De tre studentblokkene reiser seg store og grønne foran den gamle og hvite trehusbebyggelsen i Stavanger.

På den andre siden ligger Bjergstedparken med Kuppelhallen og Rogaland Musikkonservatorium, og med Konserthuset lenger ned ved fjorden.

FARGERIKE OG MODERNE: Studentblokkene står i kontrast til den gamle trehusbebyggelsen Foto: Fredrik Refvem

Blokkene med adresse Rosenberggata 63, 65 og 67 kom ikke på plass uten en runde med protester, på grunn av både høyde og plassering. Det endte med fem og seks etasjer, der naboer mente at tre etasjer var mer enn nok.

De tre blokkene gir tilsammen rom for 172 studentboliger, fordelt på 120 studioleiligheter, 43 parleiligheter og ni familieleiligheter. Minsteprisene for disse er henholdsvis 4700, 6500 og 8100 kroner måneden.

Byggherre er Studentsamskipnaden i Stavanger, og blokkene er tegnet av stavangerfirmaet Eder Biesel Arkitekter.

36 KVM: Siri Møller-Holst har rundt 36 kvadratmeter til disposisjon i første etasje. Foto: Fredrik Refvem

Arkitektens idé er å innlemme blokkene i Bjergstedparken, med et åpent rom mot denne. Parken har vært brukt til offentlige tilstelninger siden 1890.

Blokkene er tenkt som tre paviljonger i den utvidede parken, med myke former og trekledd fasade i fire farger inspirert av naturen. Vinduene er plassert i et uregelmessig mønster, og balkongrekkverkene av glass har fått gul folie.

SAMMENSLÅTT: Siris beste Ikea-kjøp, slagbordet «Norden». Sammenslått er det liten skjenk, oppslått blir et spisebord med plass til åtte. I tillegg er det skuffer til oppbevaring. Foto: Fredrik Refvem

Fryser full av kjøtt

Studentblokkene ligger rett over veien for Musikkonservatoriet og er naturlig nok populære blant dem som studerer der.

En av dem er Siri Møller-Holst fra Sjetnmarka i Trondheim. Hun flyttet først i en ettromsleilighet, en såkalt studioleilighet, da blokkene sto klare ved skolestart høsten 2015.

Nå får hun disponere en parleilighet og er husvert; den i blokken som står i kontakt med vaktmester og administrasjon.

Siri har gått veien fra skolekorps via Garden til klassisk trompet på konservatoriet. Meningen var å bli ett år i Stavanger, men hun ble tilbudt et fireårig bachelor-studie og takket ja til det.

Leiligheten er på rundt 36 kvadratmeter og er en tomroms med adskilt soverom. Stuen går ut en spiss, noe som ikke gjør den så lett å møblere.

Siri har utnyttet arealet ved å plassere en frysebok i den smaleste enden. Den er fylt opp med jaktbytte fra bestefar.

– Det er egentlig ikke lov å ha egne hvitevarer her, men en ny fryser er greit. Faren er gamle hybelkomfyrer som kan ta fyr og lignende.

Garderobeskap, taklamper og lammel-gardiner følger med. I tillegg er det montert en opphengslist på veggen i hver leilighet, for skruer og stifter er bannlyst.

Når det ikke er lov å skru i veggene, finner man andre løsninger. Siri har hengt en knaggrekke på døren. Foto: Fredrik Refvem

Ja til Ikea

Skal man møblere en liten leilighet, er Ikea ofte stedet å ty til.

– Jeg tror ikke jeg har noe som ikke er fra Ikea, sier Siri.

Noe har hun kjøpt nytt, noe er overtatt fra tidligere beboere. Det hun er absolutt mest fornøyd med, er spisebordet som kan klappes sammen til en liten skjenk og plasseres langs veggen. Der kan hun også sette klappstolene, slik at det blir rom til å bevege seg.

Slagbordet har også skuffer til å oppbevare ting, noe som kommer godt med.

En annen smart løsning Siri har valgt, er å bygge sengen over kjøkkenskap fra Ikea. Dermed får hun plass til ting der også.

