Lavendelen dufter, oliventrærne fyller hagen og det gamle murhuset har fått et ansiktsløft både innvendig og utvendig. I det fjerne skimter vi Middelhavet.

Den norske billedkunstneren Lise Simonnæs gikk i 2014 til investering av et herskapshus i Cabris i Provence sammen med ektemannen Johan Grieg Alberts. Huset er bygget i 1937 og er på 250 kvadratmeter.

SAMLINGSSTED: Lise Simonnæs foran huset i Cabris. – Da vi kjøpte huset var det et mål at det skulle bli et samlingssted for hele storfamilien, men det er ikke lett å få det til, sier hun. Foto: Privat

Prisfall i Frankrike

Det har vært fallende huspriser i Sør-Frankrike siden finanskrisen i 2008/2009, og ekteparet fikk kjøpt eiendommen for en pris til langt under takst.

Huset var et stort oppussingsprosjekt, og det har krevd betydelige investeringer både utvendig og innvendig.

– Vi ble helt forelsket i huset og atmosfæren, sier Simonnæs.

– Det var ikke byen Cabris vi falt for, men selve huset. Nå er vi imidlertid blitt kjent i byen og liker den veldig godt.

Det er ca. 2000 innbyggere, et intakt liv året rundt og hele syv restauranter i den lille byen.

FERIEHUS: Ekteparet Johan Grieg Alberts og Lise Simonnæs bor i Oslo, men bruker mye tid i Cabris året rundt. Foto: Arild Molstad

Historie i veggene

Det var den Paris-bosatte franske forfatteren André Gide (1869–1951) som fikk bygget sommerhuset, og det ble raskt et samlingspunkt for kunst- og litteratureliten i Frankrike. Her møttes billedkunstneren Pablo Picasso, filosofene og forfatterne Simone de Beauvoir, Jean Paul Sartre og Albert Camus. Gide mottok Nobelprisen i litteratur i 1947.

– Det er mye historie i veggene her, og vi har forsøkt å ta vare på den spesielle atmosfæren i huset. Jeg hadde erfaring med renovering av mitt gamle hus i Bergen, men det blir jo noe annet å gå løs på et prosjekt i utlandet. Vi har fått god hjelp av lokale håndverkere og en flink byggeleder, sier Simonnæs.

Hun har travet på loppemarkeder i nærområdet, og innredet med en blanding av gamle møbler, vintage, antikviteter og noe nytt.

– Vi har beholdt den landlige, franske stilen og liker det litt uformelt. Her er det absolutt ikke hypermoderne. Vi synes det er viktig å ha respekt for historien.

Som kunstner er hun opptatt av det estetiske uttrykket.

– Jeg jobber jo med komposisjon og farger, så det skal harmonere.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at antall nordmenn som eier bolig i utlandet stadig øker. I 2017 økte tallet fra ca. 70.000 til nærmere 73.000. Det er fremdeles Spania og Sverige som er de mest populære landene å eie bolig i.

«Kun» 4300 nordmenn eier bolig i Frankrike, men det er en formidabel vekst siden 2001, da kun snaue 550 nordmenn eide eiendom der, ifølge SSB-tallene.

73.000 eier bolig i utlandet

Frodig hage

Parets hus klamrer seg fast i åsen overfor Grasse, og det er utsikt mot Middelhavet. I hagen er det 20 oliventrær, i tillegg til mandeltrær, eføy, fikentrær og masse krydder. Laurbærblader, timian og rosmarin vokser vilt og foran kjøkkenvinduet klatrer et druetre. Tomten er på to mål.

– Nå skal vi levere oliven til en lokal olivenpresse og få vår egen olivenolje. Det blir stor stas.

UT MOT HAVET: Fra hovedsoverommet i annen etasje er det utsikt mot Middelhavet. Foto: Thomas Widerberg
KJØKKENET: Kjøkkenet har direkte utgang til hagen, og har spiseplass rett utenfor kjøkkendøren. Foto: Thomas Widerberg
GOD PLASS: Tomten er på to mål og har et lite svømmebasseng som ofte brukes på varme dager. I det fjerne skimter man Middelhavet. Foto: Heidi Borud

Atelier i tårnværelset

Huset har vært beboelig i drøyt to år, men det gjenstår fortsatt noen prosjekter.

– Jeg planlegger å lage atelier i tårnværelset. Foreløpig har jeg begynt med noen store papirarbeider og jeg har malt noen motiver direkte på veggen, sier Simonnæs, som er utdannet fra Kunsthøyskolen i Bergen.

Moderne storfamilie

Ekteparet Simonnæs/Grieg Alberts har tilsammen fire barn. Hun har tre voksne døtre fra et tidligere forhold, og han en voksen sønn. Senere er det også kommet tre barnebarn.

– Da vi kjøpte huset var det et mål at det skulle bli et samlingssted for hele storfamilien, men det er ikke lett å få det til. Når vi er så heldige å ha barn og barnebarn på besøk, lager vi en kjøkkenordning, slik at de voksne har kjøkkentjeneste et døgn hver. Det fungerer veldig fint, så har alle litt fri hver tredje dag.

– Det er tre minutter å gå ned til bakeren, og i byen får man det meste man trenger. Ofte har jeg bare lyst til å være hjemme i huset, og gå turer i den fantastiske naturen i området. Men av og til tar vi en utflukt til en annen liten pittoresk landsby. Her er det mye å utforske.

– Og det beste med å ha hus i Frankrike?

– Det sanselige med god mat og vin, lyset og luktene. Vi synes det er viktig med deltagelse i det lokale miljøet og å ha kontakt med naboene. Vi prøver å lære oss fransk, og vi liker at det er et sted hvor det er en del å gjøre, hagearbeid og stadig nye prosjekter i huset. Vi har bevisst valgt ikke å kjøpe en leilighet med vaktmester, sier Simonnæs.

Ti gode råd ved kjøp av bolig i utlandet

Mange nordmenn drømmer om bolig i utlandet.

Prognosesenteret gjennomfører 1000 husholdningsintervjuer hvert halvår, der de spør om motivasjon og eventuelle planer om å kjøpe feriebolig i utlandet. Kun 15 prosent oppgir at de kjøper leilighet i utlandet som en investering. Å ha et feriested, særlig i forbindelse med alderdom og pensjon, er de viktigste årsakene.

  1. Gjør deg kjent i området – infrastruktur, beliggenhet, tjenestetilbud, byggeplaner.

  2. Undersøk lover og regler for boligkjøp, skatt, arv, pant i fast eiendom med mer.

  3. Beregn totalsummen for boligen – inkl. skatter avgifter, låneomkostninger m.m.

  4. Bruk megler eller advokat som har stilt sikkerhet og som har bevilling.

  5. Undersøk seriøsitet – særlig ved bolig under oppføring, for eksempel finansiering.

  6. Gå på visninger – ta gjerne med en sakkyndig og få eventuelt en tilstandsrapport.

  7. Les kontrakten nøye – betaling, levering/overtagelse, utgifter knyttet til overdragelse, eierforhold/skjøte, heftelser, tilleggsytelser, offentlige skatter og avgifter.

  8. Unngå forskuddsbetaling – i så fall må det stilles en bankgaranti som sikkerhet.

  9. Klagemuligheter – sjekk dine rettigheter til å reklamere etter kjøpet.

  10. Sjekk valutaforholdene i det landet du kjøper bolig for å eliminere valutarisiko.

Kilde: Forbruker Europa

BLANDING: Stuen er hvitmalt og innredet med en blanding av gammelt og nytt. – Jeg har vært mye rundt på loppemarkeder i området, sier Simonnæs. Foto: Thomas Widerberg