Signalene i hyttemarkedet spriker i ulike retninger, mener Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret. Noen må panikkselge hytta, andre kommer til å leie ut, innlandshyttene kan få en renessanse, veldig få har kjøpsplaner i utlandet nå, og enkelte hyttekommuners hjemmelagde koronaregler vil påvirke hytteprisene negativt.

De siste 12 månedene har hytteprisene vært ganske flate, ifølge Øye. Det vil de fortsatt være mange steder, mens enkelte områder blir mer eller mindre attraktive denne sommeren.

Dette påvirker prisene ulike steder, mener Øye:

1. Ba hytteeierne bli hjemme: De harde hyttefrontene vil påvirke prisene negativt. Det er ikke positivt for Vinje kommune at de forsøkte å lage egne koronaregler, for eksempel.

Noen kommuner har pisket opp negative stemninger den siste tiden, mener eksperten. Nå må de spørre seg om de vil beholde hyttefolket. Kommuner som Vinje, Hemsedal og Hol har nærmest hatt frie tøyler for hytteutbygging. De må kanskje begrense tilgangen på tomten hvis de skal ta seg selv seriøst, mener Øye.

2. Dropper salget: Mange av dem som sjelden bruker hytta og skulle selge, kansellerer salget for å leie ut. Utleiemarkedet vil kunne få et aldri så lite oppsving når folk flest blir i Norge. Det gir også færre hytter til salgs.

Bjørn Erik Øye Foto: Eszter Simone

3. Mange tomter: Det er mange tilgjengelige hyttetomter. Det gir ikke prispress. Samtidig dropper flere salget de planla.

4. Positivt for hytter i skogen: Rimelige innlandshytter i skogen kan få en renessanse. Hyttene er enkle og mange av dem akkurat hva folk ønsker seg nå. Disse hyttene ligger et stykke fra alpinanleggene og langt fra sjøen, og få har samme standard som private hjem.

5. Dropper utlandet, ser mot kysten: 75.000 nordmenn ville ha fritidsbolig i utlandet, viste en undersøkelse fra Prognosesenteret i slutten av februar. Det tallet er nok nullet ut den siste tiden, mener Øye.

Noen i denne gruppen vil sannsynligvis vurdere Norge. Nærmere bestemt kysten. Det kan gi en del heftige budrunder på sjøhytter, og prisene presses opp.

6. Lite påvirket økonomisk: Gruppen som kjøper hytte, er hovedsakelig mellom 45 og 55 år. Den samme gruppen er minst påvirket av korona økonomimessig.

7. Flyskam: Det er en stund siden det var kult å fly jorden rundt for å ligge på en solseng i to uker, mener Øye. Lars Monsen-trenden er sterk, og mange kjenner på flyskammen. Da retter vi blikket mot fritidsbolig i eget land.

8. Må selge dyrere hytter: Mange er usikre på hvordan privatøkonomien blir fremover. Øye tror likevel ikke man kan gjøre kupp, med ett unntak: De dyre hyttene er mest konjunkturfølsomme.

Fjellhytter og sjøhytter som koster fra 5 til 6 millioner og oppover, eies ofte av folk med verdier som påvirkes av aksjemarkedet. Eierne har ofte høyt lån på hytta fordi de liker å ha pengene et annet sted for å tjene på dem.

Budrunder og samtidig usikkerhet

– Startskuddet har nettopp gått. Det er ofte rundt den første maihelgen, sier Gustav Johan Sædberg, partner og eiendomsmegler i Privatmegleren Sædberg og Lian på Sørlandet.

Noen selgere er blitt forsinket på grunn av hytteforbudet, mens noen fikk tatt bilder av eiendommen i fjor. For to uker siden ble det budrunde i Lillesand på en hytte til 10 millioner kroner. Den endte på 10,3 millioner kroner. Forrige uke tok mange tatt kontakt om en hytte til 14 millioner i Lillesand, og flere skal på visning.

Interessentene han snakker med, kan deles i to: interessentene som har fulgt med noen år og venter på den riktige hytta, og de nye som vil kjøpe noe de kan bruke i år.

– Vi får høre om at utlandet ikke er like interessant nå. Og at det er usikkert blant annet på grunn av valutakursen, sier Sædberg.

– Samtidig er det litt koronauro. En del er usikre og vil vente med å selge. Noen vil bruke hytta selv, og en del vil leie ut. Hvis det gjelder mange, blir det fremdeles selgernes marked i år, legger han til.

Gustav J. Sædberg, som solgte hytta på bildet, forteller om både nye og gamle interessenter i år. Samtidig er det en del koronauro. Foto: Sondre Transeth

50 prosent nedgang i salget

Eiendomsmegler 1 på Geilo solgte 50 prosent færre objekter april i år sammenlignet med fjoråret, forteller eiendomsmegler Christian Haatuft. Det er ikke så galt med tanke på hytteforbudet, mener han.

Normalt er mai den tregeste måneden i året for dem, men i år ser det litt annerledes ut. 1. mai-helgen hadde han avtalt fire–fem visninger.

– Vi ser at folk er i ferd med å komme tilbake. Det er fremdeles snø og muligheter for skitur i vårvær. Vi er forsiktige optimister på vegne av hyttemarkedet. At mange må feriere i Norge, vil nok være positivt, sier Haatuft.

Forrige uke solgte han en hytte til noen som brukt tid på å vurdere. Nå var motivasjonen at «det er dette vi kommer til å gjøre i feriene fremover».

Kjøpte vanlige boliger i påsken, alle typer hytter omsettes nå

Fritidsboligmarkedet ble påvirket av koronatiltakene i større grad enn boligmarkedet, forteller Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge. Antall solgte hytter gikk merkbart ned. Folk var hjemme i påsken, og boligmarkedet gikk ikke i dvale som normalt.

Etter at overnattingsforbudet for hytte ble opphevet 20. april, har Lauridsen fått tilbakemelding om solid aktivitet for alle typer hytter. Men spesielt sjøhyttesesongen er i gang.

Prisene vet han ingenting om ennå, men tilbakemeldingene kan tyde på at prisene er flate. Lauridsen tør ikke si for sikkert om det blir helt flatt eller 1 prosent opp eller ned.

Litt færre vil selge nå som de ikke kan reise ut av landet, erfarer Carl O. Geving, administrerende direktør for Norges Eiendomsmeglerforbund.

Til tross for at mange er permittert, er det fortsatt mye penger der ute og god aktivitet i hyttemarkedet, mener han.

– I den spesielle situasjonen vi er i nå, er det veldig uaktuelt med feriehus i Spania, Frankrike og Italia en periode. Det kan gjøre at hyttehandel på fjellet eller ved sjøen i Norge blir mer aktuelt, sier Geving.