I 14 år har verdens beste kiter, Kari Schibevaag, fartet mellom Brasil, Sør-Afrika, Hawaii, Vietnam, Spania, Indonesia, Australia og Italia.

Hjemme var der den spartansk innredet, slitte varebilen sto parkert. Deretter kom foreldrenes hus på Madla i Stavanger.

Men for fem år siden oppdaget hun endelig paradis på jord: Justneset i Flakstad kommune i Lofoten.

Nå er 38-åringen i gang med å flytte inn i drømmehuset, en ombygd container på 30 kvadratmeter.

Det er knapt plass til seng, ovn og dusj. Til gjengjeld er det gratis husleie:

UTSIKTEN: - Jeg har reist over hele verden, men savner ingen andre steder enn Lofoten, sier 38-åringen. Her er hun i «hagen», bare få meter foran containerhuset sitt. Foto: Kari Schibevaag

Midnattsol og nordlysTross få kvadratmeter å boltre seg på, føler hun hele verden er hennes stue.

Fra sofaen ser hun nordlyset danse på himmelen. I sommermånedene holder midnattsolen henne våken hele døgnet.

Bølgebruset fra Norskehavet slår mot land få meter fra terrassen.

Selve containeren har hun bestilt fra Living Project i Nederland. Arkitekt Tora Arctander og kamerat Tom Magne Jonassen har delt inn rommene etter oppskrift fra Schibevaag.

PLANEN: Karis containerhus skal kles i tre. Slik blir det ferdige resultatet. Foto: Illustrasjon

Inventaret har i stor grad kommet rekende inn fra havet.

– Jeg har innredet huset i min stil. Pluss litt luksus, som varme i gulvet. De innvendige veggene er kledd med panel fra revne hus. Hyllene på kjøkkenet er drivved, funnet i fjæra. En pinne brukes som koppestativ, skaphylla er egentlig en gammel dør. Bare sengen er kjøpt ny. Jeg sitter nærmest på terrassen og ser etter nye møbler, forteller Kari.

Det flislagte badet er på 5 kvadratmeter, med toalett, dusj og vask. En skistav i bambus fungerer som dorull-holder.

- Folk som kommer inn her blir overrasket over hvordan jeg har klart å få leiligheten til å virke større:

GJENBRUK: Kari Schibevaag og hunden Truls slapper av i sofaen, som er laget av euro-paller. En gammel koffert fungerer som bord. Foto: Svetlana Romanstsova

Valgt alt selv

Underveis i byggingen har hun hatt jevnlig kontakt med den nederlandske leverandøren for å diskutere løsninger. Plassering av vinduer og hvordan badet og kjøkkenet skal se ut, ja, det har Kari bestemt.

I likhet med henne har containeren levd et omflakkende liv. Jobben har vært å frakte gods over Atlanterhavet. Nå har den byttet ut transportskip med en solid grunnmur på Justneset.

Karis nye hus ble fraktet med båt fra Nederland til Bodø. En trailer tok seg av sisteetappen.

TRIVES: Alle møbler, utenom senga, har Kari Schibevaag funnet eller kjøpt brukt.

Vel framme ble huset løftet rett på grunnmuren og boltet fast. Strøm, vann og kloakk ble kjapt plugget til.

– Det var nærmest like lett å som å koble inn en lader i mobiltelefonen, men jeg fikk profesjonell hjelp slik at jeg er sikker på at koblingen er rett, legger hun til.

Hele prosessen, fra hun bestilte huset til det var innflyttingsklart, tok tre måneder. Da var alt av inventar på plass.

Kari anslår at containeren har kostet henne 500.000 kroner. I tillegg kommer kjøp av tomt.

— Det er fullt mulig å bygge rimeligere, men jeg ønsket blant annet varme i gulvet og fliser på badet. Da stiger prisen.

For ett år siden visste hun knapt hva Instagram var:

Badet er på 5 kvadratmeter. Foto: Kari Schibevaag
En gammel treski er blitt til en lampe i stua. Foto: Kari Schibevaag

Luksusfellen

Trenden med å bo i minihus er svært utbredt i land som Japan, Nederland, Spania og USA. I Norge tiltrekkes vi fortsatt mest av store eneboliger og leiligheter.

— Hva skal vi med et gigantisk hus med masse luksus i? Vi i Norge har fått det for oss at vi skal ha størst hus, størst bil og ellers ha fasaden i orden. Jeg mener at det inni oss er det viktigste, sier Kari.

INNREDNING: En pinne, funnet i fjæra, fungerer som koppestativ. Hyllene og kjøkkenbenken er også rekved fra Lofoten. Foto: Svetlana Romanstsova

Hun forteller at hun har fått enormt med henvendelser fra folk som ønsker å høre mer om containerhuset.

– Jeg tror mange ser hvor idiotisk det er å eie mye. Å bruke all fritid og penger på oppvarming, vedlikehold og betjening av lån, virker fullstendig meningsløst. Vi lever bare denne ene gangen. Jeg tror mange kommer til å angre på sine prioriteringer når de kommer i 60–70-årene, sier hun.

Har gjort omvendt. Bor i sentrum og jobber «på landet»:

NÆRT NATUR: - Jeg tror jeg er veldig avhengig av utsikt. Den setter jeg mye høyere enn å bo i et stort hus, sier Kari. Foto: Kari Schibevaag
HJEMME: I år har Kari vært i Lofoten i nærmere fire måneder, noe som er rekordlenge på ett sted for kiteren. Foto: Tom Magne Jonassen

Krevende prosess

Veien fra å skaffe seg tomt til å kunne flytte inn i nytt hus var lang.

Flakstad kommune var ikke udelt positiv til kiterens ønske om å plassere en container i indrefileten av norsk natur, men ordfører Hans Fredrik Sørdal støttet prosjektet.

– Kari er ei dame med mange tanker og spennende ideer. Jeg synes container-prosjektet er både morsomt og spennende, sier han.

PRAKTISK: Veggen mot solsiden senkes ned og fungerer som terrasse. Derfra har hun utsikt til nordlys, midnattssol og havet. Foto: Kari Schibevaag
FELLES UT: Veggen mot havet senkes ned og fungerer som terrasse. Foto: Kari Schibevaag

Ordføreren hadde ingen betenkeligheter med containeren.

– En del lover og regler skal innfris, men slikt ligger ikke på mitt bord, sier han.

- Hvordan synes du container-huset ser ut?

– Så langt synes jeg huset ser veldig bra ut. Nå går også Bodø boligbyggelag inn på den samme tankegangen med ferdigproduserte containere. Konseptet er i ferd med å bre om seg, og Flakstad kommune er klare for flere containere.

Hans Fredrik Sørdal mener at hver enkelt må få lov til å velge hvordan sitt eget hus skal se ut.

– Lofoten har mange rorbuer og standardisert boligmasse. Vi ser nå at det er en dragning i andre retninger. Folk ønsker i større grad å få huset slik de ønsker. Hvis alle bygg er like, blir det fort veldig kjedelig.

BRUKT HJEM: Containeren ble fraktet med trailer fra Nederland. Foto: Kari Schibevaag
SER HJEM: Fra de majestetiske fjellene som omkranser Rambergstranden, har kite-Kari utsikt til sitt nye hjem. Hunden Truls til venstre i bildet. Foto: Kari Schibevaag

Gjemmer seg bort

I år har Kari vært i Lofoten i nærmere fire måneder, noe som er rekordlenge på ett sted for kiteren.

— Strendene og fjellene er så ufattelig fine. Dessuten er Lofoten, tross en turisteksplosjon, fortsatt et sted å gjemme seg vekk på folketomme steder.

Når prosjektet er ferdig, skal forbipasserende ha et skarpt blikk for å se at huset egentlig er en container. Jernkassen skal kles i tre, og på taket får Kari en flott terrasse med 360-graders utsikt.

SKAL KLES OM: Hun har fått få negative kommentarer på containeren. Trolig vil snakket stilne helt når hun får bygd containeren inn i tre. Til venstre er hennes foretrukne hjem, bilen. Foto: Kari Schibevaag
MEKTIG: Nordlys er et lysfenomen som oppstår når energirike partikler blir slynget fra sola mot jorda. Foto: Kari Schibevaag
LOFOTEN: Like utenfor inngangsdøra har Kari Schibevaag perfekte kite-forhold. Foto: Tom Magne Jonassen

– Jeg føler jeg har bedre plass i containeren enn når jeg kommer inn i store eneboliger. I Flakstad lever jeg tett på naturen og får hele verden inn i rommet, forteller hun.Men hun gir ikke slipp på varebilen, selv om hun nå har et flott hus.

– Bilen er, tro det eller ei, fortsatt best, skratter Kari Schibevaag.