Forfatteren har hatt kontor flere steder, lengst holdt han til i Tungenes fyr.

– Jeg ble i superform av å sykle til jobb, men innså til slutt at jeg ble bløt hver eneste dag. Dessuten gikk den fine sykkelen min i stykker i regnværet, sier Bjørn Arild Ersland.

Han har også sittet i kontorkollektiv i Stavanger sentrum.

– Det var veldig fint, men plutselig begynte jeg å lytte til de andres telefonsamtaler. Jeg skjønte at jeg ble så ukonsentrert at det ikke gikk an å jobbe der. Så leide jeg et kontor i et par dager, før jeg skjønte at det var for stygt, sier han.

Fra Sverige til Storhaug

Deretter, for omtrent fire år siden, begynte han å lete etter brakkesystemer på nettet. Han fant en løsning i Sverige, og etter en stund kom en svensk semitrailer med et fiks ferdig kontor på 10 kvadratmeter til Storhaug i Stavanger.

Det ti kvadratmeter store brakkebygget kom fiks ferdig til hagen på Storhaug og ligger bare et par meter fra huset. Foto: Jonas Haarr Friestad

På forhånd hadde han kjørt ungenes lite brukte trampoline på bossplassen, gravd ei grøft til strømkabel, fjernet noe kratt og satt ut klosser som kontoret skulle stå på.

– Jeg var supernervøs for at det ikke skulle passe og for om det var mulig å få heist kontorbygget ned fra naboens hage.

Det var det altså. Kontoret var allerede ferdig malt og isolert. Alt Bjørn Arild har gjort, er å sette opp møbler og henge opp et par bilder. Han bruker samme trådløse nett som inne i huset. En divan har han også fått på plass.

På veggen henger sykkelen Bjørn Arild pleide å bruke til jobb. Han tar seg gjerne en lur på divanen i løpet av arbeidsdagen. Foto: Jonas Haarr Friestad
Bjørn Arild trenger ikke mye på kontoret, men denne papegøyen som pleide stå hos bestemoren, har fått plass på høyttaleren. Foto: Jonas Haarr Friestad
Slik foretrekker noen å ha arbeidsplassen: Personlig med bilder og pynt. Foto: Jonas Haarr Friestad

– Jeg har en idé om at man skal kunne sove i løpet av arbeidsdagen. Har man sovet midt på dagen, får man plutselig to arbeidsdager.

Rundt kontorbord

Bordet fant han på Finn, og han er veldig fornøyd med kjøpet.

– Jeg hadde en idé om at kontorbord burde være runde. Det er utrolig mye koseligere. Ellers mener jeg det ikke bør være så mye annet på kontoret. Jeg har skjønt at jeg ikke trenger så mye. Jeg skal jo bare skrive bøker her. Tidligere har han slept rundt på kasser med personlige ting fra kontor til kontor.

– Etter hvert innså jeg at det jo ikke ble pakket ut. Datteren min mener jeg må ha bilder på veggen, derfor har jeg to bilder fra illustratørene mine oppe, sier han.

På veggen henger også sykkelen han syklet i stykker på vei til Tungenes. En som så den, fikset den opp mot at Bjørn Arild betalte delene.

– Nå bruker jeg den bare når det er tørt. Det vil si nesten aldri, humrer han.

Ville ha det adskilt

Etter han flyttet inn i hagen, har han lært seg å høre på musikk mens han jobber. En viktig del av arbeidsdagen er blitt å lage spillelister på Spotify.

– Fredagen er høydepunktet. Da kommer all den nye musikken på Spotify, sier han.

Selv om han har ledige rom i huset et par meter unna, var han klar på at han ønsket å ha kontor adskilt fra huset.

– Det ville vært enormt forstyrrende å ha hjemmekontor inne. Selv om jeg var alene hjemme, kunne tanken på å ta oppvasken vært forstyrrende. Det er en helt ekstrem frihet å komme ut her og jobbe. Det er totalt annerledes, det blir mer definert. Som regel tar jeg ikke med meg jobben inn igjen, sier han.

Skriver om kontoret

Av og til starter han likevel arbeidsdagen på kjøkkenet, i åttetiden, før han etterpå går ut i hagen.

Flere bøker er blitt skrevet her inne, blant annet hans nyeste bok «Hårfagre». Kontoret i hagen er faktisk nevnt i den forrige boken, «Hvor gammel blir en tiger?», nominert til Brageprisen: Jeg legger en vedpinne på bålet. Så går jeg ut og setter meg på kontoret i hagen. Det er her jeg skriver denne boken.

Katten følger med på hva som skjer. Foto: Jonas Haarr Friestad

Boka handlet om den forrige katten. Etter den døde, fikk de en ny. Ofte kommer den inn på kontoret og legger seg ved siden av datamaskinen eller i sofaen.

Sparer penger

Han snakker så varmt om løsningen at han mener han burde hatt provisjon.

– Man skal være supergod for å bygge noe bedre enn dette. Det eneste dumme, var at krona sank akkurat den dagen jeg skulle betale.

Han synes å huske at det kostet drøyt 200.000 kroner for alt.

På vei til jobb. Foto: Jonas Haarr Friestad
Den retro pulten står godt til blåfargen på veggen. Legg merke til at skrivebordslampen er plassert på venstre side. Foto: Jan Inge Haga
God oppbevaringsløsning gir ren og ryddig pult. Foto: Jan Inge Haga
Arbeidsplass for to, med dagslys ovenfra. Foto: Jonas Haarr Friestad

– Å leie kontor kostet meg gjerne opp til 2500 kroner i måneden. Når jeg regnet på det, kom jeg frem til en «månedsleie» her på 4–500 kroner.

Planen hans var egentlig å ta en løpetur i hver lunsjpause.

– Men jeg har det jo så fint på kontoret. Jeg kommer meg aldri noe sted, fordi det er så fint å jobbe her.

Råd om hjemmekontor

Hva bør man tenke på hvis man skal lage hjemmekontor? Vi spurte ergoterapeut Kirsti Moltu i Stavanger kommune, som har videreutdanning i ergonomi på arbeidsplassen. Dette er hennes råd:

Rommet: Skal man jobbe hjemmefra hele dagen, er det best med et rom skjermet fra andre inntrykk. Pynt og bilder er fint, det gir inspirasjon. Man må ha noe å feste blikket på utenom dataskjermen.

Lys: God belysning er viktig, både punktbelysning og generell belysning. Det er viktig å få lys inn fra midten eller fra venstre side. Om du er høyrehendt, vel å merke. Da skygger ikke hånden for lyset. Det beste lyset er dagslys. Er det for mye sollys, kan man bruke blendingsgardiner.

Pult: Glassbord er ikke så lurt. Det gir mye reflekser, og øynene blir slitne.

Stol: En stødig stol med fem hjul og heve- og senkefunksjon er det beste. Vippefunksjon er også bra, og mulighet til å sitte med åpen hoftevinkel. Det viktigste er arbeidsstillingen og at man ofte varierer hvordan man sitter. Utgangspunktet bør være å ha 90 graders vinkel i ankler, knær og hofter. Så skal man kunne sitte med senkede skuldre, slik at albuene hviler i 90 grader på pulten. Reis deg opp og ta mikropauser underveis, slik at du ikke stivner til og blir trøtt i øynene.

Data: Det er viktig å tenke på avstand til skjermen. Det anbefalte er mellom 50 og 70 centimeter. Ikke se opp mot skjermen, heller litt skrått nedover. Knøttsmå tastaturer på bærbare maskiner kan bli slitsomt i lengden, så bruk gjerne eksternt tastatur.