— Jeg hadde egentlig bestemt meg for å leie leilighet. Men prisene var så høye, og det var heller ikke så mange leiligheter å velge mellom, sier Amalie Fagerhaug Evjen.

20-åringen viser vei inn i sin 55 kvadratmeter store leilighet midt i Kvadraturen i Kristiansand. Her har hun bodd siden i fjor sommer. Da tok hun med seg flyttelasset fra Fredrikstad for å studere media på Mediehøyskolen Gimlekollen.

— Studiet tar tre år. Jeg skjønte etter hvert at det å betale 5000-6000 kroner i måneden i tre år til en utleier var litt bortkastet, sier hun.

Har skapt en lettstelt familiebolig:

Enklere økonomisk

FARGER: Amalie er glad i gult og bruker gjerne gule detaljer for å friske opp interiøret. Foto: Sondre Steen Holvik

Hun er overbevist om at hun har det bedre økonomisk ved å eie sin egen leilighet fremfor å leie. 20-åringen brukte oppsparte midler, og fikk familien til å stå som kausjonister for at hun som førsteårsstudent kunne bli eier av sin egen bolig.

— Det er jo ikke alle som har det som meg, men hvis man har muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet tidlig, vil jeg absolutt anbefale det, sier hun.

TV-KROK: Siden Amalie har egen leilighet, samles venninnene ofte til hyggelige kvelder hjemme i stua hennes. Foto: Sondre Steen Holvik
KJØKKENET: Den åpne stue/kjøkken-løsningen er noe av det Amalie liker best med leiligheten. Foto: Sondre Steen Holvik

I toromsleiligheten hun eier i Kvadraturen har hun alt hun trenger og mer til.Amalie jobber deltid som butikkmedarbeider i en klesbutikk for å få litt ekstra å rutte med.

— Jeg fikk litt sjokk sånn med en gang, for det er jo veldig mange regninger som skal betales, og nå skal alt betales selv, men jeg er såpass strukturert at jeg klarer meg bra hver måned, sier hun.

PERSONLIG: Amalie har tatt i bruk gamle møbler som hun har fått eller arvet av familien. Foto: Sondre Steen Holvik
KJØKKEN: Noen hjemmekoselige detaljer. Foto: Sondre Steen Holvik

Amalie har også blitt mer bevisst på hva hun bruker penger på.— Jeg spiser for eksempel ikke ute så veldig ofte lenger. Da jeg bodde hjemme, tenkte jeg ikke så mye over de tingene der. Men ved å kutte ned på slike vaner sparer jeg ganske mye penger, forklarer hun.

20-åringen hadde ikke så mange kriterier da hun var på leilighetsjakt, bortsett fra at hun hadde lyst til å bo sentralt, ha eget soverom, og en grei størrelse på badet.

— Sånn sett er denne leiligheten helt genial. Den har alt jeg kunne ønske meg, sier hun.

- Det er genialt å droppe ti-på-tre-pilsen, sier spareeksperten:

Seks av ti unge eier egen bolig

Tendenser i boligmarkedet viser at Amalie slett ikke er alene om å kjøpe bolig mens hun ennå er student. Seks av ti unge under 24 år bor i selveiet bolig, ifølge Statistisk sentralbyrå.

— Det er faktisk flere og flere studenter som velger å kjøpe egen bolig, og vi opplever spesielt stor interesse for de mindre, sentrumsnære leilighetene, sier eiendomsmegler André Sandvik i Din Eiendom.

GOD PLASS: Et stort, romslig bad var noe av det som sto øverst på ønskelista da Amalie skulle kjøpe egen leilighet. Foto: Sondre Steen Holvik

Ifølge Sandvik vil man rent økonomisk med de siste årenes prisvekst innenfor eiendom, tjene mer penger på å eie en bolig enn å ha pengene i banken.— Hvis man leier betaler man ned på en annen sitt lån, og en annens renter og avdrag. Eier man selv betaler man ned på eget avdrag og renter, og med prisveksten i tillegg vil man forhåpentligvis tjene mer penger på å eie, sier Sandvik.

- Jeg blir veldig fort lei av farger:

Ikke alltid lurt å kjøpe

Men det er ikke alltid det lønner seg å kjøpe. Vurderer du å flytte på deg løpet av et år eller to, vil leie høyst sannsynlig være et smartere alternativ.

— Man kan ikke forvente en evig prisstigning på syv-åtte prosent, som vi har hatt de siste årene, men med en prisstigning på rundt to-tre prosent vil man kunne forvente å tjene i løpet av to år, sier Sandvik.

