Omfavnet av et vakkert naturlandskap er småbruket Hellerud lokalisert seks kilometer fra Kongsvinger. Eiendommen på 30 mål ligger 345 meter over havet med utsikt til Glomma og togene på Kongsvingerbanen i det fjerne.

– Vi begynte tidlig å planlegge hvordan vi ville leve når vi ble pensjonister, forteller Kari Hellerud Tuseth. Å flytte inn i leilighet, var aldri noe alternativ for oss.

Flere alternativer ble diskutert, og de endte opp med å selge hjemmet i Østfold, for å bygge nytt hus på småbruket på Kongsvinger som var familiens feriested.

Det har ikke vært drevet landbruk på småbruket siden før 1940. – Siden det ikke er blitt brukt kunstgjødsel i området, har stedet en fantastisk blomsterprakt av villblomster. Vi gjør alt for å prøve og bevare blomsterengen og kulturlandskapet, forteller Kari.

Ikke alle møbler og ting fra det forrige huset passet inn i dette huset. Noe ble gitt bort til loppemarked og noe ble solgt. – Da jeg er over gjennomsnittet interessert i design og interiør, ble det kjøpt noen nye «stilikon». Ellers er huset møblert med noe arv, møbler vi hadde fra før og noe er beholdt av sentimentale årsaker, slik som kunsthåndverk fra Zambia forteller Kari Hellerud Tuseth. Foto: Karen Gjermundrød

Teknisk moderne, vedlikeholdsfritt og økovennlig

Terrenget på eiendommen la føringene for hvordan huset skulle plasseres og utformes. Blant annet krysser en kjerrevei eiendommen langs en gammel steinrøys og ender seks kilometer unna.

– Det var viktig for oss å ikke «stenge» veien, slik at den fremdeles kunne brukes av ridende og gående.

Det var også viktig for Kari og Paul å plassere huset slik at terrassen fikk mest mulig sol, lys og lunt vær.

Etter å ha bodd mange år i Zambia, ønsket de seg en teknisk moderne, vedlikeholdsfri og «økovennlig» bolig de kunne bli gamle i.

De har boret etter grunnvann og berg-varme, og har nå deilig, kaldt drikkevann samt nok vann til husholdning og vanning. Huset blir oppvarmet med vannbåren varme i alle gulv og temperaturen reguleres med termostat.

Boligen har et biologisk renseanlegg for avløpsvann og kloakk, for et renere nærmiljø. Vannet som er renset, blir ført i rør til en dam som er gravet ut nederst på tomten. Det faste avfallet blir til jord. To ganger i året kommer en servicemann og pakker jord i sekker som fylles på rundt bærbusker og frukttrær.

Ekteparet ønsket seg en teknisk moderne, vedlikeholdsfri og «økovennlig» bolig de kunne bli gamle i. Foto: Karen Gjermundrød
– Det er viktig med «rom for hvile», synes jeg, og naturen selv er så fin at det danner seg flotte bilder gjennom de store vindusflatene, som her ved spisebordet, sier Kari. Her spises det frokost mens dagens aviser leses, til fin utsikt til foringsplassen for småfuglene. Foto: Karen Gjermundrød
Glassflatene i stuer, oppholdsrom går fra gulv til tak, noe som gir en inne-ute følelse. Foto: Karen Gjermundrød

Arkitekttegnet

– Vi forsto tidlig at vi trengte en arkitekt til å tegne huset, og tok kontakt med flere. Men ingen hadde erfaring med mur og materialet vi ville bygge i – ytong.

Til slutt fikk vi tips om å kontakte arkitekt Jan Lie som hadde tegnet flere hus og rekkehus i dette materialet, forteller Paul.

Ytong er lette murblokker med luft-hulrom som isolerer. Ferdig oppsatt kunne huset bare pusses på innsiden og utsiden, hvor det ble tilsatt fargepigment i murpussen, gulhvitt inne og gråhvitt ute, det også helt vedlikeholdsfritt.

Byggingen startet i 2008, boligen ble ferdigstilt sommeren 2010. Terrassen ble støpt ferdig med renner til vann, blomsterbed og bauta – en to meter høy stein tatt ut av grunnen, før de startet å bygge selve huset.

Paul arbeidet som seniorrådgiver for fylkesmannen i Østfold, og pensjonerte seg akkurat i tide til å kunne være byggeleder.

Relativt få materialer er brukt innvendig. Gulvene består av naturskifer og eikeparkett. Taket der det er åpen himling har lekter av høvlet gran. Tak i soverom er store takplater som er sparklet og malt. I andre rom er takene pusset mur. Alle veggene er pusset mur med fargepigment.

Huset sett fra bautaen. Skifergulvet går rett igjennom huset. Grunnflaten er ca. 195m2, og terrassen ca. 170m2, i tillegg kommer terrassen som er bygget rundt hele huset. Det er mulig å gå «tørrskodd» på spasertur rundt og rundt, noe barnebarna elsker! Foto: Karen Gjermundrød
Terrassen er så stor at de kan forflytte seg etter solen rundt om i de ulike sittegruppene, både under tak og åpen himmel. Fasaden ute er pusset mur blandet med fargepigment og har grovere tekstur enn det som er brukt inne. Foto: Karen Gjermundrød

Uterommet

Det er lagt naturskifer fra trammen, gjennom hall og hagestue, ut på terrassen som ender på «spissen» av terrassen. Dette danner en akse igjennom huset og leder blikket mot en monumental naturstein/bauta som om sommeren har sildrende vann.

– I bedene på terrassen har jeg plantet slik at det skal se pent ut året rundt. Våren starter med blå scilla og hvitveis (kom av seg selv med jorden), deretter overtar store alun. Når bladene visner, popper hostaen opp. Snart er det visne dekket av store hostablad mens alun-blomstene fremdeles er vakre. Bakerst har jeg satt høyt gress som ikke blir klippet ned om høsten; dette skaper fine former i rim, snø og lys!

Midt på terrassen, midt i aksen, er det laget i stand en permanent plass til juletre. Treet blir hugget på egen eiendom og er stort. Pyntet med lys ser granen flott ut innenifra og kan sees fra alle steder i huset. De dropper dermed juletreet inne.

– Å bo her gir oss en egen frihet. Nær kontakt med dyr, fugler, kulturlandskap og årstidenes skiftninger! Og det tar bare syv minutter med bil til Kongsvinger, og det er ni mil til Oslo. Foto: Karen Gjermundrød
Terrenget på eiendommen la føringene for hvordan huset skulle plasseres og utformes. Huset har måttet tilpasse seg det opprinnelige landskapet og vegetasjonen. Foto: Karen Gjermundrød

Jobber hver dag

– Vi har aldri angret på at vi startet vår pensjonisttilværelse med et husprosjekt! Dette var riktig for oss, og samarbeidet i byggeperioden fungerte godt. Paul hadde hovedansvaret for det tekniske og jeg for designen. Jeg kan ikke huske at vi var uenige om noe! smiler Kari.

– Det er et godt hus å bo i, og huset har «god flyt». Nå lever vi et gammeldags liv i et moderne hus.

De bruker hele huset og planlegger hva de skal gjøre og «går på jobb hver dag». Paul jobber med skogsdrift, dyrker litt grønnsaker, poteter, bær og steller i drivhuset med tomater og druer. Ellers er han veldig glad i å prøve ut nye tekniske finesser og «duppedipper» i verkstedet sitt.

Kari finner mye glede i å verne om plassens gamle vekster og komponerer «hagetablåer» – et sted er det steinbed, et annet sted staudebed og så en japansk inspirert hage-del, beplantning rundt dam og «wood-land» som eksempler på noen av flere «tablåer».

– Men hele tiden er det det opprinnelige landskapet og vegetasjonen som bestemmer og spiller hovedrollen! understreker hun.