I mange hjem de siste årene har kjøkkenøya erstattet kontorplassen i hjemmet. De siste ukene har sannsynligvis behovet for å ta et skritt tilbake meldt seg.

– Det er en veldig spesiell situasjon vi har kommet i, understreker Monica Marie David-Andersen, ansvarlig for kontoravdelingen i Ramsøskar Interiørarkitekter.

Monica Marie David-Andersen, ansvarlig for kontoravdelingen i Ramsøskar Interiørarkitekter. Foto: Ramsøskar Interiørarkitekter

– Vi ser et helt annet behov når hjemmet blir arbeidsplassen over lengre tid. Det er flere i husholdningen som skal jobbe, og man trenger faktisk å ha en god plass og gode stoler.

Hun jobber i all hovedsak med privatprosjekter og ofte med å finne gode hjemmekontorløsninger i de private hjem.

Om man ikke har mulighet til å starte den store renoveringsprosessen akkurat nå midt i koronasituasjonen, finnes det gode råd.

For tiden deler Monica Marie David-Andersen hjemmekontoret med ektemannen Erling David-Andersen. Som ansvarlig for Ramsøskar Interiørarkitekters kontoravdeling, er hun ofte involvert i mange spennende kontorprosjekter. – Det er mange likheter mellom et profesjonelt kontor og et godt hjemmekontor. Vi bruker mye av de samme løsningene, og vi henter ofte inspirasjon fra hverandre, sier hun. Foto: Jan Arthur David-Andersen

Godt lys

– Har man mulighet til å sitte på et lyst sted, så tror jeg det er veldig positivt. Om man etter hvert nå etablerer et hjemmekontor ville jeg funnet et sted som er litt skjermet, sier hun.

Mange sitter i disse dager hele familier rundt kjøkkenbordet og jobber.

– Det finnes mange løsninger, og jeg tenker at i mange tilfeller er det fint å lage et samlingspunkt der man kan følge opp skolearbeidet samtidig som man selv jobber. Jeg synes selv det er hyggelig å sitte flere sammen, slik får jeg følelsen av å ha kolleger hjemme, smiler David-Andersen.

Hjemme hos henne sitter hun og mannen mot hverandre på en stor arbeidspult mens ungene arbeider på hvert sitt rom.

– Vi er heldige som har et hus. Når vi skal i digitale møter, har vi ekstra plass å skjerme oss på, uten at det er inni garderoben.

Lys og fin kontorplass med gode oppbevaringsløsninger. Foto: Niklas Hart

Om man har muligheten til å lage seg sin egen arbeidsplass, råder hun å bruke et rom som er til overs. Det kan være et gjesterom eller rommet til barn som har flyttet ut. Slik vil man ha muligheten til å lukke døren når man «går fra jobb».

– Ellers så tenker jeg at det er viktig at man har godt med oppbevaring, for eksempel en krok der man kan legge fra seg papir, sette bort laptopen og holde orden. Jeg tror dette er viktig for å holde en god produktivitet en lang periode og etterpå skille mellom jobb og fritid. Det samme gjelder med å holde det ryddig i huset ellers slik at husarbeidet ikke tar fokus når man er på jobb, påpeker hun.

Mot vinduet eller ryggen til veggen

Fin og lys arbeidsplass i vinduet. Kombinert gjesterom og kontor. Gode oppbevaringsløsninger gjør det enkelt å holde plassen rydding når man har gjester. – For dem som jobber mye hjemmefra, må vi gjerne utarbeide løsninger som dekker flere behov. Ofte er gjesterom og hjemmekontor slått sammen. Da er det viktig at man lager funksjonelle, gode og ryddige løsninger som også er fine å se på de gangene man har gjester, sier David-Andersen. Foto: Nadia Norskott

– Jeg tror nok at for de aller fleste er det veldig fint å sitte mot et vindu. Slik får man noe å hvile blikket på heller enn å stirre rett i en vegg. Hvis du ikke kan sitte mot et vindu, ville jeg vurdert å vende pulten vekk fra veggen og sitte å se ut i rommet.

I tillegg til godt lys og gode lyskilder mener David-Andersen det kan være fint med farger som gir litt energi. Grønne planter og friske blomster er elementer som kan gjøre det til en hyggelig arbeidsplass.

– Farger er veldig individuelt, men jeg tenker lyse grønntoner, blåtoner og gultoner kan gi ro uten å få deg til å sovne. Jeg ville syntes at et rødt kontor føles altfor hektisk, mens andre kanskje synes det gir den rette energien. Dette er veldig individuelt.

Jobber man kreativt, kan det være fint med en oppslagstavle der man kan samle materiellet man jobber med.

– Etter å ha jobbet lenge med å gjøre kontorene mer hjemmekoselige får vi nå kanskje behov for å gjøre det litt mer profesjonelt hjemme spår hun.

Psykomotorisk fysioterapeut Marit Weideborg. Foto: Privat

Bytte på å sitte uforstyrret og lufteturer

Når det gjelder selve arbeidsplassen, er det en fordel å ha ryggen i oppreist stilling og kjenne at man sitter stødig og avslappet med støtte i korsryggen og føttene godt plantet i gulvet.

– Da konsentrerer man seg best. Det kan også være en god investering å kjøpe et godt tastatur og mus og koble til laptopen, påpeker psykomotorisk fysioterapeut Marit Weideborg.

Kontorplass i forbindelse med stue. Arbeidsplassen vendt ut i rommet og mot vinduet. Fine møbler som står i stil med resten av innredningen og godt med oppbevaringsplass. Foto: Espen Grønli

Hun mener at man heller bør jobbe kortere, fokuserte økter og bytte på å hjelpe barn i skolealder eller ta seg av mindre barn der det er mulig.

– Bor man i en barnefamilie hvor begge jobber hjemmefra, vil det være en fordel å bytte på å sitte uforstyrret. Man arbeider best hvis man får sitte på et rom alene å fokusere. Det vil være det beste for å unngå uhensiktsmessig stress, sier hun og fortsetter:

– En risiko nå er at alt blir en lapskaus, og det kan være veldig energitappende. Et tips kan være å gå ut i frisk luft og bevege seg mens man tar jobbtelefoner.

Weideborg understreker at det er individuelt hva som fungerer godt, men anbefaler i likhet med David-Andersen å lage jobbsoner der det er mulig, og tilsvarende jobbfrie soner.

Hun anbefaler å opprettholde hverdagen med måltider alene uten at man jobber. Å spise frokost før «man går på jobb» og møtes til lunsj igjen. Bor man alene og savner kolleger, avtal en skype-lunsj.

– Det er mye usikkerhet som skaper stress nå. At både godterisalget og alkoholsalget har økt, kan være et tegn på at hverdag og helg flyter litt sammen. Fritidsaktiviteter og faste gjøremål har stoppet opp, og vi er i en tid der det kreves mye selvdisiplin, sier Weideborg og legger til:

– Jeg vil anbefale folk som nå sitter mye alene og jobber uten familie rundt seg, til å ta en lengre pause i løpet av dagen og en tur ut for å se andre mennesker. Kanskje gå en tur sammen med en annen, eventuelt en fast turkamerat. Da får man avbrekk og variasjon, og det tror jeg er viktig.