– Begge mine søsken er voksne og etablerte, så mamma og pappa hadde mulighet til å stille som kausjonister. Sånn sett har jeg vært veldig heldig, for det er ikke alle som er i den situasjonen. Jeg hadde ikke klart å kjøpe bolig på egen hånd, sier Caroline Eid Nodeland.

21-åringen fra Kristiansand kjøpte bolig i fjor, og foreldrene stilte opp som kausjonister. Dette måtte til selv om Nodeland hadde klart å spare opp 500.000 kroner på egen hånd.

Boligprisene steg så vidt i august med 1,2 prosent. Eksperter mener det kan være lettere å være kjøper og førstegangskjøper nå, men prisnivået er ikke blitt spesielt lavt. De siste ti årene har boligprisene på landsbasis steget med 61,4 prosent – noen steder mer og noen steder mindre.

Egenkapitalkravet på 15 prosent gjør det vanskelig for mange å komme inn på boligmarkedet. Ordfører Tuva Moflag og Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj har forslag til å kjøpe bolig uten stor egenkapital.

VURDER NØYE: – Hjelper du barna inn på boligmarkedet, kan det hende du må sette egne drømmer på vent, sier Elin Reitan. Foto: Nordea

Må ha støtte for å kjøpe bolig

– Skal man realisere boligdrømmen i ung alder, er man altså avhengig av foreldrene sine. Kun de færreste makter å kjøpe bolig uten støtte. På sikt kan det utvikle seg et klasseskille der det kun er de med rike foreldre som får en tidlig inngangsbillett til boligmarkedet, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

73 prosent av dem mellom 18 og 29 år trenger hjelp av foreldre med boligkjøp, ifølge en undersøkelse utført av YouGove for Nordea.

Hun understreker at det ikke er en menneskerett å eie bolig, men at det kan være en fattigdomsfelle å stå utenfor fordi man taper kjøpekraft på sikt. Det er i flere tilfeller rimeligere å eie fremfor å leie, og det er skattemessig gunstig.

Undersøkelsen viser at flere kvinner enn menn trenger bolighjelp, men Reitan tror dette er i ferd med å endre seg. Årsaken til forskjellen er at menn har vært flinkere til å spare og tjener bedre enn kvinner. Menn har mer å spare og kan betjene et større lån.

Satte et tak og var på mange visninger

Nodelands leilighet er en toroms på 40 kvadratmeter. Den lå ute for 2.690.000 kroner. Etter en intens budrunde gikk den for 3,2 millioner kroner.

– Vi hadde vært i banken og ordnet det formelle slik at vi visste det skulle gå økonomisk. Før vi begynte å by på noe, hadde vi satt oss et tak. Vi var sikkert på 50 visninger, og etter hvert tenkte vi at vi bare måtte slå til.

Det er så dyrt å leie også, påpeker hun.

– Så i stedet for å kaste ut 7000 kroner på et lite rom i et kollektiv, er det bedre å investere i noe jeg forhåpentlig kan selge med gevinst, sier Nodeland.

Vil du hjelpe avkommet?

Om du vil hjelpe avkommet inn på boligmarkedet, bør du først vurdere hvilke økonomiske behov du selv har i fremtiden.

Har du flytteplaner som krever kapital? Har du behov for å spare til pensjon? Eller ønsker du å investere i en fritidsbolig i nærmeste fremtid?

– Hjelper du barna inn på boligmarkedet, kan det hende du må sette egne drømmer på vent. For eksempel ved at du som kausjonist eller medlåntager setter begrensninger for muligheten til selv å ta opp lån, sier Reitan.

Husk at du må betale om barnet ikke overholder sine forpliktelser.