Private enheter, sosialt fellesskap, grønt skifte og mangfold.

Det er stikkord når arkitekt Randi Augenstein snakker om det planlagte boligprosjektet Vindmøllebakken på Storhaug i Stavanger.

Prosjektet er et kollektiv på den måten av eierne bestemmer bruken av allrommene. Deler av leilighetene er krympet ned til et minimum, for eksempel kjøkkenet. Derfor har man et større felleskjøkken.

Beboerne har sine egne leiligheter der de kan trekke seg tilbake, men arkitekturen vil gjøre det naturlig å omgås naboen. Dermed blir det en mellomting mellom et kollektiv og et vanlig borettslag, og formelt organiseres det som det siste.

Utbyggerne har så langt vært gjennom fellesmøter og kurs for framtidige beboere, om hva det betyr å flytte sammen.

Et nytt kurs skal arrangeres lørdag i neste uke, og målet er å få solgt 70 prosent av første byggetrinn før man setter i gang.

– Vi har invitert fremtidige beboere med på forhånd, slik at de kan få innflytelse på hva fellesarealene kan brukes til, sier Randi Augenstein.

SOSIALT: Modell av kollektivet i Vindmøllebakken i Stavanger. Før de gikk i gang med prosjekteringen, studerte arkitektene eksisterende kollektiver i inn- og utland. Foto: Jonas Haarr Friestad

Vindmøllebakken markedsføres som Stavangers første bærekraftige bofellesskap.

Det bygger på modellen Gaining by Sharing utviklet av Kruse Smith, Helen & Hard, Indigo Vekst og Gaia Trondheim.

Byggetrinn 1 består av 26 leiligheter, mens man ferdig utbygd vil ha 40. Størrelsene vil variere fra 26 og opp mot 80 kvadratmeter.

Før de gikk i gang med prosjekteringen, studerte arkitektene eksisterende kollektiver i inn- og utland.

Til slutt valgte de en løsning med private enheter, lagt tett opp mot fellesareal.

Noen leiligheter er også mer tilbaketrukket, for dem som ønsker det mer privat.

ARKITEKT: Randi Augenstein hos Helan & Hard er engasjert i prosjektet. Foto: Jonas Haarr Friestad

Folkehelsen

– Mangfoldet er viktig for gode felleskap, med eldre, yngre, folk i ulike livssituasjoner og med ulik økonomi. Enslige og familier. Tanken er at man kan hjelpe hverandre og bli kjent. Det er dem som hevder at sosial aktivitet er viktigere for helsen enn fysisk trening. Vi blir stadig invitert på konferanser om folkehelsen, sier Randi Augenstein.

arkitektur.no finner vi klipp fra i fjor høst med Per Fugelli, professor i sosialmedisin.

Han hevder at arkitektur på sitt beste er et helt apotek med legemidler: Skjønnhetsterapi, sosialmedisin, beroligende middel og også et oppkvikkende middel, pluss naturmedisin; en bro til naturen.

Hans revurdering av sitt eget ordtak passer for øvrig godt på Vindmøllebakke-modellen med private enheter koblet til fellesrom.

Fugelli angrer på utsagnet «Ikke vær et ettall på jorden, bry deg om flokken din». Nå endrer han det til «Vær et ettall på jorden og bry deg om flokken din».

Du må ha rom til å trekke deg tilbake, men du trenger fellesskapet.

RIVEJOBB: Mye av kvartalet mellom Pedersgata og Banegata må rives. I det gule fabrikkbygget lå en gang hermetikkfabrikken Union Canning. Det hvite huset foran er en prototype på en av leilighetene. Foto: Jonas Haarr Friestad
GRØNN FRA LUFTEN: Vindmøllebakken, med grønne tak, slik arkitektene ser prosjektet for seg. I dag ligger det industribygg her. Foto: Helen & Hard

Tre-elementer

Arkitektonisk tar Vindmøllebakken utgangspunkt i trehusbyen Stavanger.

Utbyggingen innebærer at man river deler av et industrikvartal innerst i Pedersgata, like ved de store kornsiloene.

– Vindmøllebakken er pilotprosjekt for Gaining by Sharing, tenkt som en ny boligmodell som kan bli flere prosjekt i Norge, og vi ser på muligheten for noe liknede i København, sier Randi Augenstein.

SOSIALT: Fellesarealet ligger i midten av boligprosjektet. Foto: Helen & Hard
PROSESS: Veggene settes sammen av HB-elementer i furu. HB er utviklet av Herman Blumer, en sveitsisk ingeniør som er styremedlem i Helen & Hard. Foto: Helen & Hard

I prototypen på tomta er byggesystemet til leilighetene testet: HB-elementer i furu.

HB er utviklet av Herman Blumer, en sveitisk ingeniør som er styremedlem i Helen & Hard.

Elementene fylles med trefiber, og innerveggene kan beholdes som de er eller behandles.

Utvendig skal de kles. Taket skal dekkes med sedum (bergknapp), en lavvokst plante som danner en matte av tykke blader.

Grunnplanet i industribygget ned mot Banegata beholdes som parkeringsanlegg, og en etasje av Union Canning-bygget beholdes som næringsareal. I tillegg får man også mulighet til å bruke biler fra en bilpool.