– Når man først ser at noe spirer og gror, og at fingrene er grønnere enn man først trodde, da spirer det også noe i en selv, sier Heidi Kopperud smilende og viser frem en kraftig georgine som strekker seg mot solen.

– Det som startet med et lite bed, er bare blitt til flere, og nå har vi alltid en spade stående i jorden, forteller hun.

Kopperud begynte å legge planer for hagen for ca. ti år siden. Det tok ikke lang tid før hun også fikk med seg moren på alle prosjektene.

IVRIGE: Heidi og Erik trives best ute og har stadig et nytt prosjekt på gang i den store hagen. Foto: Helge Eek

Sammen har de skapt en nydelig hage med mange rom og forskjellige soner.

Til de større prosjektene, som drivhus og utestuer, får de god hjelp av Erik Sedin, Heidis mann.

Store og små deltar

Den frodige hagen som består av to koselige utestuer, et stort drivhus, en dam og flere flotte bed, vekker oppsikt. Hagelag tar stadig kontakt for å komme på besøk.

FURUTRÆR: Utestuen som ligger nærmest huset til Grethe, er omkranset av vakre, gamle frukttrær. På en kjølig kveld kan de fyre opp i peisen. Foto: Helge Eek

Hver sommer, den andre helgen i juni, arrangerer de hagemarked i regi av Ullensaker hagelag.

– Det er så lærerikt og hyggelig å være med i et hagelag, sier Heidi.

Moren nikker samtykkende.

– Vi bytter til oss stauder og får mange gode tips av andre hageglade, eller hagegale, ler hun.

POTTER: Bygg opp pottene i ulike høyder og sett dem i grupper rundt i hagen. Det ser frodigere ut enn en og en potte. Foto: Helge Eek

Men det er ikke bare de voksne i familien på Kjos som arbeider i hagen. Også de tre barna, Andreas, Sigrid og Herman, viser interesse for det moren og bestemoren bruker det meste av fritiden på.

Utenfor det store drivhuset står tre opphøyde bed bugnende av urter, salat og grønnsaker. Det startet som et 4H-prosjekt. Nå er Andreas stadig borte og luker litt og ser om noe er klart til å høstes.

Han er også familiens baker, og de samles ofte i en av hagestuene med noe godt på bordet.

GRØNT: Langs stien fra drivhuset kan man skimte den ene hagestuen blant frodige, grønne busker. Foto: Helge Eek

Samlingspunkt

Heidi finner inspirasjon i hage- og interiørblader, fra de andre i hagelaget og på Instagram. Det blir mange prosjekter.

– Det starter som regel i det små, og så bare bygger det seg på. Men jeg har flaks som har en så handy mann. Han bygger, og jeg planter, smiler hun og viser frem hagestuen som ligger bak huset.

UTELIV: Når man har peis i utestuen, blir den mye mer anvendelig, og det er stemningsfullt å sitte her på kjølige kvelder også. Foto: Helge Eek
SONER: Det er lurt med ulike soner i hager. Da blir det ikke så store grøntarealer, og man kan gå på tur mellom de ulike delene. Foto: Helge Eek

– Her er vi aller mest. Når vi først har tid til å sette oss ned, ler hun.

– Sommer som vinter slår vi oss ned rundt bålplassen her og griller pølser. Da hører vi på sildringen fra vannet i dammen og bare nyter stillheten her ute, legger moren Grethe til.

Dammen er noe Heidi har lagt mye jobb i. Hun skrubber steiner og skifter vann ofte for at vannet skulle være helt klart og rent.

Nå har hun senket kravene noe og slått seg til ro med at det blir litt grønske.

Rundt den flotte dammen er det stadig nye planter som blir puttet i jorden, og en av favorittene hennes er hostaer.

– De skal få dekke enda mer av bunnen bort mot hagestuen, forteller hun ivrig.

– Og så har jeg nettopp spadd opp til et nytt bed på den andre siden her, sier hun og peker mot låvebygningen.

Lidenskap for pelargonier

Den største lidenskapen mor og datter har, er pelargonier. Blomstene er å se overalt i hagen. Forskjellige farger blomstrer side om side, og kvinnene er alltid på jakt etter noe nytt.

– De jeg er mest redd for, står inne i drivhuset, forteller Grethe.

– Det kan blåse veldig her. Vi hadde to mindre drivhus før, og begge blåste bort. Men nå har Erik bygget et ordentlig solid et, som tåler vær og vind, smiler hun og ser bort på svigersønnen.

BARNA: Den mellomste datteren Sigrid elsker å ordne med de to kaninene sine. Barna er flinke til å hjelpe til med både dyr og hage. Minstemann Herman synes det er stas med en dam i hagen, og prøver fiskelykken. Foto: Helge Eek
MJAU: Familien har en stor samling pelargonier og mange ulike sorter. Pelargonier trenger noen sesonger på å vokse seg sterke og kraftige. Plassér dem i en lun kjeller vinterstid. Foto: Helge Eek

De største har hun hatt i mange år. De plasseres i kjelleren med lys og varme på om vinteren. Hun klipper dem ikke ned, men vanner dem jevnt slik at de blir frodige og sterke.

– Man plukker med seg noen tips underveis, smiler hun lurt, og så bommer vi litt innimellom, vi også. Da er det bare å prøve igjen.

DRIVHUS: Etter at to små drivhus blåste ut på jordet da det var mye vind, har Erik bygget et solid drivhus til damene på gården. Foto: Helge Eek
Til og med utedoen er en fryd å besøke på Kjos. Familien er vertskap i hagevandringer, og da måtte utedoen pusses opp. Foto: HELGE EEK

–Tomatplantene jeg har i år, er de største jeg har hatt noen gang, og det etter et tips jeg fikk fra en hageglad venninne. Jeg tok bare en vanlig tomat og delte den i fire. Deretter plantet jeg den og satte det hele ut i drivhuset. Nå bærer den mange tomater, og vi gleder oss til å høste inn, sier Grethe og setter seg sammen med de andre utenfor drivhuset.

Det er jo lov å ta seg fem minutter innimellom ...