MINNER: Siri Møller-Holst tilbrakte et par unge år i New Mexico, og der var det drømmefangere over alt. Overføringsbildene kjøpt på eBay minner henne om det. Foto: Fredrik Refvem

Minne fra New Mexico

Soveromsveggen er pyntet med overføringsbilder kjøpt på eBay, med drømmefangere som motiv. Drømmefangere har indiansk opphav, dekorative gjenstander som henges opp ved siden av sengen for å fange mareritt.

– Jeg bodde i New Mexico da jeg var liten, og der fantes de over alt, forteller Siri.

Hun var ikke fylt fire år da de dro hjem igjen, men har reist tilbake flere ganger siden.

NY INNMAT: Bestefars Kurér-radio virker ikke lenger, men Siri har montert en trådløs Sonos-høyttaler inni. Dermed strømmer musikken fortsatt ut. Ranselen er retroriktig fra 80-tallet. Foto: Fredrik Refvem

Det var farens arbeid som dro familien dit, til det berømte laboratoriet ved Los Alamos. Det ble bygd i 1943 for å lage den første atombomben, noe forskerne lyktes med i løpet av 20 måneder.

I dag er Los Alamos National Laboratory en av de største forskningsinstitusjonene i verden, og Siris far var der for å drive forskning på brenselcelleteknologi. Det holder han fortsatt på med hjemme i Trondheim, med neste generasjon hydrogenbiler for øyet.

Siris foreldre er for øvrig fra Bergen, men de traff hverandre under studietiden i Trondheim. Dermed ble hun født der.

Arvegods og pynt

Selv om basisen er Ikea, er detaljene personlige. En skinnransel fra 80-tallet gjør fortsatt nytten, mens bestefars gamle Kurér-radio har fått innmaten erstattet med en trådløs Sonos-høyttaler.

Oldemors sukkerskål fra Egersund Fayancefabrik står fremme, og en nøkkelknippeholder kjøpt for 23 kroner på eBay pynter opp på veggen.

Leiligheten har kombinert stue og kjøkken, og det er i tillegg kjøkken i fellesrommet. Kjellerbod og sykkelbod er også godt å ha til rådighet.

GRØNT UTE: Arkitektenes tanke har vært å knytte området til Bjergsted-parken, som det en gang var en del av. Foto: Fredrik Refvem
Fellesrommet i den midterste blokken er det største. Foto: Fredrik Refvem
BRUKT: Nadia fant kjøkkenbordet i kjelleren hos Fredtun Antikk-Brukt på Revheim. Foto: Fredrik Refvem

Nei til Ikea

Høyere opp i samme blokk finner vi Nadia Skånseng fra Nesodden. Hun hadde ikke vært i Stavanger før hun kom begynte på konservatoriet i august i fjor, men hevder at hun trives godt.

Hun har et husvære av den minste typen, en studioleilighet på mellom 20 og 25 kvadrat.

Nadia Skånseng har utsikt mot Bjergsted-parken. Foto: Fredrik Refvem

Dermed har hun ikke noe eget soverom, men badet er romslig. I tillegg har leiligheten en liten balkong, der det i hvert fall er plass til én stol.

Noen tilhenger av Ikea er hun absolutt ikke. Derfor tok hun heller turen innom Fredtun Antikk-Brukt på Revheim og kom hjem med et lite kjøkkenbord og et hyllemøbel, begge av gammel årgang.

ORIGINALT: Oppbevaringsmøbel av gammel årgang, som Nadia fant på Fredtun Antikk-Brukt. Foto: Fredrik Refvem

Hun savner flere rom å bevege seg, men er fornøyd med den korte veien til både skole og sentrum.

Noen del av UiS, føles det derimot ikke som. Bjergsted ligger et godt stykke Ullandhaug og universitetsmiljøet der.

Spiller fiolin

For henne startet musikkinteressen med farens fiolin, som hun fikk av julenissen da hun var syv år. Faren Ørjan spiller for øvrig i bandet Mannen På Trappa sammen med Halvor Lillo-Stenberg, bror av deLillos-Lars.

Selv har Nadia også spilt med andre, noen er fersk vinylplate med Ava Freddy vitner om. «Appily ever after» heter den, med Nadia som gjest på fiolin.

– Det er veldig lydtett her. Både naboen og jeg liker å spille høy musikk, men hører ikke hverandre gjennom veggen. Dessuten er det fint med en blokk som er såpass ny, med ting som funker.