– Men akkurat nå kan jeg godt ha velur på det meste, slår hun fast.

Owren i bransjeforeningen Ifi tror imidlertid det være generasjonsforskjeller i hvor fort man adopterer tekstiltrenden.

– For de godt voksne er dette lett å si ja til, men for de unge, som er vokst opp i gardinløse miljøer, er det litt uvant.

Hun spår mer variasjon i tekstur og enda flere farger i tekstilene hjemme hos de mest trendye av oss. Det samme med gulvtepper.

– Det er lunt og godt for føttene, godt for øret fordi det demper lyd, og det samler og roer interiøret.

Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe mener det nesten er umulig ikke å bli påvirket av trendene rundt oss.

– Vi er jo et produkt av vår samtid. Men mitt tips er ikke å velge de produktene du ser mest av i magasiner og på instagram, men prøv å finne andre ting som du liker godt selv, og som har eller kan få en affeksjonsverdi. Grunnen til at vi ikke skal velge det vi ser overalt, er at de har en tendens til å bli overeksponerte, og da blir vi dermed også fortere lei.

MØBEL: Denne, og noen flere tilsvarende stoler i velur, sto tidligere rundt spisebordet. Stolen er fra Søstrene Grene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / NTB scanpix