Er du sliten og oppgitt etter de første kaotiske ukene hjemme med jobboppgaver og barn med hjemmeskole? Det finnes strategier for å klare begge deler.

Liv Svirsky er barnepsykolog, spesialist i klinisk psykologi og forfatter av en rekke bøker om barn, ungdom og foreldre. Det meste handler om god planlegging, mener hun. Tenk på morgendagen – kvelden i forveien.

– Sett deg ned om kvelden når barna er lagt, og forbered deg på morgendagen. Lag en timeplan time for time med oversikt over hva barna skal gjøre. Og ikke minst hva du bør gjøre på jobb. Når barna vet hva som skal skje, blir de roligere, sier hun.

Husk at barnas alder er avgjørende for hvordan du planlegger dagene. Jo mindre barn, desto kortere arbeidsintervaller.

– Bruk barnas timeplan som utgangspunkt

Barnepsykolog Liv Svirsky Foto: Foto: Privat

Hvis du har barn som går på skole, har du sannsynligvis fått en god arbeidsplan fra skolen med oppgaver til barna. Det er et godt utgangspunkt også for den voksnes arbeidsdag.

– Følg for eksempel skoleplanen med 45 minutter matte. Så har du en pause i et kvarter. Og så tar dere pause, neste tema, og så lunsj midt på dagen, sier Svirsky.

Hun trekker frem spesielt ett råd:

Start med de kjedelige oppgavene og jobb gradvis mot det som er mer morsomt.

– Du belønner mindre attraktive aktiviteter ved å legge til noe forsterkende i etterkant. Barna kan bli fortalt at på slutten av timen kan de se på noe på mobiltelefonen, og når «skoledagen» er over, kan det hende du baker.

– Velg dine kamper med omhu

Barn som kjeder seg og føler seg innestengt kan fort bli dårligere versjoner av seg selv. Når du i tillegg skal forsøke å jobbe og pulsen presser på i tinningen, er det grunn til å velge sine kamper med omhu. Klassikeren er diskusjoner rundt skjermtid:

– La barna se en film hvis de vil i stedet for å krangle om den. Det kan være ok å la barna bruke skjermen litt mer enn du normalt tillater. Barn vil ikke bli skadet av å ha mer skjermtid på noen uker, mener Svirsky.

Samtidig påpeker hun at skjermtid ikke kan være helt ubegrenset. Du bør også tenke på barnas bruk av mobil, som om de befant seg fysisk på skolen. På skolen er det ikke fritt frem med mobil.

Arbeidsrettsadvokat Sophie Thörne Foto: Kate Gabor

– Ha tett dialog med arbeidsgiver

Sophie Thörne, arbeidsrettsadvokat ved den svenske arbeidsgiverorganisasjonen Almega, tar til ordet for at det kanskje ikke er mulig å jobbe hvis barna er veldig små.

I en slik situasjon er det essensielt å ha tett dialog med arbeidsgiveren sin, mener hun. Kanskje kan du ta ferie, foreldrepermisjon eller gå ned i stillingsprosent.

Omsorgspenger er en mulighet en periode. Hvis du er arbeidstaker, selvstendig næringsdrivende eller frilanser kan du bruke omsorgsdager når du må være borte fra jobb fordi barnehagen eller skolen er stengt.

– Dette er en veldig spesiell situasjon. Samtidig er det den ansattes ansvar å utføre jobben sin. Hvis du ikke kan gjøre det, må du fortelle det til arbeidsgiveren din. Da må arbeidsgiveren være fleksibel for å finne løsninger. For denne situasjonen er jo ikke arbeidstageren sin skyld.

Thörne påpeker at arbeidsgivere må sørge for at du har alt du trenger i form av tekniske løsninger, datamaskin og tastatur hvis du har skrivebordsjobb.

– Forutsatt at du har alt utstyret du trenger, kan du og arbeidsgiveren bestemme hvordan du skal gjøre jobben. For eksempel kan du finne et system der du jobber en halv dag, men jobber igjen noen kvelder når barna sover. Det som gjelder nå er å tenke fleksibelt.

Vi samarbeider med andre ledene aviser i verden. Denne artikkelen er hentet og oversatt fra Svenska Dagbladet.

Har du tips til forbrukersaker som gjelder barn og familieliv? Send en e-post.

Aftenpostens podkast Foreldrekoden har etablert en egen Facebook-gruppe for foreldre i alle aldre. Her kan du få eksklusiv informasjon og være med å diskutere temaer og få tips fra andre.