Det er mye som tyder på at kvinnene bestemmer temperaturen inne. Det viser en undersøkelse utført av InFact på vegne av Fjordkraft.

65 prosent av de spurte kvinnene, som var i et forhold, mente de bestemte innetemperaturen. 16 prosent av dem svarte at mannen bestemte.

50 prosent av de spurte mennene svarte at partneren deres bestemte temperaturen. 35 prosent mente at de selv bestemte.

Lei overfylte skap og skuffer?

— Kvinnen bestemmer i de viktigste delene av huset

Hvorfor bestemmer damer i høyere grad enn menn temperaturen inne?

En forklaring kan være at kvinnen generelt bestemmer i de viktigste delene av huset, som stuen og kjøkkenet, tror Runar Døving, sosialantropolog og professor ved Markedshøyskolen.

Kvinnen har ansvaret for hvordan disse delene av hjemmet ser ut, og en del av det er å bestemme temperaturen.

— At kvinner bestemmer innetemperaturen er interessant, for det skulle ikke forundre meg om det har endret seg. Nordmenn har fått bedre råd, strømprisen er lav. Tradisjonelt har menn hatt ansvar for at huset er tett, mens kvinner har hatt ansvar for husarbeidet, sier Døving.

OVERRASKET: Runar Døving tror menn tidligere kan ha hatt mer innflytelse over innetemperaturen. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Han ser for seg en autoritær mann si «du får ta på deg jakke», fordi mannen i stor grad betaler strømregningen.Det stemmer for Fjordkraft, 36 prosent av kundene i privatmarkedet er kvinner, resten er menn. Og betaler man strømregningen, er det ikke like stas å skru opp termostaten.

Du antar at kvinner vil ha det varmere enn menn inne?

— Jeg antar at man har det varmere hvis man selv ikke har ansvar for fyringsutgiftene, sier Døving.

Opererer nordmenn etter så tradisjonelle kjønnsroller ennå? Kvinnen har ansvar for husarbeid og menn har ansvar for isolasjon?

— Ja, i det store og hele. Forholdet til barna har endret seg mest, og det er på grunn av innføring av pappaperm. Når det gjelder mat nærmer det seg likestilling, men når det gjelder klesvask eller valg av gardiner er det ekstremt, mener Døving.

Vanskelig å fjerne skjolder og fartsstriper?

Den ultimate innetemperaturen

Anbefalt innetemperatur er 20–22 grader.

— Hvis man har det veldig varmt får man dårlig inneklima. Det blir mer avgassing fra inventar og utstyr, og luften blir tørr. Det er ikke positivt å heve temperaturen. Ha heller grei lufttemperatur og bruk tøfler, sier Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund.

På soverommet bør det være maks 18 grader. Blant annet for å unngå midd.

Ofte bunner temperaturønsket i hva man har på seg.

Det skjer både på jobb og hjemme, mener Gustavsen. Typisk har mannen jakke på seg inne, for eksempel blazer, mens kvinnen går mer tynnkledd.

Synes nesten ikke:

Vil kvinner ha det varmere inne?

Forskning indikerer at kvinner foretrekker å ha det varmere inne enn menn, fordi de fryser mer.

Normal kroppstemperatur målt med termometer er rundt 37, mens huden samtidig er mellom 28 og 33 grader, ifølge forskning.no som har snakket med Randi Reinertsen, professor i fysiologi.

Noen mister mer varme enn andre. Slanke mennesker mister ofte mest, blant annet fordi underhudsfett er god isolasjon. Men er du slank og sterk kan musklene holde deg varm.

Om man har god eller dårligere blodsirkulasjon påvirker også, ifølge Reinertsen. Blodårene våre trekker seg sammen for å beholde varmen, og huden blir kaldere.

Kvinners hud blir raskere kald, i tillegg til at kvinner ofte er mindre av størrelse, og ofte har mindre muskelmasse enn menn.

Les også: