Huset ligger ved Gandsfjorden, Rogaland, bygd i tegl og royalimpregnert kledning. Et hus du legger merke til.

Rett som det er, er det noen som stopper og tar bilde av carporten også.

Inni huset finner du Kjell Reianes og Camilla Maria Myrås, pluss hunden Nicco. Camilla er sanger. Nicco er en Welsh terrier. Kjell er en arkitekt som ble musiker i en alder da de fleste tenker på AFP.

Innenfor døren er utsiden det første du legger merke til. Det er slik han vil ha det.

— På vei inn, skal du være på vei ut. Alt i huset leder mot utsikten, påpeker Kjell.

Og utsikten mot Gandsfjorden er vel verd å dvele ved. At takpanelet peker den veien, er en av detaljene som påvirker blikkretningen. Taket er i tillegg uten lister, noe som gjør det nesten svevende.

UTSIKT: Når du kommer inn, skal du komme ut, mener Kjell Reianes. Fra inngangen føres blikket gjennom huset og til utsikten over Gandsfjorden. Foto: Jonas Haarr Friestad

Skal være tidstypisk

I 2016 ville mange falt for fristelsen til å hvitmale taket, men Kjell vil at tingene viser tiden de stammer fra.

Forandringer henviser han til det han kaller en moderne krok av stua.

— Dette er et klassisk hus. Den største feilen du kunne gjort, var å male alt hvitt.

Små forandringer er derimot helt i orden, som å legge inn en flatskjerm i fronten av kjøkkenøya.

Helst skal tingene tegnes inn så logisk at du ikke tenker på at de er der, som trappa opp til den nye takterrassen.

ELEKTRISK: Det er stadig noen som tar bilde av carporten. Foto: Jonas Haarr Friestad
DRØMMETOMTEN: Kjell Reianes bor i Tarjodd Bondes vei på Frøystad Gård, området han var med på å planlegge på Gausel langs Gandsfjorden. Foto: Jonas Haarr Friestad

— Jeg vil ikke ha for mye designstash, sier Kjell mens han viser oss rundt.Noe har han likevel forelsket seg i, som spisebordet «Superellipse» fra Fritz Hansen. Det ble designet av Piet Hein og Bruno Mathsson i 1968. Rundt det står stolene «Rondo» fra Danerka, designet av Erik Jørgensen i 1986.

SAMBOERE: Camilla Maria Myrås og Kjell Reianes bor og opptrer sammen. Foto: Jonas Haarr Friestad

De ligner den langt mer berømte «Syver»-stolen til Arne Jacobsen, men Kjell mener «Rondo» er bedre å sitte på. Får villafølelse uten villa:

Kost, ikke markedspris

PH-lampene til Poul Henningsen er han svak for. Stålampen fant han merkelig nok på Bilka hypermarked i Ålborg.

— Det sto 2300 kroner på den, og jeg kunne ikke tro at det var sant. De koster mye mer på nettet.

TV PÅ KJØKKENET: Kjøkkenet har Kjell tegnet selv, bygd av Uno Form. Nylig felte han en flatskjerm inn i fronten på kjøkkenøya. Foto: Jonas Haarr Friestad
DESIGN: Ved kjøkkenet er det plass til en sofakrok. Palisanderbord fra Danerka og PH-lamper. Foto: Jonas Haarr Friestad

Men Bilka gjør nettopp det som Kjell etterlyser på dagens boligmarked. De tar innkjøpsprisen og legger på sin vanlige fortjeneste.— Før så vi på hva det kostet å bygge et hus. Så la vi på 20 prosent og håpet at noen ville kjøpe det. Nå er veldig mye av utbyggingen entreprenørstyrt. Man ser hva markedet er villig til å betale og setter prisen ut fra det.

Slikt opprører en gutt oppvokst i trange kår. Faren jobbet på Rosenberg verft, og familien bodde i et typisk arbeiderstrøk.

LAGET AV SØSTEREN: Keramikeren Anne-Brit Soma Reienes fikk en bestilling på 100 av disse til et cruiseskip og lagde noen til broren Kjell også. Foto: Jonas Haarr Friestad

Det er kanskje derfor han sier ja til å synge under frokosten på Folkets Hus i Stavanger hver 1. mai.Dette har igjen ført til at han er på vei med en cd kalt «Arbeidsmann» 22. oktober.

LO-leder Gerd Kristiansen likte hva hun hørte på en privatkonsert, og LO har bestilt 5000 eksemplarer av platen. Et høyt tall på dagens marked.

Den veldig spesielle hestelampen:

Svigerfar til Janove

Kjell ble 61 år før han ga ut sin første plate, men det kunne skjedd tidligere. Han spilte i band i 16 år, og tilbake i 1966 underholdt de i pausen da Bodø-bandet 1-2-6 spilte for 1200 mennesker i Giskehallen i Sandnes.

— Vi fikk 400 kroner for jobben.

UTEPLASS: God plass på terrassen. Strandlinjen bak hører med til eiendommen. Foto: Jonas Haarr Friestad

I 1969 var han med på å starte Stavanger vise— og lyrikklubb. Da han flyttet til Bryne noen år, ble det Bryne Storband.På Bryne var han nabo med Rune Ottesen. Han hadde en sønn som het Jan Ove, som senere dro navnet sammen til Janove.

Nabogutten giftet seg med Kjells datter Susanne. Janove Ottesen ble frontfigur i Kaizers Orchestra, mens Kjell holdt musikken på et hobbyplan. Da Kjell fylte 60, mente Janove at nå var det nok. En plate måtte komme, og han kunne produsere den.

KUNST: Store keramikkfigurer lagd av Anne-Brit Soma Reienes, søsteren til Kjell. Foto: Jonas Haarr Friestad

Greit nok, Kjell hadde skrevet 300-400 sanger og kunne vel ta noen av dem, men Janove beordret ham til å skrive 40 nye. Så skulle han selv velge ti av dem.Slik ble det, og på nyåret i 2012 kom «Aldri for seint» til en varm mottakelse. Anmeldelsene av «Ringer i vatn» tre år senere var ikke noe dårligere.

Studentparet har på lavbudsjett skapt et hjem de stortrives i, med møbler de vil beholde lenge:

Startet Deltahus

Tilbake i 1976 hadde Kjell startet firmaet Deltahus.

— Den gang kjøpte man et kataloghus og tvang det ned på en tomt. Eller man gikk til en arkitekt som så på stjernene og kjørte deg «konk». Min tanke var å gjøre en mellomting. Jeg ansatte tømrere, tegnet husene selv og kalkulerte prisen. Den ble ikke høyere enn for et typehus.

KUNST: Det store bildet er malt av Stig Andresen, svogeren til Kjell. Foto: Jonas Haarr Friestad

Slik fortsatte han til Block Watne kjøpte Hetlandshus. Da fikk Kjell et lønnstilbud han ikke kunne si nei til, og Deltahus ble nye Hetlandshus. I to år reiste han rundt og presenterte husene.Derfra gikk han til Mesterhus, en landsomfattende kjede av frittstående byggmesterfirmaer.

Gi meg fem år på å utvikle alle husene, sa Kjell.

Han fikk det som han ville, og ved tiårsjubileet i 2000 var alle husene i katalogen hans.

Grunnkonseptet var ti hus, presentert i ulike varianter. Det året ble Mesterhus dobbelt så stort som Block Watne.

Ga opp husdrømmen, så kom drømmetomta for salg:

Hus for fotballproffene

Da De Sandvigske Samlinger på Maihaugen ville innlemme et hus fra hvert tiår, ble Kjells «Tradisjon» for Hetlandshus plukket ut til å representere 90-tallet.

Det førte til at Kjetil Siem, i dag generalsekretær i Norges Fotballforbund, så navnet hans på et skilt der.

Kjell Reianes bor i Tarjodd Bondes vei på Frøystad Gård, området han var med på å planlegge på Gausel langs Gandsfjorden. Foto: Jonas Haarr Friestad

Han liker huset og ber Kjell tegne ett på Lillestrøm og ett i Romsdalen. Kjell sier ja.

Så ringer telefonen igjen. Siem forteller at kona til daværende Manchester United-proff Henning Berg skal flytte hjem til Norge med to barn. Hun trenger et hus. Kjell tegner det.

Ny telefon. Denne gang fra den nye kona til Henning Berg. Hun har sett huset og ber Kjell komme til Manchester og tegne ett til. Kjell reiser.

KUNST: Bildet er malt av Stig Andresen, svogeren til Kjell. Foto: Jonas Haarr Friestad

På den tiden er Henning Berg kaptein på det norske fotballandslaget.Ny telefon, fra Lars Bohinen i Derby. Han vil også ha et hus.

Det samme vil André Bergdølmo som spiller for Ajax i Amsterdam. Og Gunnar Halle i engelske Bradford.

Nye reiser.

Nå har de satt sitt eget preg på leiligheten:

Frøystad Gård

På 90-tallet ville Stavanger kommune sette opp tre blokker på Gausel, ned mot Gandsfjorden. De sto fritt til å ekspropriere eiendommen, og grunneieren innså at alternativet var å presentere bedre planer for kommunen.

Kjell Reianes ble kontaktet. Hva skulle han ha for å gå i gang?

FAVORITT: Spisebordet «Superellipse» fra Fritz Hansen ble designet av Piet Hein og Bruno Mathsson i 1968. Stolene er fra Danerka. De heter «Rondo» og ble designet av Erik Jørgensen i 1986. Foto: Jonas Haarr Friestad

La meg velge en tomt, svarte Kjell uten særlig tro på et ja. Men det fikk han, og dermed drømmetomten han normalt kunne sett langt etter.Han gikk videre til arkitektene Sjo Fasting og Reier Carlsen. 170 boenheter ble tegnet inn.

Kommunen godkjente planene, og i 1997 kunne Kjell flytte inn i et nytt hus.

Det planla han selv, etter å ha fått arkitektene Dag Fasting og Per Thygesen til å tegne forslag som han kunne bruke elementer fra.

Det førte til et stort hus, med 330 kvadrat fordelt på tre etasjer og et anneks.

Kjell har vært bevisst på at alle husene i området som kalles Frøystad Gård, skal ha tilgang til sjøen.

— Jeg er vel en av de få arkitekter som frivillig har tegnet inn en turvei foran egen eiendom, ler han.

Klipte og limte for drømmehytta:

Livslange områder

Mens livsløpsboliger er et innarbeidet begrep, snakker Kjell om verdien av livslange områder.

Steder med små tomannsboliger, eneboliger og eldreboliger. Der du kan bo hele livet. Frøystad Gård er blitt til dette.

SJØUTSIKT: Takterrassen mellom huset og annekset er nyeste tilskudd. Foto: Jonas Haarr Friestad

Den visjonen gjentar han nå på Ski i Akershus. Da Mesterhus sa nei til prosjektet i 1999, pantsatte Kjell og Camilla det de hadde og kjøpte hele området på 50 mål.Kjell satte i gang med å tegne, og nå står det 66 hus der. Igjen gjennom Deltahus.

— Jeg savner arkitektstyrte utbygginger. Du kan ikke lage det samme over alt.

Kjell har også en annen kjepphest: - Det snakkes om smarthus, men ikke om kvalitet. Hvordan blir energiregnskapet hvis du må bytte ut kledningen etter ti år? Kommunen må ha en tøffere styring, og kostnadene må tas av fortjenesten til entreprenøren. Nå velges ofte billigste kjøkken, billigste parkett og billigste maling. Vi la inn en del ekstra da vi selv bygde og har sluppet å gjøre noe på 20 år.

Artist på heltid

Når folk ringer og spør ham å tegne et hus i dag, takker han nei. Bortsett fra et par venneprosjekter på Vaulen og Hinna, der han kaller seg rådgiver.

GITARER: Gitaren til venstre opptrådte Kjell Reianes med i mange år, før svigersønn Janove Ottesen krevde at han måtte få seg noe skikkelig. Da ble 12-strengeren fra Ovation byttet ut med en Gibson J-200. Foto: Jonas Haarr Friestad

Kjell Reianes har 60-70 spillejobber i året og nøyer seg med det. Du skal ha tid til å leve også, ikke minst når 67-årsdagen nærmer seg.Et par råd på tampen har han likevel å komme med:

MUSIKER: Flygel og keyboard har fått plass i stua. I kjelleren er det opptaksrom. Foto: Jonas Haarr Friestad

— Spør deg selv om hvem du er om 20 år. Gi deg selv en utviklingsmulighet i ditt eget hus.Og: - Alle hus skal egentlig være en kulisse for den som bor der. Du må passe på at huset ikke tar over deg.

Interessert i bolig og interiør? Følg oss på Instagram, @boligoghjem