Han har alltid vært glad i å tegne, og i 2013 begynte Kjetil å leke med tanken på å tegne sin egen hytte. Tomt hadde han allerede, ved siden av familiehytta på Idse, en fem kvadratkilometer stor øy i Strand kommune.

Så da var det bare å sette i gang. Riktignok uten noen form for arkitektutdannelse eller erfaring. Vinterkveldene det året brukte Kjetil veldig mange post-it-lapper, både gule og rosa, for å visualisere hvordan den nye hytta kunne bli.

Han klippet ut senger, spisebord og vegger. Fem centimeter tilsvarte en meter i virkeligheten. Så la han ut bitene på bordet og puslet dem sammen til han var fornøyd.

— Jeg måtte for eksempel tenke på hvor mye plass som trengtes for å gå forbi møblene. Hjemme i stuen satte jeg også opp stoler for å se om det ville være stort nok, sier Kjetil.

KRABBEKOKING: Ute er det et eget kjøkken for krabbekoking og fiskesløying. Foto: Jan Inge Haga

Maks 50 kvadratParallelt med post-it-prosjektet fant han et gratis tegneprogram på nettet. Det brukte han til å planlegge hyttens ytre, og det ga også et 3D-bilde av ideene hans.

— På forhånd hadde jeg tenkt over hvilke behov vi hadde og hvor stor plass vi trengte. Målet ble å lage noe funksjonelt som var under 50 kvadratmeter. Samtidig måtte inne- og uteområdene kombineres på en god måte, så hytta ikke ville føles liten, sier Kjetil.

Hytta ligger i et storslått landskap:

Var hytta blitt over 50 kvadrat, ville det betydd at Kjetil måtte forholde seg til andre byggtekniske regelverk. Det var heller ikke særlig behov for større plass, ettersom både han og kjæresten har voksne barn.

ARV: Slagbordet i spisestuen er arvegods. Benken er fra Finn.no, lampen fra Danmark. Foto: Jan Inge Haga
Paret er fornøyde med hvordan de har utnyttet de snaut 50 kvadratmeterne. Ute er det kroker i le for ulike vindretninger. Foto: Jan Inge Haga

Derfor var det stort sett var det bare de to som ville bruke hytta regelmessig, innimellom sammen med hunden, venner og noen av barna.I tillegg gjorde store høydeforskjeller på tomta det vanskelig å bygge særlig større.

— Dermed gjaldt det å få maksimal utnyttelse av arealet og tenke ut smarte løsninger for god romfølelse, som for eksempel skyvedører, sier Kjetil.

Også en litt annen hytteløsning:

Christine Skagen Gjerde og Kjetil Kiil Halvorsen nyter å være på hytta. Foto: Jan Inge Haga

Da han var fornøyd med puslingen, kontaktet han Stavangerhytten og ba dem se på tegningene han hadde laget.— De tok seg av dimensjoneringer og hensyn til ting jeg ikke hadde tenkt på. Som tillatt høyde under mønet og slikt. Men de konkluderte med at det meste av det jeg hadde tegnet, gikk an å bygge, sier Kjetil.

Og hjertet i døren er heller ikke tilfeldig utskåret:

SPESIALDESIGNET: Seilduken over spisebordet ute er spesiallaget for plassen. Den beskytter mot sol og regn. Foto: Jan Inge Haga
LYS: Store vinduer sørger for mye lys inn i hytta. Fra spisestuen er det utgang til uteområdet med utekjøkkenet. Foto: Jan Inge Haga

Vedlikeholdsfritt Høsten 2014 stod den 49,7 kvadratmeter store hytta ferdig, to måneder etter at terrenget ble planert. Uteområdet rundt hytta ble ferdig året etter. Paret reiser inn så ofte de kan, og i sommer har de vært på Idse i fire uker.

— Siden vi er særboere, føles dette som et felles hjem. Det føles naturlig å søke inn her når vi skal være sammen, sier Christine Skagen Gjerde.

De valgte en litt annen løsning i huset ved havet:

Når de først er på hytta, er det for å slappe av og kose seg. Derfor er den bygd i vedlikeholdsfri kjerneved av furu, som gråner naturlig med tiden. Det er ikke brukt en eneste spiker utvendig.

