Denne saken ble først publisert i fjor, men er hentet frem igjen til nye lesere.

– Har du det rotete fordi du er apatisk og deprimert? Eller er det omvendt, spør psykolog Peder Kjøs.

Det henger sammen, svarer han på eget spørsmål. Man klarer ikke rydde fordi man er deprimert og nedfor, og man blir mer deprimert og nedfor av rotet. Det er vanlig blant pasienter, erfarer Kjøs.

– I terapi er også de ytre tingene et tema og har mye å si for hvordan man har det. Det er en selvforsterkende og sirkulær prosess. Har du det rotete fordi du er deprimert, blir du mindre deprimert når du har ryddet. Det handler om å ta kontroll over eget liv. Rot og kaos er overveldende, sier Kjøs.

Er man deprimert, bør man begynne med å rydde opp i basale ting som døgnrytme, matinntak og omgivelsene generelt. Da får man mer kraft til å gå løs på grunnene til at man er deprimert.

– Rot kan stresse deg og kan holde deg fast i fortiden. Rotet kan gjøre deg trøtt, apatisk og skamfull, sier ryddeekspert Eva Isachsen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Slik kan rot påvirke deg negativt:

  1. Rot kan gjøre deg trøtt, apatisk eller deprimert

  2. Rot kan holde deg fast i fortiden

  3. Rot kan få deg til å skamme deg

  4. Rot kan få deg til å utsette gjøremål

  5. Rot kan stjele tid

  6. Rot kan legge en demper på livsgleden

  7. Rot kan gjøre deg mindre sosial, du orker ikke å invitere noen hjem

  8. Rot kan gjøre deg forvirret – du mister oversikt

Kilde: Boken Ryddeglede

Ryddeguru Marie Kondo anbefaler at man begynner med klærne i ryddeprosessen. Legg alt utover og få oversikt. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Vanskelig prosess etter dødsfall eller brudd

Eva Isachsen hjelper folk med rydding. Noen sier de føler seg lettere og gladere når de har fått oversikt over alle tingene, forteller hun.

– Rot kan dempe livsgleden din ved at du ikke kan invitere noen hjem, sier Isachsen, som er daglig leder i ryddefirmaet Rom for sjelen og én av to forfattere av Ryddeglede.

– Det er en fare for å bli for ivrig. Vi har møtt folk som angrer på at de kastet for mye, at de tok unna ryddeprosessen for fort, sier Eva Isachsen. Foto: Marianne Otterdahl Jensen

Hun anbefaler at man leverer krykkene når bruddet er leget og ikke lar soverommet forbli sykestue når man er frisk igjen. Det påvirker psyken å tenke «jeg beholder det i tilfelle jeg blir syk igjen».

– Mange holder på ting etter skilsmisse og dødsfall. Spesielt om det skjer litt brått, sier Isachsen.

Hun anbefaler likevel å bruke tid på ryddeprosessen. Lag en plan og vurdér hva som er viktig for deg å beholde etter avdøde. Eksens ting bør leveres tilbake til vedkommende eller gis til Fretex. Om det er tungt, kan man begynne smått når man er klar, for eksempel rydde unna i bare ti minutter av gangen hver dag.

Eksperter: Slik begynner du enkelt ryddeprosessen

Ryddeguru Marie Kondo anbefaler at man begynner med klær og rydder en kategori av gangen. Også Synnøve Skarbø startet ryddeprosjekt med klesskapet og kasting. Hun har stilt seg to nyttige spørsmål i prosessen: Trenger jeg dette, og elsker jeg dette?

«Første dagen kaster du søppelet, andre dagen selger du unna CD-er og bøker, den tredje dagen selger du de elektroniske apparatene og den fjerde dagen selger du de store møblene», skriver minimalisten Fumio Sasaki i boken Farvel, ting.

Vil du hjelpe samleren med rotet? Følg disse tipsene.

Patrick Anthony Vogel, professor emeritus ved Institutt for psykologi på NTNU, anbefaler at man bruker en god venn som «coach» i prosessen.

– En nøytral person som kan utfordre deg litt. «Skal du bruke den boken senere noen gang?», «har den verdi for andre?». Hvis svaret er nei skal den kastes. Det er viktig at coachen ikke tar avgjørelser. Man kan også hyre konsulenter som kan bidra med det praktiske og organisering av tingene, har Vogel tidligere uttalt.

Det kan være fint å ha en god venn som «coach» i ryddeprosessen, mener professor emeritus Patrick Anthony Vogel. Foto: Olav Leistad Hove

Vil du hjelpe samleren? Her er Vogels tips:

  • Du skal hjelpe person med å iverksette avgjørelser om rydding, men ALDRI ta avgjørelsene for dem.

  • Du skal gi emosjonelle støtte og ros underveis og hjelpe dem holde fokus på oppgavene som de har foran seg.

  • En coach skal være empatisk og ikke opptre som bedreviter. Da kan samleren trekker seg enda mer tilbake i isolasjonen sin. Det hjelper å si «jeg ser hvor vanskelig dette er for deg» eller «jeg ser at du har blandede følelser rundt hvorvidt du klare å takle disse oppgavene.»

  • Ikke gå inn i diskusjoner om nytteverdien av hva som skal kastes/gis bort. Hver gang du føler at dere er i en konflikt, ta en pause, og minn deg selv hvor vanskelig dette er for samleren.

  • Ta et tak selv i tunge ryddeoppgaver når det trengs, men ikke slit deg ut fysisk eller psykisk på dette krevende arbeidet. Det kan være lurt å alliere deg med en fagperson for å hjelpe deg sette grenser og som kan gi deg en klapp på skulderen for den gode hjelp du bidrar med.

  • Til slutt kan du bidra til å hjelpe samleren la være å kjøpe inn nye eiendeler å samle på. Kanskje man kan oppsøke fristende steder sammen, slik som butikker eller loppemarkeder UTEN å kjøpe noe.