Det var ikke gjort noe særlig med rekkehuset fra 60-tallet siden byggeåret da Ann Iren Johannessen (34) og ektemannen Magnus (35) kjøpte det for nesten fire år siden. Pastellfarger og slitte overflater var gjennomgående.

– I stua var det okergule vegger, rosa trapp og nedslitt laminatgulv, og kjøkkenet hadde lyseblå fliser, forteller hun.

Familien lot seg likevel ikke skremme, og på bare tre uker ble fordums pastell forvandlet.

Ann Iren er spesielt glad i mørke farger, grønt og messing i interiøret. – Jeg blir nok litt påvirket av trendene, sier hun. Foto: Irene S. Lunde
Friske blomster skaper sommerfølelse blant de mørke fargene. Foto: Irene S. Lunde

Mørkere farger

– Da vi tok over huset hadde vi håndverkere til å gå over alle overflater, som helsparkling av veggene. Så la vi gulvene, malte veggene og satte opp nytt kjøkken selv, sier Ann Iren.

Den interiørinteresserte 34-åringen har utdannet seg som interiørkonsulent og har mange ideer om hvordan familiehjemmet, som også inkluderer barna Sunniva (6) og Håkon (6), skal se ut.

Da familien tok over huset for snart fire år siden, var kjøkkenet hvitt, med mye stablet skap både oppe og nede, og lyseblå fliser. I dag har det fått en moderne stil med mørkebrunt Ikea-kjøkken, åpne hyller over benken, metrofliser og mørkeblå endevegg. Rommet er ikke så stort, men plassen utnyttes godt med benk på tre vegger og høyskap på den fjerde. Foto: Irene S. Lunde

– Da vi flyttet inn her prøvde jeg meg på den romantiske stilen, men jeg fant vel fort ut at det ble litt for søtt. Vi har malt over noen mislykkede veggfarger, for å si det sånn.

Nå er det den mørkere siden på fargeskalaen som preger interiøret. Men ettersom huset er på kun 120 kvadratmeter fordelt på tre etasjer, har det vært et bevisst valg å beholde noen vegger hvite for at det ikke skal bli for mørkt.

I stua, på kjøkkenet og i trappegangen er det kontrastvegger i mørk grå, svart og mørkeblå, men de små rommene tåler det når ekstra store vinduer sørger for mye lysinnslipp.

Ann Iren er ikke redd for å benytte seg av den mørke siden av fargeskalaen når hun innreder. I stua er den ene langveggen malt i mørkegrå farge, og sofabordene, vegghyllene og lampependelen i hjørnet er svarte. Grønt og messing myker opp og skaper en lun stemning. Foto: Irene S. Lunde
Ann Iren har spraylakkert en stor kvist svart, og surret ei lyslenke rundt den. Et koselig innslag på soverommet. Foto: Irene S. Lunde

Tips til deg som kjøper et oppussingsobjekt

  • Ikke la deg skremme av en stygg veggfarge.

  • Sjekk strøm og rør, og at det ikke er fukt på bad og i en ev. kjeller.

  • Velg nøytralt på gulv og bad. Det er gjerne greit å bo et sted en stund og bli kjent med huset før du lar kreativiteten ta helt av.

  • Ikke vær redd for å gjøre ting du angrer på. Å «safe» kan alle gjøre, men dine ideer har bare du.

  • Spraymaling er perfekt for en kjapp forandring.

  • Lag ting selv, det er ofte rimeligere enn å kjøpe noe ferdig.

Kreativt på favorittrommet

Unntaket er hovedsoverommet, som har fått den samme mørkeblå fargen både på vegger, i taket, på listene og på de innebygde høyskapene. På den måten skapes en lun hulefølelse som likevel ikke forringer rommeligheten.

– Etter at vi malte taket mørkt, har det blitt et veldig hyggelig sted å være. Det er favorittrommet mitt akkurat nå, sier Ann Iren Johannessen.

Hun har hatt kreative ideer til rommet: Veggen bak sengen er malt med kalkmaling, noe som skaper liv og litt kontrast til resten av rommet.

På skapdørene er dørhåndtakene byttet ut med nye håndtak laget av skinn, og i det ene hjørnet står en stor kvist som hun har spraylakkert svart og hengt ei lyslenke i.

Med begrenset plass i huset, er det lurt å utnytte alle ledige områder. På toppen av trappen har Ann Iren Johannessen laget en praktisk kontorplass. Foto: Irene S. Lunde
I trappegangen er det mye panel, så for å bryte opp litt har den innerste veggen blitt kledd med OSB-plater (laget av trespon) som er malt svarte. Trappen er malt svart, og trinnene har fått en grå betongfinish. På veggen ned mot kjelleren henger det oppslagstavler i messingfarge. Foto: Irene S. Lunde
Lampen på kjøkkenet er designet av Ann Iren og sveiset av en rørlegger. Den består av kobberrør, forskjellige lampesokler med stoffledning og store pærer. Foto: Irene S. Lunde

Gjør det selv, billigere

Å pusse opp et helt hus kan bli dyrt, men kostnadene kan reduseres hvis man tenker kreativt. I rekkehuset i Gressvik finnes det flere flotte hjemmelagde løsninger som har utspring fra Ann Irens kreative hjerne.

– I trappegangen er det mye panel, så der hadde jeg lyst til å bryte opp litt. I endeveggen skrudde vi fast OSB-plater laget av trespon og malt dem svarte, forklarer hun.

Platene har et naturlig og spennende mønster som skaper en fin bakvegg til bilder og ei oppslagstavle med messingdetaljer. Selve trappen har fått svartmalte vanger og rekkverk, mens trinnene skiller seg ut med grå betongmaling.

På kjøkkenet trekkes oppmerksomheten mot den stilige taklampen. Den får du ikke kjøpt i en vanlig butikk.

– Jeg hadde en idé om ei lampe laget av kobberrør og ulike pendler og pærer hengende ned fra den. En rørleggerkompis hjalp meg med å sveise sammen rørene og festene, sier Johannessen.

Prosjekter står i kø

Ann Iren Johannessen innrømmer at hun blir påvirket av trender. Sammen med de mørke veggfargene er det grønt og messing som gjelder nå. Stilleben med vakre blomster, lysestaker, bilder og pynteting finnes overalt i huset, og det mangler ikke på nye prosjekter.

– De neste prosjektene står i kø her nå. Vi skal pusse opp kjellerstuen, barnerommene, uteområdet og badet. Alt som ikke ble tatt da vi flyttet inn her. Egentlig er det litt slitsomt å ha lyst til å gjøre så mye hele tiden. Man orker jo ikke å gjøre alt, sier hun med et smil.