Kaja Groth og eksmannen kjøpte, pusset opp og solgte ni hus i London på ti år. Han jobbet i eiendomsbransjen, mens hun drev et firma med ferdighetstester og personlighetsanalyser innen rekruttering. Det ble en livsstil for paret å pusse opp og flytte videre.

– Det var ikke så lett for meg å fortsette med firmaet mitt etter at vi fikk barn. I stedet ble jobben min å innrede alle husene vi renoverte og flyttet til. Jeg lagde romløsningene, valgte ut møbler og interiør og lagde et hjem til oss på bare noen dager, sier hun.

Og etter hvert som Groth ble mer erfaren, forandret også stilen seg.

– Det første prosjektet var på budsjett, der ble stilen ganske lik den jeg vokste opp med hjemme. Etter hvert fikk jeg større oversikt over hva som fantes av ting. Det siste prosjektet vi gjorde hadde et helt annet budsjett enn det vi startet med.

De store vinduene og balkongdørene i stua slipper inn masse deilig lys. Gardinene som henger fra tak til gulv er spesiallaget av en «gardinmann» som ble fløyet inn fra London. Foto: Irene Sandved Lunde
Kaja Groth ønsker seg et varmt hjem med sjel, som samtidig er funksjonelt. Foto: Irene Sandved Lunde

Kjøpte villa i Norge usett

Da eldstesønnen Oliver var kommet i skolealder, valgte hele familien å flytte hjem til Norge og Oslo. To år før flyttingen kjøpte de den store patrisiervillaen i Madserud Allé på Skøyen i Oslo, som gjennomgikk en omfattende renovering.

– Vi kjøpte huset usett. Det måtte mye arbeid til å for å sette det i stand. Med hjelp fra arkitekt og faren min, som har jobbet i eiendomsbransjen i mange år, gjorde vi en totalrenovering innvendig, samt at vi hentet frem igjen gamle detaljer på fasaden fra de opprinnelige tegningene da huset ble bygget i 1913, forteller Groth.

På gul liste

Huset fra 1913 er tegnet av Oslos tidligere byplansjef, arkitekt Harald Hals, og står på Byantikvarens gule liste. Den er dermed verneverdig, så det måtte mange søknader og mye papirarbeid til før de kunne gjøre det de følte var nødvendig for å sette bygget i stand igjen.

Blant annet måtte det dreneres rundt grunnmuren, noe som førte til at et par tilbygg av senere byggedato måtte rives.

– Vi rev blant annet en dårlig tegnet vinterhage fra 1982, og fikk bygget trapp og doble dører fra stua og ut i hagen på sørsiden. Inngangspartiet ble også endret, samt at vi byttet en del vinduer, takrenner og andre ting som var i dårlig stand.

Kaja Groth har planer for hagen fremover, hun ønsker blant annet å plante en ny bøkehekk mot gaten, plante flere frukttrær i den nederste delen og lage grønnsakshage. Hun fikk også flaggstang i 40-årsgave som hun venter på. Foto: Irene Sandved Lunde
Stua i midten er Groths favorittrom. Her klarer hun å slappe av i små ledige stunder. De store vinduene og dobbeltdørene slipper inn masse lys til rommet, slik at de mørke veggene malt i blå virkelig får skinne sammen med det lyse taket, listene og gulvet. Foto: Irene Sandved Lunde

Startet eget firma

Senere gjorde Kaja Groth realitet av drømmen om å starte opp igjen egen bedrift. Denne gangen innenfor interiørdesign. Fra England hadde hun mye kunnskap om interiør, innredning og gode løsninger.

– Jeg startet med design av møbler, og jeg hadde inntrykk av at det var mye lik stil her i Norge. Derfor hadde jeg lyst til å komme med noe litt annerledes, inspirert av London-stilen, sier Groth.

Det startet med møblene, og etter hvert utvidet hun til håndtak og knotter. Nå er håndtakene hovedbedriften, og hele bedriften er flyttet hjem til garasjen.

I stua er sofaene plassert midt i rommet, noe som virkelig får dem til å synes. Det blir også god luft rundt møblene og lettere å rengjøre når de står slik. Med plassen mellom møblene er det også mulig å gå tvers gjennom rommet og inn i spisestuen om man vil. Foto: Irene Sandved Lunde

Pusset opp igjen

I fjor gjorde Kaja Groth noen endringer med møbler, farger og interiør i huset for å få det i sin egen stil.

– Stilen min utvikler seg hele tiden og jeg er ikke så glad i hvite vegger. Samtidig har Jørgen inspirert meg til å bruke mer farger i interiøret. Jeg har malt rommene en del ganger nå, for jeg gir meg ikke før jeg er fornøyd, sier hun.

Lyse lister, mørke vegger

I første etasje er rommene og vinduene store, og det hvite taket, listene, dørene og det lyse gulvet kler godt at veggene har fått mørke farger.

På kjøkkenet og i spisestuen har Groth valgt et grått strukturtapet, mens stua i midten er malt i en mørkeblå farge. TV-stua innenfor der igjen har fått et varmere preg med en mørk burgunderrød farge. Mange av møblene er designet av Groth selv.

– Den beste måten å teste ut møblene mine på, er å bruke dem i mitt eget hjem. Det er viktig for meg at stoffene er slitesterke og tåler flekker, så barna får hoppe i møblene og bruke dem som de vil, sier interiørdesigneren.

Sofaene, lenestolene og puffene som Groth lager har myke linjer, men er stramme i formen.

– Jeg liker harde møbler som man ikke synker ned i, men synes det er fint å skape kontrast med de myke formene. Det gjenspeiler seg kanskje i at jeg ønsker meg et varmt hjem med sjel, men at det gjerne skal være litt klassisk og stramt i stilen også, sier Kaja Groth.

Slik innreder du herskapelig

Colline Design er et interiørdesignstudio som drives av interiørdesignerne Janneke Tandberg og Anniken Oulie-Kjoss. Her er deres tips til hvordan du innreder i herskapelig stil:

  • Vakre heltregulv med brede plank, eller lagt i fiskeben.

  • Fint listverk, gjerne litt kraftig og profilert.

  • Doble glassdører med detaljer og fine dørvridere i enten blank krom eller messing.

  • Store trapper med trappeløper, gjerne med et mønster eller en fin kant.

  • Store rom tåler ofte mer farge. Litt dype og tunge farger kan gjøre seg godt til denne stilen, men krever godt med lys.

  • Bruk rikelig med rause, vakre tekstiler. Gjerne med detaljer som bånd eller kanter, og fine mønstre.

  • Bruk store fine speil.

  • Store flotte taklamper, like gjerne moderne som klassiske lysekroner.

  • Tapeter er alltid et spennende innslag i både små og store rom.

  • Antikviteter, gjerne kombinert med moderne møbler.