Han sier han opplever at mange studenter faktisk også velger å kjøpe leilighet sammen med en venninne eller en kompis.

— Det er absolutt et godt alternativ til dem som vil eie, men som kanskje ikke har mulighet til å kjøpe noe alene, sier han.

KRISTIANSAND: Amalie har valgt å kjøpe leilighet mens hun studerer. Nå bor hun midt i Kvadraturen, og kan stort sett gå overalt. Foto: Sondre Steen Holvik

Sveinung Hedding-Valvik, banksjef i Dnb i Vest-Agder, peker på samme tendenser som André Sandvik. Også han opplever at flere og flere studenter ønsker å eie fremfor å leie.— Studenter og unge er ofte kjøpere av de minste leilighetene. Det er bildet både i Kristiansand og i flere av de andre større byene i Norge. Vi ser også oftere og oftere at foreldre kjøper bolig/leiligheter som studenten «leier». Disse har gjerne et rom nummer to eller tre som leies ut, sier han.

Har du tips til denne saken? Send oss en epost!

For de fleste førstegangskjøpere er terskelen for å komme inn på boligmarkedet høy.

Spesielt ettersom banken i utgangspunktet krever 15 prosent egenkapital for å kunne innvilge boliglån.

Det første Hedding- Valvik råder førstegangskjøpere til, er å finne ut hvor mye du kan låne, og om du har noen som kan hjelpe deg økonomisk eller ikke.

— Søk deretter om et finansieringsbevis. Da vet du hvor langt du kan gå i en budrunde og hvor mye lånet vil koste, opplyser han.

Alle lånesøkere blir ifølge banksjefen vurdert ut fra sikkerhet, betalingsevne og betalingsvilje.

— Hvis du trenger eller ønsker økonomisk forutsigbarhet, bør du også vurdere å binde renten på hele eller deler av boliglånet i for eksempel 10 år. En slik «forsikring» mot høyere renteutgifter noen år frem i tid har aldri vært billigere enn nå, mener bankmannen.

Nytt og gammelt

Amalie har alltid vært interessert i interiør. Derfor er det ekstra stas å kunne innrede studentboligen akkurat som hun selv ønsker.

— I en leid leilighet kan man jo ikke kjøre på å gjøre som man vil. Her er jeg min egen sjef, og det er godt. Vil jeg male veggen i en farge, så kan jeg gjøre det, sier hun.

STUDENT: Knekkebrød og ost fungerer fint som studentmat. - Jeg er blitt mer nøye med hva jeg bruker penger på, og spiser for eksempel ikke så ofte ute lenger. Foto: Sondre Steen Holvik

Som førsteårs mediestudent tilbringer Amalie mye tid på skolen. Så når dagen er over, synes hun det er det godt å komme hjem til sin egen leilighet.— Det er mange som trives i bokollektiv, men jeg er en sånn type som egentlig trives godt med å være litt alene. Jeg er veldig sosial i de fleste sammenhenger, derfor er det godt å komme hjem og bare ha meg selv å ta hensyn til, sier hun.

Leiligheten er innredet med en miks av nytt og gammelt.

Bilder av kjente og kjære, og ting som har gått i arv i familien, er med på å gjøre leiligheten ekstra personlig.

— Det er jo stort nok i seg selv å flytte langt hjemmefra, så da er det litt godt å ha med seg ting og møbler som har en betydning for meg, sier hun.

Huset var nedslitt da han kjøpte det:

SKAL PUSSES OPP: - Mitt første oppussingsprosjekt i leiligheten blir en oppgradering av soverommet. Her føler jeg ikke at jeg har kommet helt i orden, sier Amalie. Foto: Sondre Steen Holvik

NyoppussetDa Amalie overtok leiligheten, kunne hun flytte rett inn. Den var ganske nyoppusset, så hun trengte egentlig bare å ta med seg tingene sine.

— Hadde jeg kunnet bestemme alt selv, hadde jeg sikkert valgt litt annerledes, men det er ingenting ved leiligheten min som skriker etter å bli byttet ut eller pusset opp.

DETALJER: Gamle vinylplater funker fint som pynt i stua. Foto: Sondre Steen Holvik

Men med tid og stunder ser hun ikke bort fra at hun kommer til å gi den en ansiktsløftning. I alle fall før den en gang skal selges.— Det er mye jeg har lyst til, men jeg er student og har ikke masse penger. Enn så lenge er jeg bare veldig glad for å eie mitt eget, og forhåpentligvis vil jeg ikke tape penger når jeg en gang skal selge.

Mer om bolig og interiør kan du lese her: