For seks år siden fikk Kristine og Marius Kvernstad muligheten til å leie en liten hytte med stor utsikt. Hytta ligger idyllisk til ved Drolsum ved Tyrifjorden i Buskerud og eies av Oslo Bryggearbeideres feriehjem.

Den er en av 15 hytter i området som leies ut på åremål. Ferieboligen er fra 1960-tallet og måler ikke mer enn 20 kvadratmeter.

Her er det enkel standard som gjelder, uten innlagt vann. Det synes familien er helt topp.

SOMMERHYTTE: Det gjør ikke så mye at standarden er enkel, når hytta uansett brukes mest om sommeren. Foto: Helge Eek

– Det er noe av sjarmen. Vi liker det gammeldagse hyttelivet. Ingen har vondt av å leve slik for en periode. Da setter man også mer pris på det man ellers tar som en selvfølge, sier Kristine Kvernstad.

For Kristine og Marius ble det å leie en perfekt løsning. De drømte om hytte, men hadde investert alt av penger og fritid i et gammelt hus fra 1890.

– Egentlig var planen å bare slappe av her på hytta, men så ble det ikke helt sånn, ler hun.

Lite hadde vært gjort med hytta siden den ble bygget. Både utvendig og innvendig måtte det tas i et tak. Det første de gjorde, var å gi den røde hytta noen strøk med brunsvart maling. Inspirasjon hentet de fra Danmark.

– Jeg har veldig sansen for de danske, svarte hyttene ved sjøen og tenkte at det ville passe fint her. Dessuten har vi så mange rødmalte bygninger hjemme, med rød låve og rødt bryggerhus. Vi ville finne på noe annet, sier Kristine Kvernstad.

ÅPENT: Fra kjøkkenet går det en stige opp til hemsen. Før var den lukket, men nå er hemsen åpent opp. Foto: Helge Eek
OPPGRADERT: De fjernet koreapanel fra skapdørene under kjøkkenbenken. Hele benken ble malt i fargen sjøgløtt. En vask ble satt inn i benken. Komfyren sto der fra før. Over kjøkkenbenken var det opprinnelig et større skap. – Det skallet vi bare hodet i, så vi satte inn et mindre i stedet, forteller de to. Foto: Helge Eek

Uteplass med platting

Med lite plass inne, ble det desto viktigere å utnytte uterommet. Området rundt hytta var ulendt, med mye ujevn steingrunn.

– Det var knatter overalt, så det nyttet ikke å ha bord og stoler ute. Vi hadde noe plank liggende hjemme, så da bygde vi en platting.

Her fikk de en fin uteplass, med spisebord, stoler og grill. Når været tillater det, nytes måltidene ute.

Erfaringen har vist at det også kan være greit å ha tak over hodet når man sitter ute. De første årene hadde familien et partytelt over plattingen, som sikret ly i tilfelle regn.

LY: Uteplassen har fått tak mot regn. Foto: Helge Eek

Men i fjor fikk de på plass en mer permanent løsning. Han har laget et tak over plattingen, av «bølgeblikk» i gjennomsiktig plast.

– Det beskytter mot regn og vind – samtidig er det lyst og fint, fordi det er gjennomsiktig, sier Marius Kvernstad.

Paret fikk også et ekstra oppholdsrom ved å bygge inn verandaen.

– Verandaen hadde noen trelemmer som man kunne sette opp når det var dårlig vær, men da mistet man jo utsikten. Vi satte inn noen gamle vinduer vi hadde liggende og fikk et ekstra oppholdsrom, med flott utsikt i all slags vær. Selv når det blåser og regner kan vi sitte her og se ut over fjorden, sier hun.

Verandaen er avslappet møblert med pallekarmer med madrass oppå, og masse puter i maritim stil. Her kan man slappe av med en god bok når det blåser og regner ute.

Koreapanel inne

Innvendig var det også mye som måtte gjøres. På stua og kjøkkenet var veggene dekket av «eikefarget» koreapanel.

Det ble fjernet, og under fant Kristine og Marius et flott trepanel. Da var det bare å finne frem malerkosten og gi hytta nye, friske farger.

Med beliggenheten rett ved fjorden, ga fargepaletten seg selv: Maritime farger i ulike nyanser.

Tak og vegger ble malt i egghvit for å gjøre det lille rommet lysere. Kjøkkenbenken fikk noen strøk med den lyse blåturkise fargen «Sjøgløtt», mens de innebygde skapene og stigen opp til hemsen ble malt i den mørkeblå fargen «Hule».

EKSTRA ROM: Tidligere hadde verandaen trelemmer som man kunne sette opp når det var dårlig vær. Men da forsvant utsikten. De satte heller inn noen gamle vinduer, og vips hadde de et rom med utsikt. Pallekarmer og en madrass ble sofa. Foto: Helge Eek
BLÅTT: Skjenk og spisestue var malt i en mørk turkistone fra før. De valgte å beholde fargen og støtter opp under den maritime stilen med skjell, sjøstjerner og stormlykter. Foto: Helge Eek
HEMS: På hemsen er det sengeplass til to, men hvis man har flere gjester, går det an å skvise inn fire madrasser. Foto: Helge Eek

Kjøkkenet er på bare fem kvadrat, men plassen er til gjengjeld godt utnyttet. De har beholdt den gamle komfyren, men satte inn et større kjøleskap med frysedel. Den gamle kjøkkenbenken har de også beholdt.

– Her satte vi inn en vask slik at det ble lettere med oppvask og kjøkkenarbeid, sier hun.

Mangelen på innlagt vann har paret løst på en smart måte. En vanndispenser ved vasken gjør nytten som vannkran.

Åpnet opp hytta

På hytta er det også en hems. Der er det sengeplass til to, men det går akkurat å skvise inn fire madrasser på gulvet.

Opprinnelig var hemsen helt lukket, med bare ei lita loftsluke. Kristine og Marius valgte å åpne opp, for å gi en mer luftig følelse.

– Man følte seg helt innestengt når man sov der oppe, det var ikke noe koselig i det hele tatt, sier Kristine Kvernstad.

De rev den delen av loftsgulvet som var over kjøkkenet. Det gjorde at kjøkkenet ble mer åpent, med stor takhøyde. Fra kjøkkenet går det en stige opp til hemsen, som nå er åpen, med et rekkverk med maritime kryss.

– Det er en løsning vi er veldig fornøyd med, vi synes det ble lyst, luftig og åpent.

UTEROM: Familien fikk et ekstra oppholdsrom ved å bygge inn verandaen. Foto: Helge Eek
ANNEKS: En gammel seng er plassert under hjemmelaget køyeseng. Foto: Helge Eek

Anneks med soverom

Men selv om paret klarte å utnytte plassen godt inne, så var det likevel trangt om plassen når fire personer skulle sove der.

Kristine og Marius fikk derfor lov til å sette opp et lite anneks på 15 kvadrat.

– Annekset består av ferdige elementer, slik at vi enkelt kan ta det med oss den dagen vi ikke leier hytta lenger, sier Kristine.

Annekset fant de på Finn.

– Den var laget på en voksenopplæring i Oslo. Opprinnelig var den bygd som en bod, så vi måtte gjøre noen tilpasninger for å kunne bruke det som to soverom, forteller hun.

Han lagde to soverom ved å sette opp en skillevegg på midten. For å få ankomst til hvert soverom ble det satt inn en dør i hver ende av annekset. Vinduer og dører hadde paret fra før, så disse måtte tilpasses.

Begge soverommene har overnattingsplass til to personer. I det ene rommet fikk de med nød og neppe plass til en dobbel sovesofa fra IKEA.

– Å dra ut sovesofaen går akkurat på millimeteren, ler Kristine.

– I det andre rommet satte vi opp en seng som vi fant på låven hjemme. Sengegavlen kommer fra en annen seng, den synes vi var så fin at vi valgte å bruke den her, forteller Kristine.

Lavbudsjett

Marius Kvernstad snekret en køyeseng over sengen. Dermed har annekset overnattingsplass til fire personer.

Ekteparet er tilhengere av gjenbruk og lavbudsjett.

– Vi bruker det vi har og det vi kommer over til en billig penge. Innvendig er hytta malt i den lys grå fargen «Morgendis» – rett og slett fordi jeg hadde arvetto-tre liter av denne. Deleveggen tapetserte jeg med en blå- og hvitstripete tapet som jeg hadde liggende. Sengetepper, knagg og pynteputer hadde jeg også fra før, sier Kristine Kvernstad.

Annekset har ikke innlagt strøm, men er isolert, slik at det går fint å overnatte der i sommerhalvåret. I taket er det satt opp batteridrevet lys som kan dimmes med en fjernkontroll.

STRAND: Her tilbringer familien mye tid. Foto: Helge Eek

Uteliv

Men selv om det gjorde godt med ekstra inneplass, så er det utendørs at hyttelivet leves.

Tross alt er dette ei sommerhytte med idyllisk beliggenhet. Utenfor hytta strekker Tyrifjorden seg utover og gir blå utsikt så langt blikket rekker.

Familien er mye ute i båten og barna elsker å stå på vannski. Rett nedenfor hytta ligger stranden, med muligheter for bading.

– Vi samles også mye her om kvelden, da tenner vi opp i bålpannen, forteller hun.

Og nettopp utsikten er det Kristine Kvernstad elsker mest ved hytta:

– Min favorittstund er om morgenen. Da står jeg opp tidlig og rusler ut på plattingen med en kopp kaffe og bare nyter utsikten. Den roen er utrolig deilig. Det skulle vært flere slike sommermorgener – de går dessverre så altfor fort, smiler hun.

Artikkelen var på trykk i Hyttemagasinet nr. 5/2017