— Siden bordene er så smale, var byggmesteren redd for at de ville vri seg. Dermed brukte han terrasseskruer over alt, forklarer Kjetil.

Den oransje kjelen er fra en bruktbutikk på Jørpeland og brukes til å koke egg i. Foto: Jan Inge Haga
I tillegg til hytta er det også et frittstående uthus, samt en stamp. Foto: Jan Inge Haga

Over to planEn platting følger terrenget rundt hytta, og rekkverket buer seg langs en skrent.

Kjetil har sørget for lune kroker der man kan sitte i le for regn og ulike vindretninger. Blåser det veldig mye, sitter de gjerne i det frittstående uthuset med åpne dører hvis de skal sole seg.

FØLGER: Rekkverket langs plattingen følger terrenget på tomta. Foto: Jan Inge Haga
GOD UTSIKT: Fra andre etasje er det god utsikt. Foto: Jan Inge Haga

Inntil hytteveggen er det utekjøkken for krabbekoking og annen matlaging.

Uteområdet rundt hytta er omkranset av furutrær. For å få sjøutsikt og mer lysinnfall, ble den bygd over to etasjer.

— Det gjør også at hytta oppfattes som større enn om vi hadde hatt alt på ett plan. Det gir en ekstra dimensjon, sier Kjetil.

Nede er det spisestue med kjøkken, samt to soverom og bad. Fra sofakroken i andre etasje kan de se rosarøde solnedganger over øylandskapet i Ryfylke. Her oppe er det også tv, og plass til madrasser på gulvet hvis det kommer flere overnattingsgjester.

Fra fylte 26 år forventes det at man eier bolig, mener eksperten.

EKSTRA DIMENSJON: For å gi hytta en ekstra dimensjon, og en følelse av å være større enn 50 kvadrat, ble den bygd over to plan. Fra øverste etasje ser de både solnedgang og tv. Foto: Jan Inge Haga

Romantisk retroI interiøret finnes blant annet kunstverk av Christines mor og far, og mange av møblene er arvegods fra familie.

— Vi har vært veldig heldige. De gamle møblene satte tonen for resten av innredningen, sier Christine.

LETT RETRO: Kjøkkenet har innslag av oransje gjenstander, i tråd med Kjetils kjærlighet for 60- og 70-tallet. Foto: Jan Inge Haga
ROMANTISK: Da soverommet skulle innredes, innrømmer Christine at hun gikk bananas med den romantiske stilen. En duk er brukt som sengeteppe, nattbordet er arvegods. Foto: Jan Inge Haga

Hun gikk med glede inn for en romantisk stil når hun fikk anledning til det. Kjetil er glad i 60— og 70-tallet, så det er også noen retroobjekter og fargerike innslag i hytta.- Vi er begge interesserte i hvordan vi har det rundt oss, men hun har mer touchen på innredningen enn jeg, sier Kjetil.

— Jeg er nok en estetiker og ser hvordan ting passer sammen. Men han er flink å finne fine ting, sier Christine.

ARV: Slagbordet i spisestuen er arvegods. Benken er fra Finn.no, lampen fra Danmark. Foto: Jan Inge Haga

FunksjoneltPlanen var å ha solcellepanel på taket, men fordi tradisjonell strømforsyning viste seg å være et mye billigere alternativ, ble det valgt isteden.

FIRBENT VENN: Hunden Dennis får også være med Christine og Kjetil på hytta. Her foran uthuset. Foto: Jan Inge Haga

Det er likevel lagt opp til solcellebruk hvis paret skulle ønske det i framtiden. Vannet kommer fra brønn og vanntank, og på badet er det et forbrenningstoalett.— Det kunne alltids vært mer plass til å stue bort ting. Men så prøver jeg å si til meg selv at her har vi faktisk det vi trenger. Ideen var jo å ha en «hytte-hytte», ikke et hus på landet med garasje og svømmebasseng, og det har vi fått til. Vi trives veldig godt. Det som er smått, kan være like godt, sier han.

— Jeg synes vi har fått veldig mye ut av snaut 50 kvadrat. Alt er blitt så funksjonelt, og vi er veldig fornøyde. Det er fredelig og godt her, sier Christine.

Interessert i hyttemarkedet? Sjekk disse sakene: